Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Τρυπώσαμε» σε γνωστό παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Είδη, πελάτες και... αξίες (ΦΩΤΟ)

«Τρυπώσαμε» σε γνωστό παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Είδη, πελάτες και… αξίες (ΦΩΤΟ)

Περίτεχνα κεντήματα, ελληνικές διαφημιστικές αφίσες γεμάτες ένταση και χρώμα, αποκόμματα εφημερίδων που αφορούν ιστορικά γεγονότα, ζωγραφικά έργα, τηλέφωνα με καντράν που «κουβαλούν» κουβέντες μίας άλλης εποχής, σερβίτσια -χρυσά, ασημένια, πράσινα- και κάθε λογής βιβλία είναι μόνο μερικά από εκείνα που θα συναντήσει κανείς σ’ ένα παλαιοπωλείο της οδού Τοσίτσα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου «χτυπάει» η καρδιά των νοσταλγών παρελθοντικών εποχών.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα

«Πουλάω ό,τι δεν συλλέγω» λέει χαρακτηριστικά στο seleo.gr ο κ. Λεωνίδας Φιλίππου που διατηρεί παλαιοπωλείο επί της Τοσίτσα 7, τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. «Ήμουν συλλέκτης πολλά χρόνια και αποφάσισα κατά το ήμισυ να το κάνω επάγγελμα» υπογραμμίζει τονίζοντας ότι στο παρελθόν αγόραζε σωρηδόν πολλά πράγματα που εν τέλει δεν τα ήθελε.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, στη «μόδα» την τρέχουσα περίοδο είναι «τα ντοκουμέντα για τον εμφύλιο, η παλιά φωτογραφία, το βινύλιο και τα κόμικ».

«Αυτό που λέμε οι “καλύτεροι” πελάτες είναι ηλικίας 40-75 ετών» σημειώνει ο κ. Φιλίππου παρατηρώντας ότι «οι νέοι έχουν μεγαλώσει κάπως αλλιώς, δεν έχουν τις αναζητήσεις προηγούμενων γενεών, δεν έχουν και χρήματα. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «αν και η συλλογή παλαιών αντικειμένων είναι ακριβό σπορ δεδομένου ότι δεν έχει αρχή και τέλος, υπάρχουν φοιτητές που μπορεί να έχουν ένα 20αρικο και να το διαθέσουν π.χ. σε τρία βιβλία, στερούμενοι κάτι άλλο».

Όσον αφορά τη ζήτηση και τις αγοραπωλησίες, ο κ. Φιλίππου αναφέρει ότι «ο κάθε ένας δυνητικά είναι ένας μικρός παλαιοπώλης εξαιτίας της πληθώρας των επιλογών που υπάρχουν στο διαδίκτυο,  οπότε θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, με καλές τιμές». Οι τιμές πώλησης, στο δικό του παλαιοπωλείο, κυμαίνονται από 1 έως 2.000 ευρώ.

Ερωτηθείς για την εκπομπή “Cash or Trash” που έρχεται στην ελληνική τηλεόραση (Star) και αφορά το οικονομικό όφελος που ενδεχομένως μπορεί να αποφέρει ένα παλιό αντικείμενο, απαντά ότι «ως παιχνίδι είναι καλό, ο κόσμος θα μπει στην “πρίζα” αλλά τα καλά πράγματα δεν βρίσκονται τόσο εύκολα σε κάθε σπίτι… γι’ αυτό άλλωστε είναι και ακριβά». Στις ξένες τέτοιου τύπου εκπομπές, τα περισσότερα είναι στημένα. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αληθινή αφίσα από την ψηφιακή εκτύπωσή της, σημειώνει λέγοντας χαρακτηριστικά «ποτέ δεν θα βρείτε στο σπίτι σας ένα Νικηφόρο Λύτρα όσο και να ψάξετε…».

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον των παλαιοπωλείων, ο κ. Φιλίππου εκτιμά ότι «η δουλειά δεν θα τελειώσει ποτέ» τονίζοντας παράλληλα ότι «κάποιος που εργάζεται σοβαρά και ενημερώνεται διαρκώς, κάνει καριέρα».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα