Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΩραιόκαστρο: Σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του Κύπριου ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ωραιόκαστρο: Σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του Κύπριου ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη

- Advertisement -

Τον Κύπριο ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών θυσιάστηκε για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα τιμά με πληθώρα εκδηλώσεων την Τετάρτη, 12 Ιουνίου ο δήμος Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο της προσθήκης της προσωνυμίας του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου είναι τοποθετημένη και η προτομή του ήρωα.

Πρόκετιαι για σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του Κύπριου αγωνιστή οι οπόίες εντάσσονται στις εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του δήμου Ωραιοκάστρου και συνδιοργανώνονται από τον δήμο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» και τον Σύλλογο Πολιτισμού «Λογείον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα την Τετάρτη, 12 Ιουνίου στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την ονοματοδοσία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης». Στο πλαίσιο αυτής θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή της ονοματοδοσίας του σχολείου -έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού- σε «1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου – Ευαγόρας Παλληκαρίδης». Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται η αδερφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κα Μαρούλα Βριονίδη, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο αντιστράτηγος ε.α. – επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, ο δάσκαλος, κ. Θεόδωρος Ακριτίδης.

Αντίστοιχα στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Τετάρτη 12 Ιουνίου, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: 1974-2024, 50 χρόνια κατοχής» που συνδιοργανώνουν ο δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Πολιτισμού «Λογείον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Θα χαιρετίσουν ο Πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ενώ την εκδήλωση θα ανοίξει η Αναστασία Καραογλάνη, πρόεδρος του «Λογείον».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δημήτριος Αλευρομάγειρος, στρατηγός ε.α., επικεφαλής του Τάγματος της ΕΛΔΥΚ που υπερασπίστηκε τη Λευκωσία τον Αύγουστο του 1974.
Κυπριακή ποίηση θα διαβάσουν οι κ. Ανδρέας Καρακόκκινος, κα Βικτωρία Καπλάνη, κ. Θοδωρής Πετρόπουλος, κα Ελένη Καρασαββίδου, κα Ξανθίππη Ζαχοπούλου, κα Αφροδίτη Διαμαντοπούλου και κα Ρία Φελεκίδου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου, κ. Νίκου Ασλανίδη «Πού είναι;» για τους αγνοούμενους. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται εικαστικά από δημιουργίες των κ. Χρίστου Μπακόλα και κας Σοφίας Αμπερίδου και θα «ντύνεται» μουσικά από το συγκρότημα «Ωδηπόροι της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση θα κλείσει με το ποιητικό δρώμενο «Στον Αγνοούμενο», βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών: Μνήμη αγνοουμένου / Νίκης Παπαξενοφώντος, Ο αγνοούμενος /  Βάσου Λυσσαρίδη, Η ταυτοποιήση του αγνοούμενου / Ανδρέα Πολυκάρπου, Το παιδί του αγνοούμενου / Ανδρέα Χατζηχαμπή, από μέλη του «Λογείον» και την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου – Λογείον σε δραματουργία και θεατρική διδασκαλία της κας Αναστασίας Καραογλάνη.

Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη ζωή και τον αγώνα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των Κυπρίων αγωνιστών για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή, 11 ως 14 Ιουνίου, αντίστοιχα, από τις 9:00 το πρωί ως τη 13:00 το μεσημέρι και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Κατά την σχολική χρονιά 2001-2002 οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου γνώρισαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέσα από ένα ποίημα που υπήρχε στο βιβλίο της Γλώσσας. Με αφορμή το ποίημα θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τον ήρωα και αποφασίστηκε το σχολείο να τιμήσει τον Κύπριο ήρωα με την τοποθέτηση της προτομής του στον αύλειο χώρο. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευάγγελος Φυλακτός. Τον περασμένο Αύγουστο εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την προσθήκη της προσωνυμίας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα