Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΠρόεδρος Συλ. Διδασκόντων ΔΙΠΑΕ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης...

Πρόεδρος Συλ. Διδασκόντων ΔΙΠΑΕ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης των τμημάτων της σχολής

.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η απόφαση συγχωνεύσεων τμημάτων του ΔΙΠΑΕ και η μεταφορά τους από την Σίνδο στις Σέρρες. Μάλιστα, φοιτητές των τμημάτων προχωρούν σε διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να αρθεί η απόφαση, όπως και να μην καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

«Η πρόταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατατεθειμένες προτάσεις των τμημάτων και των σχολών του Πανεπιστημίου για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες φοιτητές», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ-ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Δημοσθένης Σταμάτης, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ και του χάρτη των πανεπιστημίων συνολικά».

«Το σχέδιο αναδιάθρωσης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας είναι ενταγμένο στη συζήτηση για τον νόμο πλαίσιο που εδώ καιρό έχει προαναγγελθεί η κατάθεσή του, μαζί με το νομοθετικό πλαίσιο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την επαγγελματική ισοδυναμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με των κολεγίων σε μια λογική εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων», σημείωσε.

«Ζητάμε να ενισχυθούν τα τμήματα, να ξεπαγώσουν οι θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, οι οποίες δεν προσφέρονται ακόμη, θέλουμε επαρκή χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα πραγματική, ώστε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο πραγματικά ακαδημαϊκά και να σεβαστεί η Πολιτεία αλλά και η διορισμένη διοίκηση του ιδρύματος, που προχώρησε σε αυτή την απόφαση, τον κόπο που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοι για αναβάθμιση στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της έρευνας», επισήμανε ο κ. Σταμάτης.

Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ ήταν η απάντηση του Ιδρύματος στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας προς τις διοικήσεις όλων των ΑΕΙ να μελετήσουν αλλαγές (συγχωνεύσεις ή καταργήσεις) στα τμήματά τους -με βάση 15 κριτήρια, που τους έθεσε μαζί με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ)- και να στείλουν τις προτάσεις τους εντός προθεσμίας που έληξε στις 31 Μαρτίου. Τα κριτήρια αυτά εστιάζουν κυρίως στο αν υπάρχουν τμήματα με παρεμφερές αντικείμενο στο ίδιο ΑΕΙ, ή τμήματα που ανήκουν σε τομείς χαμηλής ζήτησης.

«Οι προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ»

Επί της εισήγησης του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Αθανάσιου Καΐση στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, που διεξήχθη στις 30 Μαρτίου, τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διαδικασία ψηφοφορία τοποθετήθηκαν επιμέρους σε κάθε σημείο της πρότασης.

Στο σκεπτικό της εισήγησης επεξηγείται ότι προτείνονται «συγχωνεύσεις τμημάτων με ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο, προκειμένου να ενισχυθεί το εκ της συγχωνεύσεως προερχόμενο σε πολλαπλές κατευθύνσεις», καθώς και «ενίσχυση του κόμβου των Σερρών σε όλα τα συναφή προς την τεχνολογία Τμήματα», ενώ «η αρχή είναι ότι στα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών -τέως Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας- σκόπιμο είναι να επέλθουν συγχωνεύσεις με κριτήριο τον αριθμό των επιτυχόντων εισαχθέντων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22».

Πιο συγκεκριμένα η εισήγηση προτείνει:

1) Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα, «με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι μόνο 36 φοιτητές, εκ των οποίων οι 11 από την κατηγορία των ΓΕΛ»

2) Τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, «με δεδομένο ότι ανήκει στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ που έχει έδρα τις Σέρρες».

3) Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο, «με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι 90 φοιτητές και μόνο 36 φοιτητές προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ».

4) Συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, «με δεδομένη τη συνάφεια γνωστικού αντικειμένου των λειτουργούντων Τμημάτων»

5) Συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, «με δεδομένο αφενός ότι αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι μόνο 12 και 47 αντίστοιχα, και ότι τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων αυτών είναι συναφή»

6) Απαιτείται σημαντική αρωγή της Πολιτείας για τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, «τα οποία εμφανίζουν αριθμό εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 μόνο 66 και 33 αντιστοίχως, εκ των οποίων 24 φοιτητές και 0 αντίστοιχα προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ» και «χωρίς την αρωγή αυτή της Πολιτείας η κατάργηση των δύο αυτών Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη».

7) Τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη «με δεδομένη την ύπαρξη Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη για τη δυνατότητα πρακτικής και εν γένει άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών».

«Ο προτεινόμενος εξορθολογισμός με βάση τα πραγματολογικά αριθμητικά στοιχεία έχει λάβει υπόψη του τη συνάφεια των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων. Για την τελική απόφαση η Πολιτεία θα λάβει υπόψη και θα σταθμίσει εκτός από τα 15 που έχουν τεθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τις εκθέσεις των στοιχείων των Τμημάτων που περιλαμβάνουν και τις θέσεις τους για τη βιωσιμότητά τους, τα οποία και η εισήγηση λαμβάνει υπόψη, την εμπιστοσύνη των φοιτητών που εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα του ΔΙΠΑΕ, τον αριθμό Μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που υπηρετούν στα τμήματα του ΔΙΠΑΕ, τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνται εξειδικευμένα για την εξυπηρέτηση των Τμημάτων και των Σχολών του ΔΙΠΑΕ, κριτήρια τα οποία ελήφθησαν υπόψη και για την παρούσα εισήγηση», επισήμανε ο κ. Καΐσης.

Πρόσθεσε ακόμη πως «κριτήριο μέτρων εξορθολογισμού είναι και η αναμφισβήτητη, εύκολα πιστοποιούμενη, συνεργασία των επιμέρους κόμβων του ΔΙΠΑΕ με τις δομές της κοινωνίας και της οικονομίας των περιοχών εγκατάστασης των κόμβων, σε Θέρμη, Σίνδο, Σέρρες, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα, Διδυμότειχο», ενώ «πρόσθετο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι τα πολλά από τα προαναφερθέντα Τμήματα, ειδικότερα δε το Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα, αλλά και άλλα από υπόλοιπα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ, διαθέτουν μη απαξιωμένα υψηλής αξίας πάγια περιουσιακά στοιχεία –εργαστήρια, εξοπλισμό, μηχανήματα, όργανα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα