Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΠανέμορφες εικόνες! Πεζοπορώντας στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πανέμορφες εικόνες! Πεζοπορώντας στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πανέμορφα τοπία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που ανέβασε στο Youtube o χρήστης
Vagelis Kolokotronis flypath with drone: “Πεζοπορώντας στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία περίπου 8 χιλιομέτρων. Στο τέλος του βίντεο υπάρχει ο χάρτης της πορείας μας. Συμμετείχε ο φίλος μου ο Χρήστος. Απολαύστε την.

Μερικά λόγια για την περιοχή

Ο Γαλλικός ποταμός πηγάζει από τα Κρούσια όρη, στο Κιλκίς. Μετά από μια διαδρομή 65 χλμ. εκβάλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εχέδωρος, «ο έχων δώρα», καθώς στην άμμο της κοίτης του υπήρχαν ψήγματα χρυσού. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι όταν ο Ξέρξης πέρασε μέσα από την Μακεδονία στον δρόμο του προς την Ελλάδα ο στρατός του ήπιε όλο το νερό του ποταμού και τον ξέρανε!

Σε μεγάλο τμήμα της κοίτης του, ο Γαλλικός δεν έχει συνεχόμενη επιφανειακή ροή, εξαιτίας της μακρόχρονης εκμετάλλευσης των υδατικών του πόρων. Ο Γαλλικός ποταμός «αναστήθηκε» τα τελευταία χρόνια χάρη στον Αλιάκμονα! Μεγάλες ποσότητες νερού, με προορισμό την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, περισσεύουν και από εκεί διοχοτεύονται στην κοίτη του Γαλλικού.

Στις εκβολές του Γαλλικού συναντάμε ένα σύστημα τριών μεγάλων νερόλακκων που δημιουργήθηκαν από χωματοληψίες των προηγούμενων δεκαετιών. Οι «λιμνούλες» αυτές δημιουργήθηκαν τυχαία, αλλά σήμερα σφύζουν από ζωή φιλοξενώντας φαλαρίδες, κορμοράνους, λαγγόνες, σπάνια είδη ερωδιών και το χειμώνα πάπιες, αργυροπελεκάνους, φοινικόπτερα, κύκνους και γερακίνες.”

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα