Κανονικά διεξήχθη παρά τις αντιδράσεις η αμφιλεγόμενων προθέσεων ημερίδα του Εργαστήριο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ για την διαπολιτισμική συνύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους αντιδρώντες η εν λόγω ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Φύλου–Παράρτημα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων δημιουργούσε θέμα “Μακεδονικής γλώσσας”. Στον αντίποδα κατά τους διοργανωτές η στόχευση της εκδήλωσης ήταν να ανοίξει διάλογο για την “Μακεδονική γλώσσα” ως πολιτισμικό και κοινωνικό κώδικα επικοινωνίας και έκφρασης,
Μεταξύ των αντιδρώντων και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, κ. Αχιλλέας Ζαπράνης ο οποίος σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο έγραψε: «Λυπάμαι πραγματικά που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του οποίου διετέλεσα πρύτανης, συνδιοργανώνει την συγκεκριμένη εκδήλωση για το Σλαβομακεδονικό ιδίωμα της Βουλγαρικής γλώσσας που ομιλούν οι Σλαβομακεδόνες γείτονες, που παρεμπιπτόντως έχουν ακόμη το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στην πιο κεντρική πλατεία τους. Κρίμα… Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, κ. Στυλιανό Κατρανίδη, κατά την Σύνοδο των Πρυτάνεων, να αναβληθεί η εν λόγω ημερίδα ή να να διεξαχθεί εκτός των χώρων του πανεπιστημίου, με τον δεύτερο σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου το απόγευμα να επισημαίνει πως οι πρυτανικές αρχές «σεβόμενες την ακαδημαϊκή ελευθερία δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή της ημερίδας», αλλά από την άλλη σημείωνε πως εντόπισε «σημαντικές αδυναμίες στη διοργάνωση της ημερίδας», εξ ου και είχε ζητήσει από τη συντονίστρια να γίνει η ημερίδα «εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».
Παράλληλα την εκδήλωση προσπάθησαν να αποτρέψουν μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ιερός Λόχος ανακοινώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και φόβος επεισοδίων, καθώς αριστερές και αναρχικές φοιτητικές οργανώσεις από το ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ έσπευσαν στον χώρο του πανεπιστημίου προς υπεράσπιση της εκδήλωσης, με τους πρώτους να αποχωρούν και την ημερίδα να διεξάγεται κανονικά.
Ωστόσο σε νέα ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο ο πρώην πρύτανης, κ. Αχιλλέας Ζαπράνης την ώρα που διεξαγόταν η ημερίδα προέβη στην ακόλουθη καταγγελία: «Καθώς είχα μεταπτυχιακό μάθημα στις 2μμ δυστυχώς έπρεπε να περάσω υποχρεωτικά μπροστά από την εισόδου του Αμφιθέατρου που διεξάγεται. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι κουκουλοφόροι με συνθήματα όπως «να ψοφήσει η Ελλάδα» να με τραμπουκίζουν, να με φτύνουν και να με απειλούν ότι θα σπάσουν το γραφείο μου. Ενημέρωσα τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ και περιμένω την αντίδραση του. Είναι σημαντικό για μένα καθώς δεν μπορώ να βγω από το κτίριο του ΠΑΜΑΚ καθώς θα πρέπει να περάσω μπροστά από τους ίδιους ανθρώπους». Παραθέτω μάλιστα στιχομυθία του με το Νίκο Μαραντζίδη έξω από το αμφιθέατρο, κατά την οποία ο κ. Μαραντζίδης τον ρωτά αν εκφράζει την ενόχλησή του για την ημερίδα «ως γλωσσολόγος» και ο κ. Ζαπράνης του απαντά ότι μιλά «ως Δραμινός που οι Βούλγαροι σκότωσαν τον παππού του στην τρίτη Βουλγαρική κατοχή». Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγελούδης καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του κ. Ζαπράνη, σημειώνοντας πως «η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν περιφρουρείται με τραμπουκισμούς και βία. Ας γίνει αντιληπτό πως κανένας φασισμός κάθε απόχρωσης δεν έχει τη δύναμη να διαγράψει την Ιστορία και να επιβάλει μια νόθα πραγματικότητα».
Πηγή:efsyn.gr