Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΣπύρος Πέγκας: Θέλουμε μια πόλη πράσινη, προσβάσιμη, με φροντίδα για όλους

Σπύρος Πέγκας: Θέλουμε μια πόλη πράσινη, προσβάσιμη, με φροντίδα για όλους

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας συμμετείχε στο debate που διοργάνωσε το Thess – Δίκτυο και το Select Respect Network, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Το debate περιελάμβανε έξι θεματικές ενότητες, για τις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικές ερωτήσεις: νεολαία, εθελοντισμός, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, περιβάλλον και βιώσιμη πόλη, δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Για την κοινωνική πολιτική ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι αποτελεί δυναμικό κομμάτι του προγράμματος της «Θεσσαλονίκης Για Όλους». «Μετράω τους άστεγους που πεθαίνουν, έχω μετρήσει ήδη έξι. Το βρίσκω ντροπή! Με τη διοίκηση Ζέρβα γίνεται κακή διαχείριση των κοινωνικών δομών που χτίσαμε με τη διοίκηση Μπουτάρη, με σύμπραξη εθελοντών, κράτους και ανθρώπων του δήμου».

Σε σχετική ερώτηση, ο Σπύρος Πέγκας προτείνει τη δημιουργία δημοτικών ιατρείων σε κάθε κοινότητα, αφού προηγουμένως ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Για τον ρόλο του Thessaloniki Pride, υπενθύμισε ότι από το 2011 έως το 2019, ο ίδιος συντόνισε τις ομάδες από την κοινωνία των πολιτών, που συμμετείχαν στο Pride. «Δημιουργήσαμε έναν καινούριο θεσμό στην πόλη. Θυμάμαι με συγκίνηση την πρώτη διοργάνωση το 2012. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που καταφέραμε». Ο Σπύρος Πέγκας υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να μένουμε στη μία ημέρα γιορτής και ανέλυσε την πρότασή του για τη δημιουργία Rainbow House, ένα σπίτι όπου θα καταφεύγουν άνθρωποι που δέχονται επιθέσεις λόγω της σεξουαλικότητάς τους.

Για τον εθελοντισμό, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει διάλογος και συζητήσεις μεταξύ δήμου και εθελοντικών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα γινόταν το 2014 για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. «Έχω δουλέψει πολύ με τους εθελοντές. Είναι ένα κομμάτι που θα ενεργοποιήσουμε ξανά. Υπάρχουν και άτυπα όργανα όπως το think tank με εθελοντικές ομάδες που δημιούργησα το 2011, αντλήσαμε ιδέες και κάναμε τα φεστιβάλ της πόλης. Οι εθελοντικές ομάδες είναι ανάσα πνοής για το δημοτικό έργο», είπε. Τάχθηκε υπέρ της επικαιροποίησης του μητρώου εθελοντών και των παραχωρήσεων της ακίνητης περιουσίας του δήμου σε εθελοντικές οργανώσεις. «Χρειάζεται ένας φορέας- ομπρέλα και εδώ το Thess – Δίκτυο μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στον δήμο και τις εθελοντικές οργανώσεις. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνεται νόμιμα και σωστά», δήλωσε.

Για τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, ο Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τις πολιτικές που θα δημιουργούν ευκαιρίες για τους νέους, ώστε να μένουν στην πόλη. Η Μαρία Πασχαλίδου, που είναι υποψήφιά μας, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, το οποίο το έφτασε σε υψηλό επίπεδο, για να έρθει η διοίκηση Ζέρβα να το απαξιώσει και να το υποβαθμίσει. Εμείς, προτείνουμε και τη δημιουργία μαθητικού δημοτικού συμβουλίου, για να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά ενεργών πολιτών».

Για την πλατεία Ελευθερίας, ο Σπύρος Πέγκας επανέλαβε ότι η δημιουργία πάρκου μνήμης και πρασίνου στη θέση του parking, θα είναι το πρώτο έργο που θα κάνει αμέσως μετά την εκλογή του. «Είναι παράνομο αυτό το parking, έχει χαρακτηριστεί πάρκο από την αποκεντρωμένη, αλλά το αυτί του δημάρχου δεν ιδρώνει. Το πρώτο μας έργο θα είναι η δημιουργία πάρκου πρασίνου και μνήμης για τους συμπολίτες μας, τους Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς αυτό το έργο. Έχει χαθεί η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, κάτι που έβγαλε την πόλη μπροστά τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε ένα brand, ανέδειξε και εμπλούτισε την ιστορική μας κληρονομιά. Έχουμε παλέψει πολύ και για το Μουσείο Ολοκαυτώματός. Το θέμα μας αφορά πάρα πολύ», τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση για τους νέους δημιουργούς στην πόλη, ο Σπύρος Πέγκας σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προκειμένου να στηριχθεί ο νέος καλλιτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει απαξίωση και παρακμή του δημιουργικού κόσμου από την πλευρά του δήμου».

Για το πράσινο στη Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Πέγκας ξεκαθάρισε ότι οι πράσινες πολιτικές είναι πυλώνας κάθε απόφασης που παίρνει η δημοτική αρχή. «Είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία με την “Οικολογία Αλληλεγγύη”», δήλωσε.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ, η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» τάσσεται υπέρ της επαναχωροθέτησής της σε άλλον χώρο και της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, μαζί με την έκταση του Γ’ Σώματος Στρατού. «Χρειαζόμαστε ένα πάρκο αντίστοιχο του “Σταύρος Νιάρχος” στην καρδιά της πόλης. Να αναπνεύσουμε επιτέλους».

Όσον αφορά στο Fly Over, ο Σπύρος Πέγκας τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του, όμως αφού προηγουμένως γίνουν οι σωστές μελέτες, που να διασφαλίζουν να υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο. «Θα θέλαμε κάποτε να δοθεί προσοχή στη Θεσσαλονίκη. Να υπάρχουν σωστοί όροι και μελέτες. Είμαστε κατά της σχεδιαζόμενης υλοτόμησης των δέντρων. Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι», διαμήνυσε.

Για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και για το κατά πόσο η Θεσσαλονίκη είναι μια βιώσιμη πόλη, ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι το όνομα της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», «αντικατοπτρίζει την αγωνία μας για την προσβασιμότητα στο σχολείο, στους δημόσιους χώρους, στην πόλη, παντού. Η υποψήφιά μας Αναστασία Αστερίου είναι σε καροτσάκι και μου έχει εξηγήσει πόσο τραγική είναι η μετακίνηση στην πόλη για τα ΑμεΑ. Της υποσχέθηκα ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, είναι να αλλάξουμε την υποψομετρική διαφορά στις ράμπες».

Αναφερόμενος στο πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα, ο Σπύρος Πέγκας ήταν ξεκάθαρος: θα υπάρχει απόλυτη νομιμότητα, δεν θα εξυπηρετηθεί κανένα συμφέρον.

Για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, δήλωσε ότι πιστεύει πολύ στις ομάδες και τις συνεργασίες. «Έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη συμμαχία ανθρώπων που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, για να αλλάξουμε όλοι μαζί την πόλη. Δεν πιστεύω στον δήμαρχο- Μεσσία. Πιστεύουμε στη συμμετοχικότητα, στη διάδραση με τους δημότες, στα ανοικτά δεδομένα».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες στον πολεοδομικό σχεδιασμό της γειτονιάς τους, υποστήριξε ότι πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ένας γενικός πολεοδόμος που θα κοιτάει την πόλη γενικά και συνολικά. «Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δημιουργούνται ομάδες εταίρων γύρω από ένα project που συνδιαμορφώνουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό της γειτονιάς τους. Υπήρξαν τέτοια παραδείγματα στη Θεσσαλονίκη. Επί θητείας Μπουτάρη κάτι αντίστοιχο είχε γίνει για τους Στάβλους Παπάφη. Ακούστηκαν οι απόψεις των κατοίκων».

Το debate διεξήχθη στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Για την κάθε απάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους 90’’.Τον συντονισμό του debate ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Κεκελιάδης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα