Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤρεμόπουλος κατά Ζέρβα: Παροξυσμός κοπής δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Τρεμόπουλος κατά Ζέρβα: Παροξυσμός κοπής δένδρων στη Θεσσαλονίκη

«Η διαμόρφωση ενός κώδικα ορθής πρακτικής διαχείρισης του πρασίνου είναι η μόνη λύση για να σταματήσουν οι μαζικές κοπές δένδρων και τα εγκληματικά κλαδέματα, που παρατηρούνται στην πόλη», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος προσθέτοντας «Και να γεμίσουν άμεσα οι 3.418 κενές δενδροδόχοι».

«Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Πράσινος πρώην ευρωβουλευτής έθεσε προβληματισμούς και για τις θέσεις του Δήμου σχετικά με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής και το Ποσειδώνιο μέχρι τους μύλους Αλλατίνη και τον Κελλάριο Όρμο και πρότεινε ανακύκλωση υλικών συσκευασιών και οργανικών αποβλήτων στις λαϊκές αγορές και διοργάνωση εκδηλώσεων στις γειτονιές από τους ίδιους τους κατοίκους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Στην κεντρική τοποθέτησή του στη 19η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30-10-1944 και τη διάσωση από τις δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ κρίσιμων υποδομών της πόλης, όπως το εργοστάσιο ηλεκτρισμού στην Αγ. Δημητρίου, τους αλευρόμυλους Αλλατίνη κ.α., που οι Γερμανοί είχαν παγιδεύσει με δυναμίτη. Επίσης, έκανε μια αναφορά σε μια άλλη πλευρά του εκλιπόντος Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, αυτή του αγωνιστή ενάντια στον εθνικισμό και στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή τη δρομολογημένη κοπή 175 δένδρων στην οδό Κρήτης, αναφέρθηκε σε έναν «παροξυσμό» κοπής δένδρων που χαρακτηρίζει τη διοίκηση Ζέρβα το τελευταίο διάστημα και την προσπάθειά της για ρετουσάρισμα της πραγματικότητας και παρουσίαση στοιχείων που δεν αντέχουν στην κριτική. Και προχώρησε στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της ημερίδας που διοργάνωσε η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών και δασολόγων πεδίου.

Τόνισε ότι τα δέντρα μέσα στην πόλη αποτελούν θεμελιώδη δομικά στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο δήμαρχος μιλάει για 55.000 δέντρα, στην ιστοσελίδα greentree.gr που έχει στοιχεία της δημοτικής υπηρεσίας πρασίνου για τα δένδρα στην πόλη φαίνεται ότι υπάρχουν 41.806 θέσεις δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων είναι φυτεμένα 38.388 δέντρα και ότι υπάρχουν 3.418 κενές δενδροδόχοι κλπ ενώ ένα ποσοστό περίπου 2,6 % χαρακτηρίζονται ως  «νεκρά δέντρα».

Όσον αφορά την κατάσταση των υφιστάμενων δέντρων, το 74% περίπου (27.742 δέντρα) είναι σε μέτρια, καλή ή άριστη κατάσταση ενώ το 26% περίπου (9.561 δέντρα) είναι σε κακή ή χείριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2015, είχαν καταγραφεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 42.000 δέντρα, εκ των οποίων ήταν 38.072 ζωντανά, 1.257 νεκρά δέντρα και 2.746 κενές θέσεις.

Άρα παρατηρείται ότι, στην επταετία που πέρασε (2015-2022), μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των δέντρων, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων δέντρων κατά 25% περίπου.

Με μια αναζήτηση στοιχείων από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις «μαζικές» κοπές δένδρων λόγω έντονης επικινδυνότητας:

Έτος/Κοπές

Μεμονωμένες κοπές δένδρων

“Μαζικές” κοπές δένδρων

Σύνολο

2018

7

13

20

2019

4

0

4

2020

7

0

7

2021

10

41**

51

2022

12

218***

230

Σύνολο

40

272

312

* 13 δένδρα για ανέγερση νηπιαγωγείου (Λαχανά)

**  41 δένδρα επί της οδού Τσιμισκή

*** 175 δένδρα στη δενδροστοιχία της οδού Κρήτης (Ε΄ ΔΚ) και  35 δένδρα σε χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές και παρτέρια στην Ε’  ΔΚ και 8 δένδρα στην Β΄ ΔΚ

Ως άλλοθι για την κοπή των δένδρων χρησιμοποιούνται λόγοι επικινδυνότητας. Με μια αναζήτηση όμως και πάλι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων των δημοτών από πτώσεις δένδρων ή κλάδων ανήλθε σε περίπου 81.000 €.

Επίσης, η προσπάθεια αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου με τη φύτευση ενός νέου δενδρυλλίου στην θέση ενός δένδρου που κόβεται δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα καθώς σύμφωνα  με τον πρακτικό οδηγό του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου, ένα δένδρο που κόβεται πρέπει να αντικατασταθεί από τόσα δενδρύλλια έτσι ώστε το άθροισμα περιμέτρου των κορμών των δενδρυλλίων να ισοδυναμεί τουλάχιστον με τον κορμό του αρχικού δένδρου.

Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών από δένδρα της πόλης, όπου φαίνονται κακές πρακτικές κλαδέματος και διαχείρισης των δένδρων που οι κορμοί τους χρησιμοποιούνται ως τραπεζάκι για καφέ ή ως καλάθι απορριμμάτων καθώς και φωτογραφίες δένδρων από την οδό Κρήτης που πριν ακόμα ληφθεί η σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή τους, τα δένδρα έχουν ήδη κλαδευτεί τόσο, που ουσιαστικά έχουν καταστραφεί.

Καταλήγοντας, ο Μ. Τρεμόπουλος επανέλαβε την πρότασή που είχε διατυπώσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Αυγούστου 2022 για δημιουργία ενός κώδικα ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου μέσα στην πόλη, στη διαμόρφωση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλει και η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση 3.400 και πλέον κομμένων δέντρων σε άδειες δενδροδόχους

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα κατά τη συζήτηση σχετικά με την έγκριση χωροθέτησης και κανονισμού λειτουργίας βραχυχρόνιων αγορών Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ, ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι θα μπορούσε στον Κανονισμό να προστεθεί μια ρητή αναφορά σε υποχρέωση των πωλητών για μεταφορά των κενών ειδών συσκευασίας σε κάδους ανακύκλωσης και όχι απλά στην απόρριψή τους. Επίσης, είπε ότι θα μπορούσε πιλοτικά στις αγορές αυτές (όπως και σε όλες τις λαϊκές αγορές) να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα βιοανακύκλωσης απορριμμάτων και οι πωλητές να εναποθέτουν τα οργανικά απόβλητα στους αντίστοιχους καφέ κάδους. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Μ. Κούπκας δεσμεύτηκε να συζητήσει με τον κ. Τρεμόπουλο και να ζητήσει τη συμβολή του για να υπάρξει μια μέριμνα για ανακύκλωση υλικών συσκευασίας και οργανικών υπολειμμάτων.

Κατά τη συζήτηση της 8ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και των σχετικών τροποποιήσεων του Τεχνικού Προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 50.000€ του κονδυλίου για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή ενυδρείου καθώς δεν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του 2022, ο Μ. Τρεμόπουλος έθεσε το ερώτημα πώς σχετίζεται ο σχεδιασμός του Δήμου για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για κατασκευή ενυδρείου με τον παράλληλο σχεδιασμό της Περιφέρειας για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής και το Ποσειδώνιο μέχρι τους Μύλους Αλλατίνη και τον Κελλάριο Όρμο μόλις ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης, έθεσε το ερώτημα ποια είναι η θέση του Δήμου σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου των 27 στρεμμάτων του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη, καθώς επίκειται ο πλειστηριασμός στις 16-11 του 50% (το άλλο 50% ήδη ανήκει στον όμιλο του επιχειρηματία Σάμι Φάις του ONE SALONICA και της Αγοράς Μοδιάνο) και προέτρεψε τη διοίκηση να ανοίξει μια συζήτηση για την ευρύτερη περιοχή, πριν βρεθεί ο Δήμος προ τετελεσμένων.

Ο Μ. Τρεμόπουλος καταψήφισε το θέμα καθορισμού τελών για χρήση των κοινόχρηστων χώρων καθώς θεωρεί ότι είναι ελάχιστο το πρόστιμο για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου με υαλοπετάσματα, ομπρέλες, θερμάστρες κλπ που εμποδίζουν την ελεύθερη βάδιση των πεζών στα πεζοδρόμια της πόλης. Επίσης, θεωρεί πολύ ελαστική την αντιμετώπιση των παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που έχουν «οργώσει» τους δρόμους της πόλης χωρίς να προβαίνουν στην πλήρη αποκατάστασή τους, προκαλώντας ακόμη και ατυχήματα κυρίως σε ποδηλάτες.

Σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό έκτακτων ειδικευμένων εσόδων και τη διάθεση τους για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του Δήμου ποσού περίπου 910.000 € από επιστροφές ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων προνοιακών επιδομάτων ο κ. Τρεμόπουλος παρατήρησε ότι δεν διευκρινίστηκε στο ΔΣ το πού ακριβώς θα διατεθούν τα ποσά γι’ αυτό και ψήφισε λευκό.

Σχετικά με τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας με θέμα Christmas Tango Night στις 22.12.2022, ο Μ. Τρεμόπουλος πρότεινε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, όπως οι εκδηλώσεις της Γειτονιάς της Σβώλου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα