Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υποχωρεί η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, αλλά το «σκληρό δεδομένο» της δραματικής επιδείνωσης της επιδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα και της αργής και δύσκολης στη συνέχεια αποκλιμάκωσης, δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως είχαμε συνηθίσει.
Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία, εφιστώντας την προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Tο επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα, τόνισε.
«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», είπε ο καθηγητής. Όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε, συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο είπε χαρακτηριστικά. «Ότι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα». Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων στις όποιες συναντήσεις, διατήρηση των κανόνων υγιεινής και πολύ καλός αερισμός του χώρου.
Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει να έχει βάρος στις μεγαλύτερες ηλικίες με την συμμετοχή των 40 έως 65 και άνω να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ωστόσο έχει πτωτική πορεία.