Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΣε κρίση ο σύγχρονος "δυτικός πολιτισμός" - Η ενδοοικογενειακή βία πρώτη αιτία...

Σε κρίση ο σύγχρονος “δυτικός πολιτισμός” – Η ενδοοικογενειακή βία πρώτη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ

.

Σε μάστιγα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού εξελίσσεται η ενδοοικογενειακή βία καθώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ, με τα ποσοστά της να ξεπερνούν τον καρκίνο και τα τροχαία ατυχήματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η δικηγόρος Αστικού, Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κα Θούλη Παράσογλου, στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι έγγαμες σε ποσοστό 68%, ενώ η κοινωνική λειτουργός του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, κα Αικατερίνη Κουκούτση, τόνισε πως η κακοποίηση δεν έχει πρόσημο, ούτε κοινωνικό επίπεδο, δεν έχει περιορισμούς, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και κοινωνικής τάξης.

Ακριβέστερα η κα Παράσογλου τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά, το σύνθημα «σπάσε τη σιωπή» έχει γίνει πραγματικότητα, οι υπηρεσίες δουλεύουν, τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν και υποδέχονται περιστατικά και για παιδιά και για γυναίκες και για άνδρες, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα είναι το «μετά», από τη στιγμή που κάποια ή κάποιος θα πατήσει το κουμπί πανικού (panic button) και μετά. «Υπάρχουν δυσκολίες σε μικρά μέρη, σε κλειστές κοινωνίες, σε απομακρυσμένες περιοχές. Εκεί θέλουμε περισσότερη δουλειά για να ανοίξουν και εκεί τα στόματα», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο καθένας, όταν αντιλαμβάνεται σημάδια και υποψίες κακοποίησης, να κινητοποιείται ώστε να γίνεται κάποια καταγγελία. «Το “κάνε τη δουλειά σου” δεν αρμόζει σε κανέναν που υποπτεύεται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να είναι υποψιασμένοι οι επαγγελματίες που μπορεί κανείς να συναντήσει πρώτος στο διάβα του, όπως οι νηπιαγωγοί, οι οδοντίατροι, οι άνθρωποι των δήμων.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας συναδέλφου της δικηγόρου, που πριν από χρόνια βρισκόταν σε διαρκή ένταση, επισημαίνοντας ότι κατά την συνάντηση μαζί της μαζί της μετά από χρόνια, εκείνη της είπε ότι χώρισε και επήλθε η ηρεμία στη ζωή της, ενώ σχολίασε πως: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυταπόδεικτα ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά φαινόμενα όχι μόνο ανά την Ελλάδα, ανά την Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Σε κάθε δελτίο ειδήσεων υπάρχει και ένα τέτοιο περιστατικό.» Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, μέσα από το πλαίσιο των κοινωνικών της υπηρεσιών, ασχολείται με το θέμα της ευαλωτότητας και στηρίζει τους ξενώνες, τα καταφύγια και τους συμβουλευτικούς σταθμούς για την κακοποίηση. Παράλληλα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενδυνάμωση των γυναικών. Από την πλευρά της, η διευθύντρια Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης κα Δέσποινα Φιλιππιδάκη επισήμανε ότι ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια, προγράμματα για ωφελούμενους σε ομάδες, εθελοντικά προγράμματα και προγράμματα πρώτων βοηθειών, αγωγής υγείας, νοσηλείας κατ οίκον και εκπαίδευσης για προσφυγικούς πληθυσμούς.

Κατά τη διάρκεια της δράσης ευαισθητοποίησης, ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα του Tae Kwon Do, κ. Κωνσταντίνος Μπέης, σημείωσε ότι οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι η προστασία της γυναίκας, ως πιο ευάλωτου πλάσματος απέναντι σε ένα βίαιο άνδρα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας σημειώνοντας πως: «Μέσα από αυτή την επίδειξη δείχνουμε ότι η γυναίκα δεν είναι απροστάτευτη, μπορεί να κάνει κάποια πράγματα ώστε να αποσοβήσει τον κίνδυνο, να αποφύγει τη βία εις βάρος της. Η αυτοάμυνα είναι πρακτικές ασκήσεις για να αποφύγει κανείς μια επίθεση στο πεζοδρόμιο, και να αντιδράσει αν κάποιος του επιτεθεί, τον πιάσει από τα μαλλιά, από το λαιμό, το χέρι ή ακόμη και αν τον ρίξει κάτω. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί μια γυναίκα να αμυνθεί, να αιφνιδιάσει αυτόν που της επιτίθεται, να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την κακή εξέλιξη εις βάρος της.» Παράλληλα επισήμανε ότι οι τεχνικές αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη σωματική διάπλαση ούτε με τη δύναμη αφού είναι θέμα καθαρά τεχνικής, σχολίασε ότι υπάρχουν πολλά σωματεία που διδάσκουν την αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες οι γυναίκες που επιλέγουν να μάθουν αυτοάμυνα, ενώ επιλέγουν και πιο δυναμικές λύσεις από την απλή αποφυγή ή το Tae Kwon Do.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα