Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤι λέει η εταιρία που έχει φτιάξει τους νέους κάδους στην παραλία-Τελικά...

Τι λέει η εταιρία που έχει φτιάξει τους νέους κάδους στην παραλία-Τελικά χρειάζονται ή όχι σακούλες

Ήταν το πρωινό της προηγούμενης Τρίτης όπου ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε κατά μήκος της παλιάς παραλίας, από το ύψος του κτιρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έως στο τμήμα της πλατείας του Λευκού Πύργου, τους νέους κάδους συλλογής μικροαπορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: Κωστής Ουζούνογλου

Όπως ενημέρωνε με  δελτίο τύπου ο δήμος  Θεσσαλονίκης «Η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού αφήνει ένα έντονο οικολογικό αποτύπωμα, καθώς στα νέα καλαθάκια δεν γίνεται χρήση πλαστικής σακούλας».  Μέχρι εδώ όλα καλά.

Την επόμενη ημέρα λοιπόν κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες, μέσω του γκρουπ στο facebook του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τους νέους κάδους όπου είχαν τοποθετηθεί πλαστικές σακούλες. Το περιστατικό έκανε το γύρω του διαδικτύου και έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι τελικά οι νέοι κάδοι δεν είναι και τόσο οικολογικοί όπως ενημέρωνε ο δήμος.

Το Seleo,gr επικοινώνησε με την εταιρία που έκανε την μελέτη αλλά και την κατασκευή των νέων κάδων και συγκεκριμένα με τον Δημήτρη Γκέκα, διευθυντή πωλήσεων της εταιρίας Gekas metal group, για το συγκεκριμένο συμβάν.

Τελικά χρειάζονται ή όχι πλαστικές σακούλες οι νέοι κάδοι

«Τα συγκεκριμένα καινούρια καλάθια τοποθετήθηκαν ακριβώς  στο σημείο που ήταν τοποθετημένα τα παλιά καλάθια τα οποία «φορούσαν» από 2 σακούλες το καθένα. Αυτό που έκαναν οι εργάτες του δήμου είναι, επειδή ήμουν μπροστά στο γεγονός, έβγαζαν τις σακούλες από τα παλιά καλάθια που είχαν μέσα σκουπίδια και τις πετούσαν μέσα  στον καινούριο κάδο. Αν δείτε και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο fb του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, θα δείτε ότι οι σακούλες  δεν είναι τοποθετημένες στο γείσο του κάδου αλλά μέσα στον κάδο, πεταμένες σα σκουπίδια. Ο κάδος που φιλοξενούν τα νέα καλάθια είναι ένας από τους μικρούς κάδους που υπάρχουν μπροστά από τα σπίτια όλων μας που παίρνει το απορριμματοφόρο οπότε προφανώς και δε θα έχει σακούλα.» αναφέρει ο κ. Γκέκας.

Το πρώτο lockdown «ευθύνεται» για τους νέους κάδους

«Στο πρώτο lockdown υπήρχαν πολλές αναρτήσεις και φωτογραφίες με τα σκουπίδια της παλιάς παραλίας. Όσες φορές και αν καθάριζαν τα συνεργεία του δήμου τα καλαθάκια συνεχίζαμε να βλέπαμε σκουπίδια ακόμη και μέσα στη Θάλασσα.

Αυτό συνέβαινε γιατί οι παλιοί κάδοι που είχε η παλιά παραλία είχαν ωφέλιμη χωρητικότητα 40 λίτρα. Οτιδήποτε παραπάνω από τα 40 λίτρα το παρέσερνε ο αέρας και το έστελνε στη θάλασσα.  Δεν είχαν τασάκι οι περισσότεροι και όσοι είχαν ήταν σε κακή κατάσταση.

Βλέποντας όλα αυτά απευθυνθήκαμε στον δήμο Θεσσαλονίκης, με δική μας πρωτοβουλία ξεκάθαρα, και τους ζητήσαμε να τους κάνουμε μία παρουσίαση και να δώσουμε  μία λύση για το θέμα των κάδων και των σκουπιδιών στην παλιά παραλία

Αφού πήραμε το πράσινο φως ξεκινήσαμε αρχικά με την απογραφή των κάδων από το πλακόστρωτο του Ερυθρού Σταυρού μέχρι και το παρκάκι από τη μπροστά πλευρά του Λευκού Πύργου, οπότε μιλάμε για 45 κάδους» σημειώνει κ κ. Γκέκας.

Ποια προβλήματα προσπάθησαν να λύσουν;

«Τα προβλήματα που θέλαμε να λύσουμε με τη σχεδίαση των καινούριων κάδων είναι τα εξής:

  1. Έλλειψη χώρου για την τοποθέτηση των κάδων
  2. Σπατάλη ανθρώπινων πόρων στο καθάρισμα των υφιστάμενων καλαθιών, χωρίς ποτέ να ήταν καθαρά
  3. Η τεράστια οικολογική επιβάρυνση από τις χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες για το άδειασμα των υφιστάμενων καλαθιών. Οι άνθρωποι του δήμου τα άδειαζαν έως και 3 φορές την ημέρα άρα 3 σακούλες ο κάθε κάδος
  4. Τα αποτσίγαρα στη θάλασσα
  5. Τα σκουπίδια στη θάλασσα
  6. Το graffiti και οι βανδαλισμοί
  7. Η σκουριά

Ζητήσαμε κάποια στοιχεία από τον δήμο όπως πόσες σακούλες ξοδεύουν, πόσο προσωπικό χρειάζεται και τι κόστος έχουν ως δαπάνη συνήθως για καλάθια στο ιστορικό κέντρο.

Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα σχεδιάσαμε αποκλειστικά αυτόν τον κάδο για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ενσωματώσαμε όλα τα προβλήματα και δώσαμε λύσεις:

  1. Αναφορικά με τον όγκο από τα 40 λίτρα ωφέλιμου όγκου πήγαμε στα 120 λίτρα ωφέλιμου όγκου με τον νέο κάδο
  2. Όσον αφορά την έλλειψη χώρου, ο καταλαμβανόμενος χώρος του παλιού κάδου ήταν 0,25 τετραγωνικά ενώ ο νέος καταλαμβανόμενος χώρος είναι 0,32 τετραγωνικά με 3 φορές περισσότερο ωφέλιμο όγκο
  3. Όσον αφορά για το οικολογικό αποτύπωμα, ο κάδος που φιλοξενούν τα νέα καλάθια είναι ένας από τους μικρούς κάδους που υπάρχουν μπροστά από τα σπίτια όλων μας που παίρνει το απορριμματοφόρο οπότε προφανώς και δε θα έχει σακούλα
  4. Για το graffiti και τον βανδαλισμό στους νέους κάδους υπάρχει η φιλοσοφία στο να είναι όλα του τα κομμάτια αλλάξιμα. Δηλαδή αν βανδαλιστεί μία πόρτα θα αλλάξουμε την πόρτα και όχι όλο τον κάδο. Όπως επίσης η βαφή του δεν προσβάλλεται από το graffiti. Αν βαφεί δηλαδή καθαρίζει πολύ εύκολα.
  5. Και τέλος όσον αφορά τα τασάκια στο επάνω μέρος του νέου κάδου υπάρχει πολύ μεγάλο τασάκι για αποτσίγαρα το οποίο δεν αποσπάται αλλά ανατρέπεται και αδειάζει στον κάδο.

Παρουσιάσαμε το δείγμα και αφού κάναμε κάποιες επαφές μία Ελληνική πολυεθνική εταιρία ενδιαφέρθηκε να γίνει μία δωρεά στον δήμο Θεσσαλονίκης. Εμείς βάλαμε τη μελέτη και 3 νέους κάδους  που τοποθετήθηκαν μπροστά από τον  Λευκό Πύργο και JTI προσέφερε τους άλλους  42 και έγινε πραγματικότητα η τοποθέτηση τους την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης» καταλήγει ο κ. Γκέκας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας

 


 

Διαβάστε Ακόμα