Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκη«Τουρισμός και συνωστισμός φταίνε για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο Κουτσούμπας

«Τουρισμός και συνωστισμός φταίνε για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο Κουτσούμπας

.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα σχετίζεται και με το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «σχετίζεται με την κατάσταση σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια και αυτό βέβαια σε συνδυασμό με το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ, αλλά και με την κατάσταση στα σχολεία που εκεί συνωστίζονταν μαθητές, μαζί με ιδιαίτερες -θα έλεγα- συνθήκες που επικράτησαν, γιατί είχαμε ένα πενθήμερο εορτασμό του Αγ. Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου».

Επισήμανε ότι έπρεπε να γίνονται μαζικά τεστ από το καλοκαίρι ακόμα και πρόσθεσε ότι «το lockdown που ξεκίνησε πρώτα σε περιοχές της Β. Ελλάδας κατά την άποψή μας αποδίδει ελάχιστα, γιατί οι εστίες από τις οποίες γίνεται η υπερμετάδοση είναι ακόμη ενεργές».

Ερωτηθείς αν έπρεπε να αυξηθούν οι έλεγχοι ή να είναι δραστικότερο το lockdown, απάντησε «κυρίως να αυξηθούν οι μαζικοί έλεγχοι, τα μαζικά τεστ, να αυξηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, αντισηπτικά, μάσκες, ιδιαίτερα σε κρίσιμους χώρους όπου γίνεται μεγάλη υπερμετάδοση και φυσικά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» με ενίσχυση του ΟΑΣΘ, αραίωση των τμημάτων στις σχολικές αίθουσες και τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους χώρους δουλειάς.

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να λυθούν με την ονομαζόμενη “ατομική” ευθύνη. Εδώ χρειάζεται η συλλογική ευθύνη, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η δημόσια, η κρατική ευθύνη. Το κράτος πρέπει να τα λύσει αυτά μέσα απ’ τους φορείς του και τους μηχανισμούς του, που είναι και τα υπουργεία, οι περιφέρειες, οι δήμοι και μια σειρά δομές, θεσμοί, οι οποίοι έπρεπε να κινητοποιηθούν», τόνισε.

Ως προς την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, υπογράμμισε ότι «όταν μιλάμε εμείς για επίταξη του ιδιωτικού τομέα εννοούμε επίταξη, -ιδιωτικές κλινικές, ΜΕΘ, κλίνες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- δεν εννοούμε να επινοικιάζεις ουσιαστικά κάποιες ιδιωτικές μονάδες και μάλιστα με μεγάλο αντίτιμο να ξαναπληρώνεις τους ιδιώτες κλινικάρχες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί όχι μόνο σε αδιέξοδο, οδηγεί σε μια επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, διότι μέσα απ’ τον προϋπολογισμό, πάλι θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι».

Ερωτηθείς, κατά πόσο είναι εφικτή μια αλλαγή του συνολικού σχεδίου, είπε ότι ως ΚΚΕ «έχουμε πει ότι αυτή την κοινωνία οραματιζόμαστε, γιατί είναι η μόνη στις σημερινές συνθήκες με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και της Ελλάδας και όλου του κόσμου, με τα τεράστια επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία που πρέπει να γίνει. Φυσικά πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση, όχι αυτό που λένε “κρατικός τομέας”, ο κρατικός τομέας μπορεί να μη σου λύνει και τίποτα. Κρατικό τομέα κάνουν και οι καπιταλιστές, διάφορες κυβερνήσεις, ακόμη και οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, τα έχουμε ζήσει, όταν έχεις ένα τέτοιο σύστημα που έχει το καπιταλιστικό κέρδος θεό».

«Εμείς μιλάμε για κοινωνικοποίηση, αλλά αυτή τη στιγμή δε μιλάμε γι’ αυτό. Βεβαίως η πρόταση του ΚΚΕ πρέπει να γίνει αποδεκτή απ’ το λαό και να την παλέψει, να την αναδείξει και να την υλοποιήσει, αυτό είναι το ζητούμενο, όμως σήμερα σε έκτακτες συνθήκες μπορείς- χωρίς να χρυσοπληρώνεις και χωρίς να νοικιάζεις απλώς κάποιες δομές- να επιτάξεις όλο τον ιδιωτικό τομέα, αυτή είναι η λύση».

Αναφορικά με το «ποιός θα έπρεπε να επωμισθεί τους μισθούς των εργαζομένων» είπε «αντί τα δισεκατομμύρια απ’ τα ευρωπαϊκά προγράμματα και απ’ τα κονδύλια να διατίθενται μόνο σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους, που τους χρηματοδοτούν σήμερα με ζεστό χρήμα, δήθεν για να κάνουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όταν τους φοροαπαλλάσσουν αντί να τους φορολογούν και φορολογούν μόνο το λαϊκό εισόδημα και μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές επιχειρήσεις, εκεί βρίσκεται το πρόβλημα».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «και με αφορμή τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις την προηγούμενη δεκαετία και τώρα αυτή που ξεκίνησε εν έτει 2020 με καταλύτη την πανδημία θα πρέπει να πάψουν οριστικά και θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άλλες πολιτικές, σε άλλες κοινωνίες, με άλλες υπηρεσίες και με άλλη ουσιαστικά ιδιοκτησία. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό που προέχει σήμερα στον 21ο αιώνα είναι η κοινωνική ιδιοκτησία».

Πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη σημασία και πολύ πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς μιλάμε «για τη θέληση, την ικανότητα, το σχεδιασμό και αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε συλλογικά ως κοινωνία να κάνουμε».

Είπε στη συνέχεια ότι «ούτε τώρα, όμως, παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα που έχει προτείνει το ΚΚΕ» αναφέροντας χαρακτηριστικά «μη μου πείτε ότι είναι για μια σοσιαλιστική κοινωνία να παρθούν μέτρα, όπως αυτά που έχουμε τονίσει: να γίνουν μαζικά τεστ ανά χώρο δουλειάς, ιχνηλάτηση, να επιταχθούν ακόμη και ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή θετικοί με ήπια συμπτώματα, ώστε να μη διασπείρουν το ιό σε συγγενείς, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και να έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Οι μαζικές προσλήψεις γιατρών γιατί δε γίνονται, αυτό πάλι είναι για το απώτερο μέλλον;».

Στην αναφορά για «πανάκριβα τεστ» απάντησε «δεν το θεωρώ ούτε καν σοβαρή παρατήρηση, πολύ περισσότερο πολιτική. Τεστ θα μπορούσαν να γίνουν όπως γίνονται, και διευρύνθηκαν, μαζικοποιήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες των υγειονομικών, αυτούς που χλευάζανε όλοι οι κυβερνώντες».

Ανέφερε ότι δεν έχουν ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «ακόμα και οι βουλευτές, με πρώτο απ’ όλους τον αντιπρόεδρο της Βουλής, τον βουλευτή του ΚΚΕ στη Λάρισα, τον Γιώργο Λαμπρούλη» που διατέθηκαν, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.

«Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Ή είναι πόλεμος και παίρνεις μέτρα ή κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό και μετά του λες “ατομική ευθύνη”. Και χρειάζεται, γι’ αυτό το ζήτημα, να ακουστεί στεντόρεια η φωνή όλων και των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ και των εργατικών σωματείων και των νομικών και όλων αυτών που παλεύουν, και των πολιτικών κομμάτων. Το ΚΚΕ αυτό κάνει και σε αυτό δεν υποχωρούμε καθόλου και μη μας πουν ότι είναι για τη Δευτέρα Παρουσία αυτά. Ας έκαναν τα μισά, ας έκαναν το 1/3 από αυτά που τους λέγαμε από την πρώτη μέρα, δεν θα ήταν αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε «μάσκες φοράμε, αντισηπτικά έχουμε αλλά κοιτάξτε, τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Δεν μπορεί να επιβάλει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία δεν παίρνει μέτρα, σιγή νεκροταφείου στον ελληνικό λαό, ούτε στο λαϊκό κίνημα, ούτε στα σωματεία».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα μπορούν «πάρα πολύ καλά να τηρούνται στον “δρόμο”» και έφερε ως παράδειγμα όσους, από πολιτικές νεολαίες, όπως η ΚΝΕ, δημοτικές αρχές, εργατικά σωματεία, απλοί άνθρωποι πήγαν να αποθέσουν χθες ένα μπουκέτο λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

«Αυτοί δε συνωστίζονταν και φορούσαν τις μάσκες, είχαν τα αντισηπτικά τους, είχαν και τις αποστάσεις μεταξύ τους όταν ήταν πάνω από ένας, δηλαδή 3,4,5. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, ήταν 9-10 ατόμων με ένα πανό, που πάλι κρατούσαν αποστάσεις 2 και 3 μέτρα ο καθένας. Ξέρετε ποιοι ήταν συνωστισμένοι και ποιοι κόλλησαν και μεταξύ τους κορωνοϊό; Οι αστυνομικοί δυστυχώς, που ήταν πέντε χιλιάδες. Πέντε χιλιάδες για μερικές δεκάδες και εκατοντάδες σε όλη την Αθήνα. Έλεος!», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα