Πυκνώνει το μυστήριο στην υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης. Οι ανακριτικές και αστυνομικές αρχές παλεύουν να λύσουν το μυστήριο με την ανάλυση του DNA στα ρούχα της Γεωργίας Μπίκα και το πόρισμα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα κινητά όλων των εμπλεκομένων.
Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ασφάλειας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλα τα κινητά τηλέφωνα της παρέας των τεσσάρων Αθηναίων και του Θεσσαλονικιού μετρ, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και τα usb, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει υλικό που να σχετίζεται με την επίμαχη βραδιά αλλά και προηγούμενες, για να δουν αν πίσω από την ιστορία κρύβεται κάποιο οργανωμένο κύκλωμα.
Τι απαντά η Γεωργία Μπίκα μετά τις αρνητικές τοξικολογικές και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ
«Εκείνη την ημέρα πήγα από την πρώτη στιγμή στην αστυνομία, μου πήρε κατάθεση ένας αστυνόμος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ενώ είχα πει ότι ήμουν σε αυτό το ξενοδοχείο δεν είχαν δώσει εντολή για να μην καθαριστεί το συγκεκριμένο δωμάτιο, άλλαξαν βάρδια οπότε ο αστυνομικός που ήρθε είπε ότι ‘κακώς παίρνετε κατάθεση από την κοπέλα και δεν έχετε διατάξει να μην καθαριστεί το δωμάτιο και έπειτα έδωσε την εντολή», λέει στο «zougla» η Γεωργία Μπίκα.
«Δεν μου έδωσαν ουροσυλλέκτες, μου είπαν ότι εγώ πρέπει να πάω να τους πάρω. Έψαχνα για περίπου 40 λεπτά, δεν μπορούσα να τα βρω γιατί έβλεπα θολά. Έβαλα GPS και με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφερα να βρω φαρμακείο και γύρισα αλλά δεν μου είπαν εκείνη τη στιγμή ‘δώσε τα ούρα’», προσθέτει η ίδια.
Η Γεωργία Μπίκα είπε χαρακτηριστικά πως δεν περίμενε τις τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς «ένας βιασμός δεν προκύπτει μόνο από χάπια» και δηλώνει απογοητευμένη «αν κάποιος πρέπει να αποδείξει έναν βιασμό με κάποια εξέταση».
Συνέχισε λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας της αστυνομίας με την ιατροδικαστική υπηρεσία, ο ιατροδικαστής τους καθησύχασε πως θα φαίνονταν τα πάντα με τα ούρα και δεν χρειαζόταν να πάρουν αίμα. «Έπειτα μου είπαν ότι άμεσα θα μου πάρουν αίμα, θα μου κάνουν ιατροδικαστική εξέταση και ούρα. Αυτό έγινε στην πρώτη μου κατάθεση. Μου είπαν θα φύγεις άμεσα για ιατροδικαστική εξέταση, αίμα και ούρα. Πήραν τηλέφωνο την ιατροδικαστή και είπε ότι μπορούν να φανούν όλα με τα ούρα και δεν χρειάζεται αίμα. Με πήγανε το απόγευμα για ιατροδικαστική εξέταση, δεν μου έκαναν την ίδια ημέρα, αλλά με πήγαν την επόμενη για την εξέταση», ανέφερε.
Όπως λέει στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα της είπαν ότι δεν θα κάνει ούτε τότε την εξέταση. «Μου είπαν μετά ότι δεν θα γίνει ούτε σήμερα και τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν γιατί δεν μπορούσα να μείνω και την επόμενη ημέρα χωρίς να πλυθώ» ανέφερε η Γεωργία.
«Διάβασα την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι μου χορήγησαν ουροσυλλέκτες. Δεν κατάλαβα γιατί το δήλωσαν αυτό. Δεν ξέρω τι περίμεναν και έγινε τόσο καθυστερημένα η λήψη ούρων. Ακόμα και τους ουροσυλλέκτες που πήρα, δεν μου είπαν εκείνη τη στιγμή να πάω να δώσω τα ούρα και εγώ περίμενα με τα κουτάκια να μου πουν… δεν ήξερα εγώ πόσο σημαντική είναι εκείνη τη στιγμή η εξέταση», αναφέρει.
Η Γεωργία Μπίκα, λέει ότι προχώρησε σε μια ακόμη εξέταση αυτή τη φορά με τρίχες που δείχνει αν της έδωσαν χάπι βιασμού. Τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Γεωργίας Μπίκα και τα λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία εξέτασής της από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, σχολίασε και ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης.
«Το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δεν θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αντικρούοντας την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η δειγματοληψία έγινε εγκαίρως, ο κ. Γαλεντέρης διευκρίνισε ότι έγινε 18 ώρες μετά το καταγγελλόμενο συμβάν.
Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ που ανιχνεύτηκαν στα ούρα της κοπέλας ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι «αυτά που φάνηκαν στις εξετάσεις είναι κάποιοι μεταβολίτες της αιθανόλης. Αυτοί οι μεταβολίτες δεν μπορούν να μας δώσουν τον αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται για να διαπιστώσουμε την ποσότητα αλκοόλ και όχι για να διαπιστώσουμε την ποσότητα της μέθης στην οποία βρισκόταν».
Θα γίνει επανεξέταση του δείγματος
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που στάλθηκαν από την Ελβετία ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα. Η πλευρά της Γεωργίας έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση του δείγματος που κρατείται στο εργαστήριο του ΑΠΘ».
Όσον αφορά τη μη εύρεση ουσιών που παραπέμπουν στο χάπι του βιασμού ο ιατροδικαστής επανέλαβε ότι «η λήψη μετά από 18 ώρες είναι αρνητική. Αυτό το στοιχείο έχει χαθεί».
Εξηγώντας τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ίδιος ως τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα είπε ότι θα ζητήσουμε την επανεξέταση για να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ορθά. Οφείλουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο έλεγχο. Μετά, μπορούμε να ζητήσουμε και την εξέταση τριχών που μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα για την ουσία που ψάχνουμε, το χάπι του βιασμού, τέσσερις έως έξι εβδομάδες, μετά την αναφερόμενη πράξη.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η πλευρά της Γεωργίας θα ζητήσει να εξαλειφθεί κάθε διαγνωστικό μέσο που υπάρχει, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει καιρό.
Ο δικηγόρος της Γεωργίας Μπίκα για τις εξετάσεις της
Ανακοίνωση για τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Γεωργίας Μπίκα που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη, έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της Θανάσης Ζιώγας.
Αναφορικά με το αλκοόλ επισημαίνει πως «δεν μπορεί να γίνει αναγωγή από τους μεταβολίτες αιθανόλης που ανιχνεύονται στα ούρα στο μέγεθος και στη βαρύτητα μέθης».
Όσον αφορά δε, τις ναρκωτικές ουσίες και ειδικότερα το λεγόμενο χάπι βιασμού, η ανεύρεσή του, όπως τονίζει, «ούτως ή άλλως ήταν απολύτως αδύνατη», διότι το δείγμα ούρων που εξετάστηκε λήφθηκε τουλάχιστον 18 ώρες μετά την καταγγελία, ενώ ανιχνεύεται, κατά τον ίδιο, μέχρι τις 12 ώρες.
Ο κ. Ζιώγας σημειώνει, επιπλέον, ότι θα ακολουθήσουν και νέες εξετάσεις στο αντιδείγμα των ούρων που έχει διατηρηθεί στο εργαστήριο του ΑΠΘ, αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις σε άλλα στοιχεία του οργανισμού της 24χρονης, όπως στο τριχωτό της κεφαλής και στα δείγματα dna που ήδη ανιχνεύτηκαν.
«Τώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας για τη Γεωργία…» καταλήγει, μεταξύ άλλων, η δήλωσή του.
Η δήλωση του δικηγόρου της Γεωργίας Μπίκα, Θανάση Ζιώγα
Σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Σε σχέση με το αλκοόλ, βάσει της βιβλιογραφίας, δεν μπορεί να γίνει αναγωγή από τους μεταβολίτες αιθανόλης που ανιχνεύονται στα ούρα στο μέγεθος και στη βαρύτητα μέθης. Διότι τα ούρα αφορούν υλικό που η σύστασή του δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου σε αντίθεση με το αίμα.
Σχετικά δε με τις ουσίες, το λεγόμενο χάπι του βιασμού, το Γ-Υδροξυβουτηρικό οξύ, σύμφωνα επίσης με τη βιβλιογραφία ανιχνεύεται στο αίμα μέχρι έξι ώρες και στα ούρα μέχρι 12 ώρες.
Η λήψη ούρων που πραγματοποιήθηκε στη Γεωργία αργά το απόγευμα την 1η Ιανουαρίου, ήτοι τουλάχιστον 18 ώρες μετά τον κρίσιμο χρόνο, οπότε η ανεύρεση της συγκεκριμένης ουσίας ούτως ή άλλως ήταν απολύτως αδύνατη στο συγκεκριμένο δείγμα που εξετάστηκε. Γι’ αυτό εξ’ αρχής επισημάναμε ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι σημαντικά μεν, αλλά πρέπει να αξιολογούνται μέσα σε ένα πλαίσιο και πάντα συνδυαστικά με όλα τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης.
Φυσικά, θα ακολουθήσουν και νέες εξετάσεις στο αντιδείγμα των ούρων που έχει διατηρηθεί στο εργαστήριο του ΑΠΘ -ελπίζουμε σε σωστές συνθήκες και αφού βεβαιωθούμε πρώτα ότι το αντιδείγμα ανήκει πράγματι στη Γεωργία με ταυτοποίηση του DNA του -και μετά θα προχωρήσουμε και σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, σε άλλα στοιχεία του οργανισμού της, όπως: στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε σχέση με τα δείγματα DNA που ήδη ανιχνεύτηκαν.
Τώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας για τη Γεωργία, που είχε το θάρρος να καταγγείλει τον βιασμό της, αλλά και για όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν βιώσει στο παρελθόν αντίστοιχες καταστάσεις και σκέφτονται σήμερα να καταγγείλουν.
Διότι για όλες αυτές τις γυναίκες σίγουρα δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων. Υπάρχει μόνο το στιγματιστικό βίωμα που αποτελεί τη μόνη κινητήριο δύναμη για την καταγγελία τους. Και αυτό το βίωμα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να ντυθεί με το φως της δικαιοσύνης. Η αρχή γι’ αυτό έγινε. Έπεται συνέχεια… -».