Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤην Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε η Θεσσαλονίκη

Την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε η Θεσσαλονίκη

Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμά η Θεσσαλονίκη τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Συγκεκριμένα επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τελέστηκε, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Με το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει η πορεία προς το Τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Ομοίως τοποθετήθηκαν και τα πολιτικά πρόσωπα. Ακριβέστερα  ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι “η Γενοκτονία είναι τα ιερά και τα όσια που κουβάλησαν μαζί του οι Πόντιοι, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια αυτή στις επόμενες γενιές”, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέφανο Κασελλάκης, να ζητά με κατηγορηματικό τρόπο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία.

Δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, είπε ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία, πριν από 30 χρόνια «και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης» χαρακτηρίζοντας ως «φρικαλεότητα» τη μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τονίζοντας ότι “ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας θα συνεχιστεί. Δεν νοείται να υπάρχει πραγματική, βαθιά, ουσιαστική σχέση φιλίας με τη γείτονα, χώρα χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα”.

“Είμαστε σήμερα εδώ για να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με όλες τις δυνάμεις, να διεκδικούμε καθημερινά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκηςκ. Στέλιος Αγγελούδης και στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα “Σαν σήμερα, 105 χρόνια πριν, τραυματίστηκε με έναν τρόπο τραγικό και απαράδεκτο η υπερχιλιετής παρουσία των Ελλήνων”. Από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κα Βούλα Πατουλίδου ανέφερε “Το αίμα δεν θα στεγνώσει ποτέ, αν δεν έρθει δικαίωση», είπε κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης”

Μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησαν οι ομιλίες των προέδρων των Ποντιακών ενώσεων και ομοσπονδιών, καθώς και των εκπροσώπων κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κα Χριστίνα Σαχινίδου, είπε μεταξύ άλλων ότι “θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη Μνήμη. 353.000 αθώα θύματα και ψυχές που χάθηκαν και απάνθρωπα, παραμένουν μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα”. Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, απαίτησε “να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς. 353.000 ψυχές, ζητούν δικαίωση”.

Στεφάνια στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατέθεσαν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των πρξενικών αρχών της Αρμενίας και της Κύπρου στην Ελλάδα. Ακολούθως ο νεαρός σε ηλικία λυράρης, Αρσένιος Ορφανίδης, έπαιξε τον Ύμνο στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα