Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤο 21,2% των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - Η εικόνα της πανδημίας

Το 21,2% των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – Η εικόνα της πανδημίας

Μετά τη μείωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αρχίζει σταδιακά να φαίνεται η πτώση στον αριθμό των νοσηλειών. Εντούτοις οι διασωληνώμενοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (542 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ ), όπως και ο αριθμός των θανάτων, με τους ειδικούς να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (9/12). Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12). O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21%. O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4%. Τέλος ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας, όπως ήταν από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις άνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων συνεχίζει την πτωτική πορεία.

Σταδιακή βελτίωση

Η σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών αποτυπώνεται και στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid που δημοσιεύτηκε χθες. Η 27η έκθεση προόδου αφορά το διάστημα 3 έως 9 Δεκεμβρίου. Όπως δείχνει, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.449 κρούσματα, από 1.771 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση 18,2%.

Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 21,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Θεσσαλονίκη, το 19,6% στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του 7μερου κυλιόμενου μέσου όρου) παρουσιάζει φθίνουσα πορεία της τάξης του 46% τις τελευταίες 3 εβδομάδες, από το υψηλό των 2.674 κρουσμάτων στις 18 Νοεμβρίου.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 97,6 (από 100,6 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειωθηκε σε 578 (από 613).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων όμως καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε 83% (από 86% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 77% και 93% αντίστοιχα.

Πηγή:capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα