Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤαινίες που αξίζει να δεις φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ταινίες που αξίζει να δεις φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Επιτέλους, σινεμά. Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις αίθουσες μετά την digital παρουσία του λόγω πανδημίας και μεταξύ 4 έως 14 Νοεμβρίου θα δώσει στη συμπρωτεύουσα τον παλμό που όλοι αγαπάμε.

Η ταινία «Το γεγονός» (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, θα ανοίξει το 62ο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και μας υπενθυμίζει τα αυτονόητα: το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του.

Παράλληλα, «Ο κανόνας του παιχνιδιού» (La Règle du Jeu, 1939) του Ζαν Ρενουάρ, εμπνέει φέτος το 62 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με άξονα την ταινία, μας καλεί να ξανασκεφτούμε τα κολοσσιαία θέματα που θέτει: πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά, κινηματογραφικά. Μάλιστα, η ταινία θα λειτουργήσει ως πυξίδα και πρώτη ύλη για την κεντρική, πρωτότυπη έκθεση της 62ης διοργάνωσης, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια βασιζόταν στις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και θα εγκαινιαστεί στις 6 Νοεμβρίου στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Εκεί, δέκα εικαστικοί αντλούν ελεύθερη έμπνευση από την αλησμόνητη καυστική σάτιρα του Ζαν Ρενουάρ και φιλοτεχνούν ισάριθμα έργα, ενώ η ταινία θα προβληθεί και στην 62η διοργάνωση.

Το VICE παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα, τρεις από τις ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Forest – I See You Everywhere

Bence Fliegauf (Ουγγαρία)

Κατηγορία: Open Horizons

Επτά υπνωτιστικές και αλλοπρόσαλλες μινιατούρες, φαινομενικά ακίνδυνες, αλλά ολοένα και πιο απειλητικές. Ο παππούς είναι σιωπηλός – είναι άραγε ακόμη ζωντανός; Ένας άνδρας μιλάει σε μια ντουλάπα – μα γιατί το κάνει αυτό; Άνθρωποι που έχουν χαθεί δια παντός, τρυπώνουν σαν φαντάσματα στις ζωές και στις συζητήσεις ζευγαριών και οικογενειών. Δυο νεαροί σοκάρουν τις μητέρες τους. Ο ένας με υπερβολική αγάπη, ο άλλος με βίαιη περιφρόνηση (αλλά και μια αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας πως ο θεός είναι μια παραλλαγή του Γκάνταλφ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»). Τέλος, υπάρχει κι ένας τσαρλατάνος εκεί δίπλα, που οδηγεί τους αφελείς ανθρώπους στον θάνατό τους. Είναι αδύνατον να πεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης. Εξάλλου, αν οι άνθρωποι είναι σφαίρες με ξεχωριστές τροχιές, πώς μπορούν να συναντηθούν;

Streetwise

Jiazuo Na (Κίνα)

Κατηγορία: Open Horizons

Ο Dongzi, ένας νεαρός χωρίς στον ήλιο μοίρα, που μένει στις φτωχογειτονιές μιας μικρής επαρχιακής πόλης, εισπράττει οφειλές για τον μαφιόζο Xi Jun, σε μια προσπάθεια να βρει τα χρήματα για τη νοσηλεία του άρρωστου πατέρα του. Αποξένωση από την οικογένεια, μπλεξίματα στους δρόμους και μια διφορούμενη σχέση με μια νεαρή γυναίκα: στον κόσμο του Dongzi, αυτή είναι η τυπική καθημερινότητα ενός 21χρονου.

Language Lessons

Natalie Morales (ΗΠΑ)

Κατηγορία: Open Horizons

Όταν ο σύζυγος του Άνταμ τού κάνει δώρο-έκπληξη εβδομαδιαία online μαθήματα ισπανικών, εκείνος αμφιβάλλει αν θα μπορέσει να χωρέσει μια νέα συνήθεια στην ήδη πολυάσχολη καθημερινότητά του. Όταν όμως συμβαίνει μία τραγωδία, η Καρίνιο, η καθηγήτρια ισπανικών του Άνταμ, γίνεται ένας βράχος που δεν ήξερε ότι χρειαζόταν. Ο Άνταμ αναπτύσσει έναν απροσδόκητο και περίπλοκο συναισθηματικό δέσιμο μαζί της, πόσο καλά ξέρεις όμως κάποιον μόνο και μόνο επειδή έχετε μοιραστεί μια τραυματική στιγμή μαζί; Γλυκόπικρο, ειλικρινές και μερικές φορές σκοτεινά αστείο, το “Language Lessons είναι μια αφοπλιστικά συγκινητική εξερεύνηση της πλατωνικής αγάπης.

Πηγή: Vice.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα