«Είναι πάγιο αίτημα των ασφαλιστικών εταιριών και των επαγγελματιών του κλάδου να πάρει επιτέλους την απόφαση μια κυβέρνηση, να κάνει έλεγχο και να στείλει πρόστιμα σε όσους διατηρούν ανασφάλιστο το ΙΧ τους. Εμείς ως ασφαλιστές μπορούμε να βρούμε ένα αυτοκίνητο αν είναι ανασφάλιστο ή όχι, δεν μπορεί να το βρει η κυβέρνηση; Μπορούμε να το δώσουμε εμείς!».
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστών Θεσσαλονίκης κ. Άρης Βασιλειάδης, μιλώντας στο Radio North 98 με αφορμή το 34ο Thessaloniki Insurance Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου. Σημείωσε μάλιστα, ότι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ΙΧ θα μπορούσαν να επιβληθούν και να βεβαιώνονται στην εφορία με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλονται και επιβεβαιώνοντα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους για τον κορωνοϊό, άνω των 60 ετών.
«Δυστυχώς δεν προχωράει αυτή η λύση, λόγω του κόστους που θα είχε όλο αυτό γιατί μιλάμε για περίπου μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα μέχρι πριν λίγο καιρό», πρόσθεσε. «Όμως, όταν κυκλοφορώ με ανασφάλιστο όχημα μπορώ να καταστρέψω μια οικογένεια απέναντί μου, ακόμα και εμένα ή και αυτόν που θα χτυπήσω. Όντως αυτή η μάστιγα των ανασφάλιστων στον μόνο κλάδο ασφάλισης που είναι υποχρεωτικός, έχει δημιουργήσει, δράματα σε ανθρώπους που έμειναν ανάπηροι ….σε χίλιες δυο περιπτώσεις. Εδώ πραγματικά θα έπρεπε να μπαίνει πρόστιμο. Είναι έγκλημα. Χρόνια ζητάμε να γίνει έλεγχος και να σταλούν πρόστιμα. Έγινε κάποια στιγμή, πριν κανέναν χρόνο, κάποιος έλεγχος, δεν εστάλησαν νομίζω τα πρόστιμα ποτέ, οπότε ο καταναλωτής τι λέει; Εντάξει, μωρέ, μου έστειλαν το χαρτάκι να ασφαλιστώ. Το ασφαλίζω για δυο μήνες και το αφήνω ανασφάλιστο μετά. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε το σύστημα από το e gov, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να δει αν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα ή όχι. Ουσιαστικά, το σύστημα των ασφαλιστικών εταιριών, που έχει όλη τη βάση δεδομένων των οχημάτων διασυνδέθηκε με το κράτος, που σημαίνει ότι αύριο το πρωί αν το αποφασίσουν, θα εντοπίσουν τα ανασφάλιστα».
Ο κ. Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα που πλέον εξασφαλίζουν και τα συμφέροντα των χρηστών του, ενώ έθεσε και ζητήματα που θα εξεταστούν στο Thessaloniki Insurance Forum που αφορούν το σύνολο των πολιτών, όπως ο «αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αποκλειστικές ασφάλειες που συνοδεύουν τα τραπεζικά δάνεια, όταν ο νόμος ορίζει την υποχρέωση διαθεσιμότητας τριών έστω προτεινόμενων ασφαλιστικών προγραμμάτων για να επιλέξει ο δανειολήπτης, ή τη δυνατότητα να προσκομίσει ο ίδιος το ασφαλιστικό συμβόλαιο της επιλογής του», και συμπλήρωσε: «Οι τράπεζες συνήθως έχουν ένα fix ασφαλιστικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει μόνο το ποσό του δανείου. Αυτό όμως σημαίνει, ότι σε μια κακιά στιγμή, μια πυρκαγιά ή έναν καταστροφικό σεισμό, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της, αλλά ο δανειολήπτης θα μείνει με το κατεστραμμένο σπίτι. Πρέπει λοιπόν να έχει ο πολίτης και άλλες ασφαλιστικές επιλογές».