Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣυναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη ΔΕΘ

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη ΔΕΘ

Σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι φέτος η κινητοποίηση της αστυνομίας για την περιφρούρηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Και αυτό διότι ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ημέρα των εγκαινίων –αύριο, Σάββατο– είναι μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο εμφανίζεται να έχει ισχυρή δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη συμπρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. μετακινήθηκαν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Πρόκειται για 12 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και 10 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατόπιν διαταγής της ηγεσίας προκειμένου να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Το ίδιο δρομολόγιο έκαναν και δύο οχήματα καταιονισμού, περισσότερο γνωστά ως «Αίαντες», που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση γενικευμένων επεισοδίων στο κέντρο της πόλης, αναφέρει η kathimerini.gr

Τα στελέχη της αστυνομίας εκτιμούν ότι την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένα εκρηκτικό μείγμα διαδηλωτών. Οχι άδικα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει για το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συνδικαλιστικά σωματεία. Υπάρχει μάλιστα ορατό το ενδεχόμενο σε απόσταση αναπνοής να βρεθούν όχι μόνον αναρχικοί και ακροδεξιοί, αλλά και οπαδοί του Αρη και του ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων», που διαμαρτύρονται για την τιμωρία της ομάδας τους, είναι πιθανό να δώσουν το «παρών» στην περιοχή της Καμάρας, όπου θα συγκεντρωθούν επίσης ομάδες αντιεξουσιαστών, όπως η «Ταξική Αντεπίθεση». «Η Εκθεση με -6 δεν θα γίνει, πάρτε το χαμπάρι, μην έρθετε άδικα» γράφουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα κοινωνικά δίκτυα οι οπαδοί του Αρη. Αντίστοιχα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν το προηγούμενο διάστημα δώσει το «παρών» σε συλλαλητήρια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού μαζί με ομάδες του ακροδεξιού χώρου. Αυτές έχουν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου και αποτελούν τον υπ’ αριθμόν 1 πονοκέφαλο για την αστυνομία. Σύμφωνα μάλιστα με μετριοπαθείς προβλέψεις, ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ότι τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα θα ενισχύσουν, εκτός από τις 22 διμοιρίες της Αττικής, αστυνομικοί απ’ όλους τους νομούς της βορείου Ελλάδας, καθώς και την Πάτρα και τα Ιόνια Νησιά. Με βάση τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι στα μέτρα θα μετάσχουν πάνω από 6.000 αστυνομικοί. Εξάλλου, εκτός από τις δυνάμεις της ένστολης αστυνόμευσης έχουν ενεργοποιηθεί και οι λεγόμενες ειδικές υπηρεσίες του Σώματος στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών (Κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική). Από τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτουν ενδείξεις για προετοιμασίες «πολέμου» από μερίδα των διαδηλωτών, ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η μετακίνηση (σ.σ. περιγράφεται ως περιορισμένη) «ακραίων στοιχείων» από την Αττική στη Θεσσαλονίκη ενόψει των κινητοποιήσεων του Σαββάτου. Αναμφίβολα, η επικείμενη ΔΕΘ είναι το πρώτο δυνατό τεστ για τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα