Τις εργασίες καθαρισμού, συλλογής και διαχείρισης των μη επικίνδυνων αποβλήτων, που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα στο εμβληματικό για τη δυτική Θεσσαλονίκη κτίριο του Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επέβλεψε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα και τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το τετραώροφο κτίριο, το οποίο καθαρίζεται, προκειμένου να αποδοθεί ασφαλές σε χρήση για την τοπική κοινωνία και συνολικά τη δυτική Θεσσαλονίκη, με υπερτοπική μάλιστα διάσταση.
Στο πλαίσιο του καθαρισμού συλλέγονται και διαχειρίζονται (επεξεργασία και αξιοποίηση) 8.000 κυβικά μέτρα μη επικίνδυνων αποβλήτων, όπως κατεστραμμένα έπιπλα, έντυπο υλικό, κλιματιστικά, χρηματοκιβώτια, ξύλινες κατασκευές κτλ., από τη χρήση του κτιρίου ως καπνομάγαζο στο παρελθόν.
Μετά την επίβλεψη των εργασιών στο Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει εμπράκτως ότι η προσοχή της είναι στραμμένη στη δυτική Θεσσαλονίκη, με συγκεκριμένα έργα, τα οποία αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους και συνιστούν παρακαταθήκες για την τοπική κοινωνία, με υπερτοπικό μάλιστα χαρακτήρα. Μόνο σε αυτόν τον άξονα που βρισκόμαστε σήμερα, στην περιοχή της Σταυρούπολης, έχουμε προχωρήσει σε εμβληματικές παρεμβάσεις, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Ήδη η Μονή Λαζαριστών αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και λειτουργεί ως ένας υποδειγματικός φορέας πολιτισμού για όλη τη Θεσσαλονίκη. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι το νέο τοπόσημο, ο νέος πόλος έλξης, ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, με μητροπολιτική εμβέλεια. Έγιναν και τα δυο πράξη, χάρις στις επίμονες προσπάθειές μας και στη σκληρή δουλειά. Και σήμερα είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της αξιοποίησης για την τοπική κοινωνία ενός εμβληματικού κτιρίου, που παρέμενε “κουφάρι” επί χρόνια.
Το Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης καθαρίζεται κι από τα μη επικίνδυνα απόβλητα και παραδίδεται το αμέσως επόμενο διάστημα έτοιμο για χρήση στους πολίτες. Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή στο στόχο μας, για να φτάσουμε στο σημείο επιτέλους το Καπνομάγαζο να πάψει να αποτελεί έναν χώρο επικίνδυνο, έναν χώρο ρυπογόνο για την περιοχή. Και με συγκεκριμένο σχέδιο θα αξιοποιήσουμε τον χώρο, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος για την κοινωνία όλης της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τον καθαρισμό του κτιρίου από 8.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων, διασφαλίσαμε την επεξεργασία και αξιοποίησή τους κι όχι την απόρριψή τους, μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να δώσουν προοπτική σε ένα τόσο σημαντικό κτίριο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει ζωή και θα αποτελέσει ακόμη έναν πόλο ανάπτυξης για την περιοχή, αφού έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε εδώ τον πρώτο στην Ελλάδα ενιαίο χώρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών”.
Η κ. Πατουλίδου επισήμανε: “Με εξασφαλισμένη άδεια παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χρήσης του εμβληματικού κτιρίου για τα επόμενα 25 χρόνια και με διασφαλισμένους πόρους, είναι ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού του πρώην Καπνομάγαζου. Πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε ειδικός καθαρισμός του τελευταίου ορόφου από συσκευασίες ληγμένων φυτοφαρμάκων, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως αποθηκευτικός χώρος, από φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να αποδώσουμε σε χρήση το σπουδαίο αυτό κτίριο και η χρήση του θα είναι μητροπολιτική και υπερτοπική, ένα παράδειγμα για την αξιοποίηση τέτοιων χώρων, που μένουν στο περιθώριο, αλλά αποτελούν σπουδαία κληρονομιά για τη Θεσσαλονίκη”.
Ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε: “Με την αξιοποίηση του πρώην Καπνομάγαζου, αποδίδουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο, που αποτελούσε εστία ρύπανσης για την περιοχή, τώρα καθαρίζεται, θα ανακαινιστεί και στα περίπου 10.000 τ.μ. που καλύπτει, θα φιλοξενηθούν εργαστήρια πρακτικής άσκησης, για την έκδοση αδειών άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων. Τα σωματεία και οι σύλλογοι των επαγγελματιών στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση μαζί τους, και συναποφασίζουμε ώστε το Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες εξετάσεων, θα υπάρχει αίθουσα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και εκδηλώσεων των σωματείων για τα μέλη τους, ενώ στις προθέσεις μας είναι το κτίριο με τη νέα του μορφή να είναι επισκέψιμο και από σπουδαστές Επαγγελματικών Λυκείων”.
Ο κ. Δεμουρτζίδης δήλωσε: “Για τον Δήμο Παύλου Μελά είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ένα κτίριο εγκαταλειμμένο επί πολλά χρόνια θα αποκτήσει επιτέλους χρήση και θα πάψει να αποτελεί εστία επικινδυνότητας. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και ανάγκες του Δήμου μας από το συγκεκριμένο κτίριο, που είναι εμβληματικό όχι μόνο για τη Σταυρούπολη, αλλά συνολικά για τη Θεσσαλονίκη”.
Με τη χρήση που θα αποκτήσει το πρώην Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η πρώτη στη χώρα που θα διαθέτει ενιαίο χώρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές δομικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εγκαταστάσεων θέρμανσης κτλ.), δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες.
Επίσης συμφωνήθηκε μέρος του κτιρίου να παραχωρηθεί για χρήσεις του Δήμου Παύλου Μελά.