Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΠλήρως ψηφιοποιημένο το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ το 2026

Πλήρως ψηφιοποιημένο το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ το 2026

- Advertisement -

Πλήρως ψηφιοποιημένο θα είναι το 2026 το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια πεδίο δοκιμών και εφαρμογής για περίπου 30 ερευνητικά έργα, με χρήση τεχνολογιών αιχμής, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Μάλιστα, όσα από αυτά τα έργα -τα οποία έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την αναβάθμιση της ποιότητας και την προληπτική συντήρηση- αποδώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα, αναμένεται να εξαχθούν και σε άλλα εργοστάσια του ομίλου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα έρευνα και τεχνολογία που παρήχθη στη Θεσσαλονίκη να προχωρά πολύ πιο μακριά από τα σύνορά της.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Titan Digital Accelerator (TDA), η οποία κάνει πράξη την πολυπόθητη συνεργασία βιομηχανίας (ΤΙΤΑΝ), ερευνητικών κέντρων (ΕΚΕΤΑ) και πανεπιστημίων (ΔΙΠΑΕ). Ο ψηφιακός επιταχυντής (digital accelerator), που δημιουργείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα έχει το «σπίτι» του στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στο κτήριο AGILE 4.0 (όπου θα γίνεται ανάπτυξη και επίδειξη των εφαρμογών), αλλά και στο νέο εξαγωνικό οικοδόμημα, εμβαδού 600 τετραγωνικών, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (όπου θα γίνονται επιδείξεις των τεχνολογιών).

Το εργοστάσιο του μέλλοντος και ένας ρομποτικός «σκύλος» στους διαδρόμους της μονάδας του ΤΙΤΑΝΑ

Τουλάχιστον πέντε έργα θα υλοποιηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «TITAN Digital Accelerator», ενώ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας – τετραετίας η επιδίωξη είναι να βρίσκονται σε εξέλιξη 25-30 πρότζεκτ, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δρ. Αντώνιος Κύρκος. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο Επιταχυντής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει τον πυρήνα και να δημιουργήσει το οικοσύστημα, για να χτιστεί το εργοστάσιο τσιμέντου του μέλλοντος, ένα πεδίο δοκιμών σε παγκόσμια κλίμακα. «Ανυπομονούμε να δούμε τον “TITAN Digital Accelerator” να γίνεται η γενέτειρα έργων, που θα φέρουν νέες επαναστάσεις στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε», κατέληξε.

Μάλιστα, κάποια από τα ερευνητικά έργα στο πλαίσιο του Επιταχυντή έχουν εκκινήσει: για παράδειγμα, στους «διαδρόμους» του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία κυκλοφορεί ήδη το τετράποδο ρομπότ «Accel» (από το «Accelarator»), εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με θερμικές κάμερες και διάφορους αισθητήρες, το οποίο μπορεί να «ακροαστεί» αφύσικα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, να εντοπίσει τυχόν διαρροές αερίων ή να διεισδύσει σε υπόγειους χώρους, προκειμένου να καταγράψει τυχόν ανεπιθύμητη εισροή υδάτων ή και ηλεκτρολογικά προβλήματα.

Ψηφιοποίηση του 100% της παραγωγικής διαδικασίας και της διανομής για όλα τα εργοστάσια του ομίλου παγκοσμίως ώς το 2026

Ο κ. Κύρκος επισήμανε ακόμα ότι ο όμιλος διαθέτει πάνω από 200 εμπειρογνώμονες λειτουργιών σε ψηφιακά έργα, περισσότερα από 50 στελέχη εξειδικευμένα στην ψηφιοποίηση, περίπου 15 ψηφιακές υλοποιήσεις, πάνω από 50 συνεργασίες με startups, οργανισμούς και παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες και μια ψηφιακή επιχείρηση, τη GenAI.

«Σε δύο χρόνια, το 2026, στόχος είναι να έχουμε ψηφιοποιήσει το 100% της παραγωγικής μας διαδικασίας σε όλον τον κόσμο. Ήδη έχουμε πέντε πλήρως ψηφιοποιημένα εργοστάσια, εκ των οποίων ένα, εκείνο της Φλόριντα, ήταν το πρώτο στον κλάδο παγκοσμίως. Επίσης, το 2026 θα έχουμε ψηφιοποιήσει το 100% της διανομής σκυροδέματος», γνωστοποίησε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έχει οδηγήσει σε βελτίωση παραγωγικότητας κατά 10%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%-10% και εξοικονόμηση πάνω από 36.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τους τελευταίους 18 μήνες.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πανιάρας, διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της ΤΙΤΑΝ, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι ξεκινά νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης για την επόμενη αναβάθμισή του, με στόχο την παραγωγή πράσινων προϊόντων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Πρόσθεσε, δε, πως μόνο το 2023 ο όμιλος «άγγιξε» περίπου 50.000 άτομα μέσα από τις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες του.

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στο ΕΚΕΤΑ την τελευταία 20ετία

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις και ερευνητικό εξοπλισμό την τελευταία 20ετία το ΕΚΕΤΑ, το οποίο απασχολεί 1750 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς, και παρουσιάζει τζίρο 65 εκατ. ευρώ ετησίως, με το 10%-15% των εσόδων του να προέρχεται από τη βιομηχανία, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, δρ Δημήτρης Τζοβάρας. Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΚΕΤΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους οργανισμούς της Ευρώπης στον τομέα της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και ότι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αποκτήσει εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 5000 τετραγωνικών εντός του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC.

Ο δρ Τζοβάρας γνωστοποίησε ακόμα ότι στην πρωτοβουλία TDA θα εμπλακούν κυρίως ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), ενώ μελλοντικά πιθανώς θα συμμετάσχουν και άλλα ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ, όπως τα ΙΔΕΠ (Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων), ΙΝΕΒ (Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), ΙΜΕΤ (Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών) και ΙΒΟ (Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας).
Σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πανεπιστήμια στην Ελλάδα εξελίσσεται το ΔΙΠΑΕ, το οποίο μάλιστα την τελευταία διετία προσελκύει ολοένα περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το ίδρυμα συμμετείχε φέτος σε 282 ερευνητικά έργα, με τζίρο 30 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης των υποδομών του.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Ψηφιακό Επιταχυντή

Τις απαραίτητες για τη δημιουργία του «TITAN Digital Accelerator» δαπάνες έχει αναλάβει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ο οποίος χρηματοδοτεί και τη λειτουργία του, προχωρώντας σε σημαντική επένδυση. Τα ΕΚΕΤΑ και ΔΙΠΑΕ, με τη σειρά τους, εκτός από την πρόσβαση στο οικοσύστημα της έρευνας και της τεχνολογίας με εξειδικευμένα στελέχη υψηλής κατάρτισης, συνεισφέρουν παρέχοντας υπερσύγχρονες υποδομές, μεταξύ των οποίων τον χώρο που θα στεγάσει τον ΤDA, εργαστήρια και εξοπλισμό. Και οι τρεις εταίροι δουλεύουν μαζί για τη δημιουργία ενός διαρκώς ανανεούμενου χαρτοφυλακίου έργων προς αξιολόγηση. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, με βάση τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, σχεδιάζει και χρηματοδοτεί τον οδικό χάρτη υλοποίησης των έργων υψηλότερης προτεραιότητας, αξιοποιώντας στο βέλτιστο τις δυνατότητες του δυναμικού που στελεχώνει την πρωτοβουλία.

Πέραν των ρομποτικών εφαρμογών, όπως το ρομποτικό τετράποδο Accel, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναπτύσσονται εφαρμογές, χάρη στις οποίες ειδικά εξοπλισμένα drones θα επιτρέπουν την προσέγγιση δυσπρόσιτων και δύσβατων σημείων. Προβλέπεται ακόμα η ανάπτυξη εφαρμογών Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) στην επιθεώρηση και τεχνική συντήρηση βιομηχανικού εξοπλισμού, καθώς και η ανάπτυξη σειράς ψηφιακών εργαλείων, που στόχο έχουν να αυτοματοποιήσουν και να βελτιώσουν τις παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και την εμπειρία του πελάτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αντικείμενα των έργων έδωσαν οι Απόστολος Τσαγκάρης (ΔΙΠΑΕ), Δήμος Ιωαννίδης (ΕΚΕΤΑ) και Ηλίας Παναγούλας (ΤΙΤΑΝ). «Εστιάζοντας σε δυναμικούς τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα ψηφιακά δίδυμα, η ρομποτική και η κυβερνοασφάλεια, και συνδυάζοντάς τους με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους τρεις εταίρους της, αλλά και ευρύτερα για τον κλάδο της βιομηχανίας και το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων.

Πηγή: amna.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα