Το χειμώνα στο χωριό ζουν μόνιμα τρεις κάτοικοι, οι οποίοι πέραν των δύσκολων καιρικών συνθηκών που βιώνουν καθημερινά, έχουν να αντιμετωπίσουν και το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Όπως αναφέρει το Lagadas.net «είναι η δέκατη μέρα που δεν έχουμε νερό στο χωριό. Βιώνουμε μεγάλη ταλαιπωρία, αφού αναγκαζόμαστε να διανύουμε μια μεγάλη απόσταση προκειμένου να γεμίσουμε νερό από μία ποτίστρα που πίνουν νερό τα ζώα. Χιονίζει συχνά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε χιονόπτωση, αέρα και τσουχτερό κρύο. Είναι μέρες που δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας εξαιτίας του ύψους του χιονιού».
Όπως επισημαίνει ο κάτοικος του χωριού κ. Ιωάννης Κουκουνάκης «έχει ενημερωθεί επανειλημμένως η ΔΕΥΑΛ για το θέμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από δική της υπαιτιότητα καθώς άφησαν να αδειάσει η δεξαμενή με αποτέλεσμα το πιεστικό να τραβά αέρα και να παγώσουν οι σωλήνες».
Πέραν των καιρικών συνθηκών, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δυσκολία πρόσβασης με τον πολιτισμό, αφού η επαφή με το κοντινότερο χωριό, δηλαδή τον Βερτίσκο γίνεται μέσω χωματόδρομου ο οποίος όποτε βρέχει η χιονίζει γίνεται αδιάβατος με συμβατικό όχημα.
Η μελέτη για την ασφαλτόστρωση Βερτίσκος – Χωρούδα βρίσκεται ξεχασμένη στα συρτάρια του Δήμου Λαγκαδά με τους κατοίκους να είναι απογοητευμένοι λόγω της πολυετούς καθυστέρησης. Η αγάπη για το χωριό τους όμως είναι τόσο μεγάλη, που στην απογραφή του 2011 ο απογραφέας κατέγραψε 57 κατοίκους (!) και 40 κατοικίες, ενώ κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου ανταμώνουν όλοι μαζί, γλεντούν και θυμούνται τα παλιά.
Το μικρό ορεινό χωριό μπορεί να μην έχει δείγμα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όμως αυτό δεν αποτρέπει προσκυνητές και φυσιολάτρες να φτάνουν ως εδώ για να θαυμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι ο μεταβυζαντινός ναός Αγίου Αθανασίου του 16ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο με πλήθος εντυπωσιακών τοιχογραφιών, μοναδικών για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Κουκουνάκης αναφέρει πως πρόσφατα επισκέφθηκαν το χωριό Ρώσοι που επιθυμούσαν να προσκυνήσουν, όμως βρήκαν την πόρτα της εκκλησίας κλειστή. «Θα μπορούσαν να μας δώσουν ένα κλειδί από τη Μητρόπολη Λαγκαδά για να ανοίγουμε στους επισκέπτες που φτάνουν ως εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.