Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤιμή στον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Θωμά Βασιλειάδη

Τιμή στον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Θωμά Βασιλειάδη

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 καλεί τα μέλη του και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραστούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πρόωρα χαμένο συναγωνιστή μας ΘΩΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗαπό τους πρωτεργάτες της κατάληψης του ‘εδώ Πολυτεχνείου’ – που, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιήσουν οι φίλοι/ες του και οι συναγωνιστές / στριές του, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2023, ώρα μία το μεσημέρι,  στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.

Ο αγωνιστής Θωμάς Βασιλειάδης

Από τους πρωτεργάτες της κατάληψης στο ΑΠΘ ήταν ο Θωμάς Βασιλειάδης (φωτ.). Ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος υπήρξε ένα παράδειγμα ανθρώπου που μαχόταν σε όλη του ζωή για τους κοινωνικούς αγώνες και τα ιδανικά της δημοκρατίας.

«Ένας λαϊκός λεβέντης» σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στο πρόσωπό του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης. Φίλος του Βασιλειάδη στα φοιτητικά τους χρόνια, ο κ. Ζαφείρης αναφέρεται στη «βαθιά θεωρητική κατάρτιση του αλλά και στην απλότητα και την εργατικότητα του ως απλού μέλους σε μια ομαδική δράση». Αυτά ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του Βασιλειάδη που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

 

 

«Ένας αγωνιστής που με την ιδεολογική του συνέπεια και καθαρότητα είχε κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό των διωκτών του και των πολιτικών του αντιπάλων», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χρίστος Ζαφείρης.

Τα ιστορικά γεγονότα

Το ξημέρωμα της 17 Νοεμβρίου οι φοιτητές ζητούσαν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε στηθεί στην κατάληψη την στήριξη του αγώνα τους από τον κόσμο. Το Πολυτεχνείο περικυκλώθηκε από μονάδες της αστυνομίας και του στρατού ενώ δυο άρματα μάχης στράφηκαν απέναντι από την κατάληψη. Οι φοιτητές μετά από άρνηση της υποκριτικής πρότασης διαπραγμάτευσης της αστυνομίας και υπό τον φόβο της εισβολής του στρατού εκκένωσαν σταδιακά το κτήριο με τον Βασιλειάδη να έχει ηγετικό και κομβικό ρόλο στην ασφαλή έξοδο των συναγωνιστών του.

 

 

Ο ίδιος θα συλληφθεί μαζί με άλλους 150 φοιτητές, για τρίτη φορά μέσα στην επταετία βιώνοντας φυλακίσεις και βασανισμούς, και θα κρατηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα