Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤρία εμβληματικά επενδυτικά projects 200 εκατ. αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης

Τρία εμβληματικά επενδυτικά projects 200 εκατ. αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης

- Advertisement -

Οάσεις ανάπτυξης για την Θεσσαλονίκη τρία εμβληματικά projects ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ της πόλης που στοχεύουν να αλλάξουν την εικόνα υποβαθμισμένων περιοχών αυτής, αφήνοντας παράλληλα ισχυρό επενδυτικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.

Συγκεκριμένα από την ανατολική μέχρι την δυτική της είσοδο η Θεσσαλονίκη υφίσταται ριζικό λίφτινγκ με τρία μεγαλόπνοα επενδυτικά εγχειρήματα να δίνουν τον τόνο, αποτελώντας παράλληλα και μαγνήτες προσέλκυσης κεφαλαίων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Εν πρώτοις στις 6 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, θα «κοπεί» η κορδέλα (πρόσκληση έχει λάβει και ο πρωθυπουργός) στο γιγάντιο κτίριο του «HUB 26» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Σφαγείων. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας, που θα παρέχει 15.600 τ.μ. νέων χώρων ενώ συνολικά το συγκρότημα έχει επιφάνεια 31.000 τ.μ. H αναδόμησή του έγινε με ραγδαίους ρυθμούς από τη DIMAND σε κοινοπραξία με την PRODEA Investments και αναμένεται να αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται πως άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ. To αειφόρο επιχειρηματικό κέντρο θα έχει ανωδομή 20.000 τ.μ., ενώ με τα υπόγεια πάρκινγκ και τους υπόγειους βοηθητικούς χώρους που δημιουργούνται σε δύο επίπεδα, η συνολική επιφάνεια θα είναι 30.600 τ.μ. Στο «HUB 26» θα μετακομίσει στα τέλη του 2024, η Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία 24 ολόκληρα χρόνια μετά την εγκατάσταση της έδρας της στη Θεσσαλονίκη, αποκτά «δικό της σπίτι» οπότε και θα υλοποιηθεί η δέσμευση του ελληνικού κράτους και ιδρυτικού μέλους της ΤΕΑΕΠ, για την εξασφάλιση στη διεθνή αναπτυξιακή τράπεζα, ιδιόκτητων χώρων.

Αντίστοιχα στις ράγες έχει μπει το οραματικό project, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του επιχειρηματία, κ. Σταύρου Ανδρεάδη (πρόεδρος του ομίλου Sani/Ikos) στον χώρο που βρίσκονταν τα πρώην κεραμεία Αλατίνη (στην νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη). Το οραματικό εγχείρημα προβλέπει την ανέγερση του πρώτου ουρανοξύστη (ύψους 100 μέτρων) της Θεσσαλονίκης, με στόχο να καταστεί τοπόσημο για την πόλη και όχι μόνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην έκταση των πρώην κεραμείων Αλατίνη, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο πάρκο, πόλος έλξης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της άμεσης και ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό, οι προτεινόμενοι χώροι πρασίνου θα ενοποιηθούν με το υφιστάμενο πάρκο Νέας Ελβετίας σε έναν ενιαίο εκτεταμένο χώρο αστικού πρασίνου, που περιλαμβάνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδό 13.000 τμ, που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει. Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων που έχουν εμβαδό 7.100 τμ για τους οποίους επιτρέπεται αλλαγή χρήσης υπάρχουν σκέψεις για την ανάπλασή τους ώστε να αναπλαστούν σε χώρους γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθορίζονται χρήσεις γης σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» καθώς και η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων. Στην δεύτερη ενότητα, επιτρέπονται οι χρήσεις «Πολεοδομικό Κέντρο- Κεντρικές Λειτουργίας Πόλης», δηλαδή κατοικία και λοιπές λειτουργίες, τουριστικές, εμπορικές, πολιτισμού, συνεδριακές κ.α., πλην κέντρων διασκέδασης. Ο μέσος συντελεστής δόμησης είναι 0,80 , το μέγιστο ποσοστό κάλυψης 25% συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων, φθάνει στα 100 μέτρα (σ.σ. ουρανοξύστες). Στα νέα κτίρια, σύμφωνα με την εξειδίκευση του ΕΠΣ, θα εφαρμοστούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους δόμησης : α) Δεν επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης. β) Επιβάλλεται ο ενιαίος σχεδιασμός του αδόμητου χώρου της Ενότητας 2 και της Ενότητας 1. γ) Επιτρέπεται η ανάπτυξη αναγκαίου εσωτερικού δικτύου διαδρόμων κίνησης για την προσέγγιση των κτιρίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δ) Επιτρέπονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε οι ανοικτοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής παρέμβασης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική προστασία σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Επίσης, εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στους κοινόχρηστους χώρους του ΕΠΣ, οι συνθήκες κίνησης ΑμεΑ. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα εκτελεστούν μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημειακού συνόλου βασισμένες σε μελέτες εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ, βάσει όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα.

Ακόμα η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του ομίλου Φάις και του κ. Πρόδρομου Μαυρόπουλου γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Μύλων Αλλατίνη. Ο όμιλος Φάις αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στο συγκρότημα στον κ. Μαυρόπουλο, ο οποίος κατέχει το υπόλοιπο 50% του ακινήτου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος που μετρά 170 χρόνια ιστορίας. Ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Μαυρόπουλος έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα και είναι από τους ισχυρούς «παίκτες» στην αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας. Από το 2005, ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος είναι διαχειριστής της εταιρείας Real Estates BG, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο των ακινήτων. Βάσει εκτιμήσεων κύκλων της αγοράς σχεδιάζεται η αναμόρφωση των διατηρητέων κτιρίων σε κατοικίες οι οποίες, σε πρώτη φάση θα διατεθούν για ενοικίαση και όχι για πώληση ενώ οι ισόγειοι χώροι να αξιοποιηθούν με την λειτουργία χώρων εστίασης και καφέ, μίνι μάρκετ. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αναμένεται να προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η έκταση του ακινήτου είναι σήμερα περίπου 27 στρέμματα ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως νέα κτίσματα δεν μπορούν να ανεγερθούν καθώς τα διατηρητέα κτίρια υπερκαλύπτουν τον συντελεστή δόμησης.

Πηγή:ot.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα