Μια σπάνιας μορφής διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού έλαβε χώρα στο Ιπποκράτειο γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με λήπτρια μια 53χρονη ασθενή με σοβαρή νόσο.
Πρόκειται για μια λήπτρια, η οποία έπασχε από πολυκυστική νόσο ήπατος και νεφρών και είχε αξιολογηθεί αρχικά, μέσω της διακρατικής συμφωνίας του Ελληνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων με τον αντίστοιχο Ιταλικό οργανισμό, από διάφορα μεταμοσχευτικά κέντρα στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο να γίνει δεκτή, λόγω της βαρύτητας της νόσου της. Συνεπώς η ασθενής προσήλθε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και έπειτα από την διενέργεια προμεταμοσχευτικού ελέγχου, στις 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η ένταξή της στο Εθνικό μητρώο υποψηφίων ληπτών του κέντρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου σε λιγότερο από 1,5 μήνα μόλις ελήφθη το πρώτο κατάλληλο συμβατό πτωματικό μόσχευμα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διπλή μεταμόσχευση οργάνων από την εξειδικευμένη ομάδα της χειρουργικής κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ. Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημένεται πως πρόκειται για μια από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας.
Η επέμβαση είχε διάρκεια 16 ωρών και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ με βάση όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής χειρουργικής και χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ, κ. Γιώργος Τσουλφάς, η ασθενής, που έπασχε από εκφυλιστική νόσο, νοσηλεύεται σε θάλαμο, σηκώνεται, υπάρχει καλή λειτουργία των μοσχευμάτων και καλή εικόνα γενικότερα “Είναι ένα χειρουργείο πολύ σπάνιο διεθνώς. Είναι η 5η φορά που γίνεται στο Ιπποκράτειο, η τελευταία ήταν το 2014. Το σημαντικό είναι ότι για να μπορέσει να συμβεί αυτό, είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων και είναι ιδιαίτερης σημασίας ο ρόλος του αναισθησιολόγου. Για να γίνει αυτό χρειάζονται εξιδεικευμένοι αναισθησιολόγοι”.
Από την πλευρά του ο σύζυγος της λήπτριας, γεμάτος συγκίνηση δήλωσε ότι “αυτή η επέμβαση σημαίνει μια δωρεά ζωής, μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Δε θα άντεχε αν δε γινόταν αυτή η επέμβαση. Περίμενε στη λίστα 4 χρόνια και η ασθένεια είχε διαγνωστεί από το 1999. Είναι πολύ συγκινημένη και ευχαριστημένη και η αγάπη και η εξαιρετική ευγένεια που η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε είναι κάτι που θέλω να τονίσω”.
Αντίστοιχα το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει “Εκφράζουμε τις ευχαριστίες καθώς και τα συγχαρητήριά μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους συμπολίτες μας και συνέβαλε στην πραγματοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος”. Συνολικά στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ίδρυσή του πέντε τέτοιες μεταμοσχεύσεις ήπατος-νεφρού, με τελευταία στις 10 Μαϊου 2014.