Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤο 2ο χωριό πρόληψης και προαγωγής υγείας διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Το 2ο χωριό πρόληψης και προαγωγής υγείας διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

- Advertisement -

Το 2ο χωριό πρόληψης και προαγωγής υγείας, συνδιοργανώνουν ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και γενικό νοσοκομείο Παπαγεωργίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας υγείας την Κυριακή 7 Απριλίου από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 στην πλατεία Ευόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής συμμετέχουν, διευθυντές κλινικών, ιατροί και νοσηλευτές, ενώ περιλαμβάνει έξι σπίτια πρόληψης και ενημέρωσης, για τον διαβήτη, την διατροφή, την υπέρταση, την άνοια (με τεστ Μνήμης) την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τον εθελοντισμό.

Κοινός στόχος των οργανωτών είναι να γίνει και φέτος πράξη το όραμα και η επιθυμία των αδελφών-Εθνικών ευεργετών, δωρητών και ιδρυτών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, των Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ώστε το Νοσοκομείο να βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και να στηρίζει τον άνθρωπο που ασθενεί, χωρίς καμία εξαίρεση ή αποκλεισμό προς όλους τους ανθρώπους, μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των εθελοντών του συλλόγου φίλων του Γ.Ν. Παπαγεωργίου “Αντηρίδα”. Όπως είναι γνωστό το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τις ιατρικές του δράσεις, τις εκστρατείες πρόληψης και την έκδοση του περιοδικού του, δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών, για όλα όσα υπάρχουν και εφαρμόζονται σε αυτό, για την θεραπεία των ασθενών και την σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενειών.

Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου προσκαλεί όλους τους δημότες να επισκεφθούν τα σπίτια πρόληψης και ενημέρωσης για ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν και θέλουν έγκριτη ιατρική ενημέρωση. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των δράσεων είναι το ακόλουθο:

1.Το σπίτι του ΔΙΑΒΗΤΗ

Μέτρηση Σακχάρου, Μέτρηση Δείκτη Μάζας Σώματος ( βάρος – ύψος), Οδηγίες, έγκυρες συμβουλές και «μυστικά» για την πρόληψη του Διαβήτη, την σωστή μέτρηση και διαχείριση του διαβήτη και βελτίωση η καθημερινότητά των Διαβητικών, Διαβητικό πόδι, διατροφή- ποσότητες- μύθοι και αλήθειες για τα απαγορευμένα και επιτρεπόμενα τρόφιμα φρούτα ποτά, χυμούς και καφέδες, άγχος και στρες πόσο επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κλπ

Συμμετέχουν:

Τσατσάγου Γλυκερία -Διευθύντρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής,

ΤοξιάδουΣυμέλα -Προϊστάμενη Εξωτερικών Ιατρείων,

Νικολαΐδης Αθανάσιος &Λούκας Λουκάς- Εξειδικευμένοι Νοσηλευτές Διαβητολογικού Κέντρου

ΠιζιρτζΊδου Ειρήνη Νοσηλεύτρια ΤΕ, RN, MSc,PhD (c) Εξειδικευμένη στο Σ.Δ

Γκακάνα Σοφία -Ποδολόγος

2.Το σπίτι της ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Μέτρηση πίεσης, συμβουλές και οδηγίες πρόληψης, επιπλοκές υπέρτασης με άλλα χρόνια νοσήματα, συμπτώματα και αντιμετώπιση, παράγοντες αύξησης της αρτηριακής πίεσης ( άγχος, εμμηνόπαυση, κληρονομικότητα, λήψη φαρμάκων, κλπ) οδηγίες μέτρησης στο σπίτι, επιλογή πιεσόμετρου.

Συμμετέχουν:

Ακογιάννη Αναστασία,

Μπόγια Περσεφόνη,

Κατής Βασίλειος

Νοσηλευτές Παθολογικής Κλινικής

3.Το σπίτι της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διανομή έντυπου υλικού για την Υγιεινή Διατροφή και την Μεσογειακή Δίαιτα, χρήσιμες συμβουλές, οδηγίες αλλά και τρυκ για την υιοθέτηση ενός υγιεινούτρόποι διατροφής, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην διατήρηση της υγείας, στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση μέχρι και την θεραπεία ασθενειών.

Συμμετέχουν:

Κατσανίκα Ειρήνη,

Αναστασία Αναστασιάδου -Κλινικοί Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Κόντου Βασιλική, Γιώργος Ιωακειμίδης -Φοιτητές Διαιτολογίας Διατροφολογίας

4.Το σπίτι της ΓΥΝΑΙΚΑΣ & ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ευρύ φάσμα παροχής συμβουλών, απαντήσεων και οδηγιών για θέματα που αφορούν στις Γυναίκες όλων των ηλικιών, από την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση έως τις γυναικολογικές παθήσεις και την πρόληψη του γυναικoλογικού καρκίνου.

Συμμετέχουν:

Βοζίκη Ευαγγελία- Προϊσταμένη Γυναικολογικής Κλινικής

Σαββαιδου Δέσποινα Υπεύθυνη Μαία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Επίσης

Για 2η φορά θα επαναληφθεί ανοιχτή ενημέρωση κοινού από δημόσιο νοσοκομείο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή παρουσιάζοντας τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν σήμερα την καλλιέργεια εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, τη βιοψία εμβρύων και διάγνωση γενετικών και χρωμοσωμικών νοσημάτων πριν τη μεταφορά τους στη μήτρα. την κατάψυξη ωαρίων σπερματοζωαρίων, εμβρύων, ωοθηκικού και ορχικού ιστού που προσφέρουν λύση και διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Συμμετέχει

Χατζημελετίου Κατερίνα – Αν. Καθηγήτρια Εμβρυολογίας -Γενετικής στην Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ΑΠΘ, Υπεύθυνη του ivf εργαστηρίου και της Τράπεζας Κρυοσυντηρησης στην ΜΙΥΑ , Α΄Μ/Γ Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Το σπίτι της ΑΝΟΙΑΣ
Διανομή έντυπου υλικού, ΤΕΣΤ ανίχνευσης Άνοιας, συμβουλές πρόληψης και οδηγίες αντιμετώπισης για την διαχείριση της Άνοιας. Επίσης για πρώτη φορά όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβληθούν και σε ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ- ΜΙΝΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ του ADDENBROOKEM-ACEΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2015

Συμμετέχουν:

Δερετζή Γεωργία -Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής

Βοιτσίδης Παντελής Ψυχίατρος

Λιάπση Ειρήνη -Νευρολόγος εξειδικευμένη στην Άνοια

Βαρβεσιώτη Χαρούλα -Κλινική Νευροψυχολόγος

Στα τεστ μνήμης συμμετέχουν οι Ψυχολόγοι

Ζούρα Ελένη,

Δήμου Ιωάννα,

Τσαμπουλατίδη Μαρία,

Λυμπεροπούλου Μάρθα

Το σπίτι του Εθελοντισμού «ΑΝΤΙΡΗΔΑ»
Συμμετέχουν:

Δελχανίδου Όλγα,

Αβραμίδου Δώρα,

Γωγώ Παρασκευά,

Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος .

Εθελοντές Μέλη του Συλλόγου Φίλων Γ.Ν. Παπαγεωργίου «Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ» .

Παράλληλα θα πραγματοποιείται λήψη δειγμάτων από υποψηφίους δότες μυελού οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο όραμα ελπίδας. Η λήψη δείγματος είναι μία απλή διαδικασία που γίνεται με δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) και αφορά υγιείς υποψηφίους 18 έως 45 ετών. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του. Οι υποψήφιοι δότες μπορούν να προσέλθουν ανά πάσα στιγμή και στο Κοινωνικό Φαρμακείο (25ης Μαρτίου 5Α, Εύοσμος) για να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος. Χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για την ζωή τους ασθένειες που μπορούν να σωθούν μόνο με τη μεταμόσχευση και εξαρτώνται από τις Τράπεζες Εθελοντών Δοτών Μυελού των για να βρουν δότη. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και συντονισμός νοσοκομειακών κλινικών γίνεται από τον κ. Αθανάσιο Νικολαΐδη.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα