Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΣύστημα πυροπροστασίας πρόκειται να εγκατατασταθεί στον Ιερό Ναό της Αχειροποιήτου

Σύστημα πυροπροστασίας πρόκειται να εγκατατασταθεί στον Ιερό Ναό της Αχειροποιήτου

- Advertisement -

Ξεκινούν εργασίες εγκατάστασης συστήματος πυροπροστασίας, στην Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προστατευτεί το μνημείο, καθώς και για την ασφάλεια των επισκεπτών αυτού.

Πρόκειται για μια παρέμβαση ενταγμένη στο ευρύτερο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης της πυροπροστασίας, της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της ανάδειξης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με βάση την μελέτη πυροπροστασίας που ενέκρινε η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας και συστήματος αναγγελίας πυρκαγιάς, αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, φορητούς πυροσβεστήρες, εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου με την τοποθέτηση υπέργειας δεξαμενής εντός του περιβάλλοντος χώρου, συνδεδεμένης με το δίκτυο πόλης. Παράλληλα προβλέπεται η τοποθέτηση πυροσβεστικού συγκροτήματος που θα τροφοδοτεί δύο πυροσβεστικές φωλιές, πυροσβεστήρες, δύο στο ισόγειο και από ένας στους γυναικωνίτες.

Επισημένεται ότι ο ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου, στην Θεσσαλονίκη που οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Θεοτόκου Δεομένης, που σύμφωνα με την παράδοση δεν την είχε ζωγραφίσει ανθρώπου χέρι, αποτελεί εξαίσιο αρχιτεκτόνημα, πρωτοβυζαντινής τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, ελληνιστικού τύπου, με νάρθηκα και υπερώα, του τέλους του 5ου αιώνα, καθιστώντας την μοναδική. Ο ναός έχει μήκος περίπου 52μ., πλάτος 32μ. και ύψος 14μ. στις περιμετρικές εξωτερικές τοιχοποιίες και 22μ. στη κορυφή της στέγης του κεντρικού κλίτους. Δύο κιονοστοιχίες, με 12 κίονες η καθεμία, διαιρούν το Ναό σε τρία κλίτη. Εφαπτόμενο στη νότια πλευρά του Ναού σώζεται ένα πρόσκτισμα που θεωρείται το βαπτιστήριο της Βασιλικής, κατά μία άποψη και, κατά μία άλλη, το αρχικό διακονικό του ναού. Το μνημείο υπέστη αρχιτεκτονικές επεμβάσεις τον 7ο αιώνα και στη συνέχεια τον 14ο-15ο αιώνα, καθώς και αναστηλωτικές εργασίες, μετά τους σεισμούς, του 1978.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα