Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΨευδές αποδείχθηκε δημοσίευμα για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Ψευδές αποδείχθηκε δημοσίευμα για παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

- Advertisement -

Στην επισήμανση ότι είναι ψευδές δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εμφανίστηκε αρκούδα στα Βασιλικά, προέβη η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ έπειτα επιτόπια έρευνα στελεχών της οργάνωσης και του δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δημοσίευμα του ιστότοπου kynigesia.gr, στο οποίο γίνεται λόγος πως “αρκούδα εμφανίστηκε και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης” και έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από άλλα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα στελέχη του δασαρχείου Θεσσαλονίκης και της περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης ΚΥΑ 104180/433 (ΦΕΚ272/07-02-2014) που έχει συγκροτηθεί, βρέθηκαν στην εν λόγω περιοχή και προέβησαν σε σχετικές επιτόπιες έρευνες, ενώ παράλληλα συνομίλησαν με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Συνεπώς έπειτα από την έρευνα των αρμοδίων δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία αρκούδας στην περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα περιέχει φωτογραφίες με πατημασιές ζώου, τις οποίες παρουσιάζει ως «πατημασιές αρκούδας», κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. Τέλος στην ανακοίνωσξ του σωματείου επισημένεται ότι:

“Η διάδοση ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την παρουσία άγριων ζώων κοντά σε κατοικημένες περιοχές δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, ωστόσο οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να διασταυρώνουν με τους αρμόδιους κρατικούς ή επιστημονικούς φορείς τέτοιου είδους ειδήσεις, πριν τις δημοσιεύσουν.
Τέτοιου είδους δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την πανίδα, η οποία πολλές φορές πέφτει θύμα ανθρώπινης αυτοδικίας/ εγκληματικής ενέργειας, π.χ. με δηλητηριασμένα δολώματα. Σε περίπτωση εμφάνισης/ παρουσίας αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν αμέσως με το Δασαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα