Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΣτις 5 και 6 Σεπτεμβρίου το τέταρτο Thessaloniki Metropolitan Summit

Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου το τέταρτο Thessaloniki Metropolitan Summit

Το νέο τοπίο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως διαμορφώνεται λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο βρίσκονται στο επίκεντρο του τέταρτου «Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο Economist και το powergame.gr. Η συζήτηση για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιοχής από τις γεωπολιτικές ανατροπές της τελευταίας διετίας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα βρεθεί στον πυρήνα και του φετινού «Thessaloniki Metropolitan Summit» την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Τη συζήτηση θα ανοίξουν το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας (τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ) Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια εικόνα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα παρουσιάσουν το ίδιο βράδυ οι γερουσιαστές Γκας Μπιλιράκης και Ντ. Τάιτους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πρωί της Παρασκευής η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις υπό ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην προσδοκίες που έχει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Η αμερικανική ματιά σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα παρουσιαστεί και στο πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν τέσσερις πρέσβεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο.

Οι σοβαρές αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και των ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για τη μετατροπή της νοτιοανατολικής Ευρώπη σε κόμβο και διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη βρίσκονται επίσης στην ατζέντα και του φετινού συνεδρίου των Economist και powergame.gr. Εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδ. Σκυλακάκη και την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, θα παρέμβουν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μπογ. Ατσόβσκι, γενική διευθύντρια του Gas Infrastructure Europe, κ.α.

Ειδική συζήτηση θα γίνει για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη στους νέους διαδρόμους φυσικού αερίου και όχι μόνο με παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους Τζ. Πάιατ (πρώην πρέσβη στην Αθήνα), του υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Παρλίκοφ, και άλλων ομιλητών.
Τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο πεδίο της οικονομίας καθώς και σε άλλους τομείς όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και το περιβάλλον αναμένεται να παρουσιάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί με ομιλίες, μεταξύ άλλων, των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστου Σταϊκούρα, κ.α.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα