Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠρύτανης ΑΠΘ: Σημαντικά ταχύτερη εξάπλωση κρουσμάτων σε σχέση με τον Οκτώβριο στη...

Πρύτανης ΑΠΘ: Σημαντικά ταχύτερη εξάπλωση κρουσμάτων σε σχέση με τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε μετρήσεις και της Δευτέρας και της Τρίτης» για το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΘΕΣΣΑΛΟΝωάννου.

«Η Τρίτη 9 Φεβρουαρίου είναι ίδια με την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου. Βρισκόμαστε στα ίδια υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Αν κάνουμε μία αντιπαραβολή (σ.τ.σ. με το περασμένο Φθινόπωρο) είμαστε στην 21η Οκτωβρίου», όπως περιέγραψε ο ίδιος. Η αποστροφή αυτή είναι αποκαλυπτική, καθώς ο κ. Παπαΐωάννου είχε κάνει αντίστοιχη αντιπαραβολή και την περασμένη εβδομάδα, όταν στις 4 Φεβρουαρίου είχε εκτιμήσει ότι η εικόνα αντιστοιχούσε στις 10 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, από τις δύο αυτές αντιπαραβολές προκύπτει ότι τον Οκτώβριο χρειάστηκαν 11 ημέρες για την ίδια αύξηση ιικού φορτίου που τώρα καταγράφηκε σε 7 ημέρες. Δηλαδή, σε ποσοστό ανάλογο της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας των «μεταλλαγμένων» στελεχών του κορωνοϊού.

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται στο ΑΠΘ δεν αποδίδει πρόβλεψη για ακριβή αριθμό κρουσμάτων που αναλογούν στις τιμές του ιικού φορτίου, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαϊωάννου, ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «η εικόνα του ιικού φορτίου αντανακλά τον αριθμό των θετικοποιημένων κρουσμάτων … δίνει περίπου 100+ καθημερινά με αυτή την εικόνα στην Θεσσαλονίκη … σε 3-4 ημέρες». Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου από τον Οκτώβριο, κατά τον ίδιο, είναι πιθανώς σημαντικά, καθώς σήμερα δεν είναι ανοιχτή η εστίαση και τα σχολεία, το λιανεμπόριο. «Δεν τα έχουμε αυτά, αλλά έχουμε τις μεταλλάξεις τις πολύ πιο μεταδοτικές … πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα