Ο 2ος Περίπατος Κοινωνικής Ευθύνης κατά της παιδικής κακοποίησης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Τον περίπατο που ξεκίνησε από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε η Κοινωνική Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες στη δράση διέσχισαν την παραλιακή και έφτασαν στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ παράλληλα μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για την παιδική κακοποίηση. «Είναι μια δραστηριότητα που θέλουμε να γίνει θεσμός στην πόλη μας και να τρέξει από δήμο σε δήμο, είναι μια δράση από τις πολλές που έχουμε για την ολόπλευρη προστασία της υγείας του παιδιού έτσι όπως την ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημείωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόγιου. «Και αυτά όλα τα περιστατικά που ζούμε και βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάθε περιστατικό σωματικής κακοποίησης από πίσω είναι αλλά 40 ενώ σε κάθε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης εκεί είναι αλλά 100 αθέατα», τόνισε.

«Τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών συγκλονίζουν. Περίπου 7,5 χιλιάδες παιδιά το χρόνο πέφτουν θύματα κακοποίησης, κάθε μορφής κακοποίησης, ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου. «Πρόκειται για σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, υπάρχουν παιδιά που στερούνται ιατρικής φροντίδας» επισήμανε

«Η κακοποίηση ακόμη ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τονίζοντας την ανάγκη αυτή η δράση, η προσπάθεια, να γίνεται κάθε χρόνο πιο μαζική. «Έχουμε πολλά μηνύματα που πρέπει να στείλουμε σαν κοινωνία γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθώσουμε και τα διορθώνουμε μόνο μαζί. Μόνο ο ένας με τον άλλο διορθώνουμε τα λάθη μας και προχωρούμε σιγά σιγά να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

«Νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να μηδενιστεί, να εξαφανιστεί όπως και κάθε είδους κακοποίησης, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. «Εμείς σαν Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμπαραστεκόμαστε σε αυτή την προσπάθεια και ήδη σε συνεννόηση με την Κοινωνική Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος στην επόμενη παρουσία μας στην ΔΕΘ θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της κακοποίησης και δη της παιδικής κακοποίησης».

Στην πλατεία Αριστοτέλους όπου κατέληξε ο Περίπατος , παιδίατροι και ειδικοί επιστήμονες ήταν στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση.

«Τη δράση της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος στηρίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Ιατρικός σ Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ», σημείωσε η πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης και να εντοπιστούν – καταγραφούν ευάλωτες ομάδες».