Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΠλήθος μαθητών στο Βελλίδειο για την εκδήλωση "Βία: Νιώσε! Μίλα! Δράσε!"

Πλήθος μαθητών στο Βελλίδειο για την εκδήλωση “Βία: Νιώσε! Μίλα! Δράσε!”

Σε ένα κατάμεστο από 900 μαθητές Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Απριλίου η εκδήλωση για την βία, με τίτλο “Βία: Νιώσε! Μίλα! Δράσε!”, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια δράση η οποία υλοποιήθηκε μέσα από μουσικά δρώμενα, βιντεοπροβολές από σχολεία, αλλά και διαδραστικά παιχνίδια ερωτήσεων και απαντήσεων και απετέλεσε ουσιαστικά μία καινοτόμο συνάντηση, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν στα ζητήματα βίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος μιλώντας από καρδιάς για τον ρόλο του σχολείου στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, απηύθυνε κάλεσμα στους μαθητές και τις μαθήτριες “Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, να αλλάξουμε το σχολείο μας» και τόνισε, ότι η Πολιτεία με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους σχολικής ζωής βρίσκεται στο πλευρό τους: «Ελάτε και εσείς παιδιά κοντά σε αυτούς τους θεσμούς, ανοίξτε την ψυχή σας και την καρδιά σας, μιλήστε με τους γονείς σας, μιλήστε με τους δασκάλους για το πρόβλημα, μιλήστε με τους ψυχολόγους στο σχολείο. Όλα μπορούν να λυθούν με καλή διάθεση και με αγάπη και με αλληλεγγύη, αν σεβόμαστε τον άλλον» και κατέληξε λέγοντας, πως: «Μεγαλώσαμε σε μία εποχή που σας παραδώσαμε αυτό τον κόσμο με πολλά λάθη. Είμαστε σίγουροι και εσείς μπορείτε να παραδώσετε πολύ καλύτερα στις επόμενες γενιές, γιατί αξίζετε πολύ περισσότερο από εμάς. Με περισσότερες γνώσεις, με ειδικές γνώσεις, με περισσότερο συναίσθημα”.

Στην συνέχεια στους μαθητές μίλησέ ο κ. Αθανάσιος Κανάκης, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος της ομάδας διαπραγματεύσεων της ΕΛΑΣ, με την ιδιότητα του συμβούλου ψυχικής υγείας, ο οποίος παρουσίασε τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της βίας, παροτρύνοντας παράλληλα τους μαθητές να επικοινωνούν με την αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας. Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Ζαχαρίας Σπανός, ιστορικός και εκπαιδευτικός Μ.Ε., η ομιλία του οποίο μαγνήτισε το πλήθος προσεγγίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο το ζήτημα.

Κατόπιν για το ζήτημα μίλησαν προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού. Αυτοί ήταν ο κ. Άγγελος Χαριστέας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν αντιπεριφερειάρχης εθελοντισμού και νεολαίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και χρυσή ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο κ. Δημήτριος Κυρσανίδης, πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής στο Freestyle παρκούρ, που έδωσαν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στην βία ξεσηκώνοντας τους μαθητές. Τέλος, ο κ. Αλέξιος Λάππας, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερο Q&A απαντώντας με χρονόμετρο σε πληθώρα ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τους μαθητές, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους μαθητές να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι σχολικές μονάδες ετοίμασαν αφίσες και παρουσιάσεις για να εναντιωθούν στη βία κάθε μορφής και βίντεο τα οποία προβάλλονταν μεταξύ των ομιλιών, ενώ στον εντυπωσιακό παλμό που επικράτησε στον συνεδριακό χώρο, συνέβαλαν και οι βιντεο-παρεμβάσεις του κ. Rudy Francisco, ποιητή και συγγραφέα και του κ. Αλέξανδρου Τσουβέλα, κωμικού σόλο κωμωδίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος στην εξαιρετικά σημαντική αποφώνησή του -και παραπέμποντας στον τίτλο που επιλέχθηκε για την εκδήλωση, ζήτησε από τα παιδιά να νιώσουν, να μιλήσουν, να εκφράζουν αυτά που νιώθουν και να δρουν όταν αισθάνονται πως εκφοβίζονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε “Το να μπορώ να νιώθω τον άλλον σημαίνει ότι προσφέρω μια σανίδα σωτηρίας, μια δυνατότητα να μη χαθεί, μια δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Η βία είναι εκείνη που οδηγεί τον άνθρωπο στο χάσιμο, στην απώλεια. Το να νιώθω τον άλλον σημαίνει ότι μπορώ να τον σώσω. Και όταν αισθάνομαι ότι με νιώθει κάποιος, σημαίνει ότι έχω ελπίδα, δε χάνομαι», είπε. Εξήγησε ακόμη πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να βλέπουμε τους ξένους σαν δικούς μας και να μην αισθανόμαστε τους δικούς μας σαν ξένους: «Μιλήστε ο ένας στον άλλον καταρχήν και στη συνέχεια αφήστε και τους άλλους να σας μιλήσουν. Δώστε περιθώριο στους άλλους να σας μιλήσουν. Η βία ξεπερνιέται όταν μπορέσεις να αφήσεις περιθώριο στον άλλον για να σου μιλήσει, να σου πει τι αισθάνεται, να σου πει πώς ζει, τι είναι αυτό το οποίο τον απασχολεί”.
Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται δράση που αποτρέπει τη βία λέγοντας “Οφείλουμε να δράσουμε ουσιαστικά και καθοριστικά, ώστε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε όχι μόνο εδώ στον τόπο μας, την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα σε όλον τον κόσμο, […] με το να νιώθουμε ο ένας στον άλλον, να μιλάμε στον άλλον, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ο ένας για τον άλλον, να μπορέσουμε να τα αποτρέψουμε γιατί έτσι αλλάζει ο κόσμος”.

Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης κατά της βίας υπήρξε καρπός συνεργασίας μεταξύ του γραφείου νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπό την ευθύνη του Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Γιάγκου, της περιφερειακής διεύθυνσης Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών και πρωτίστως των 900 μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και γέννησαν ελπίδες για την γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, που απαιτείται σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα