«Μια από τα ίδια» είναι το νέο τεχνικο πρόγραμμα που κατέθεσε προς ψήφιση η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σχολιάζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας.
Αναλυτικά:
«Η φαντασία δεν ήρθε στην εξουσία σύμφωνα με το νέο τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε προς ψήφιση η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Δικαιολογημένα πανηγυρίζουν τα μέλη της πρώην διοίκησης Ζέρβα για τη συνέχεια των πολιτικών της από τη διοίκηση Αγγελούδη. Μια από τα ίδια.
Το τεχνικό πρόγραμμα “της πενταετίας”, όπως το χαρακτήρισε ο Στέλιος Αγγελούδης, δεν περιλαμβάνει καμία ανακατεύθυνση και καμία καινοτομία. Δεν το διατρέχει κανένα συνεκτικό αφήγημα, που να εκφράζει ένα διαφορετικό όραμα για την πόλη, να δείχνει μια άλλη αντίληψη, μια σύγχρονη άποψη για τη Θεσσαλονίκη και την αστική ανάπτυξη στα χρόνια της κλιματικής κρίσης.
Τα μόνα έργα που θα έχουν υλοποιηθεί με το πέρας αυτής της τετραετίας πια, της νέας δημοτικής αρχής, θα είναι τα έργα της διοίκησης Μπουτάρη, η πλατεία Ελευθερίας και η πεζοδρόμηση της υπόλοιπης Αγίας Σοφίας, την τροποποιημένη μελέτη της οποίας, επιφυλασσόμαστε να τη δούμε.
Επειδή η κριτική είναι εύκολη και μας αρέσει να είμαστε δημιουργικοί, ενδεικτικά παρουσιάζουμε κάποιες από τις διαφορετικές πολιτικές στις οποίες θα προχωρούσαμε εμείς, η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αν είχαμε τα ηνία του δήμου:
Συγκεκριμένα:
Πρόσληψη Γενικού Πολεοδόμου που θα κοιτούσε ολοκληρωμένα και θα σχεδίαζε ολιστικά τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος,
Περισσότερο μελετητικό έργο πολύ γρήγορα, από τον πρώτο χρόνο,
Μελέτη του ψηφισμένου, από το δημοτικό συμβούλιο, ΣΒΑΚ (Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας), των κατευθύνσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών του θεσμού και πλαισίου των “100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων ως το 2030” στις οποίες έχει ενταχθεί η Θεσσαλονίκη, των καλών πρακτικών άλλων διεθνών πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και σταδιακή και συνεκτική εφαρμογή στην πόλη,
Υλοποίηση μεγάλων χωρικών σχεδιασμών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μεθόδων χειραφέτησης των τοπικών ανθρώπινων πόρων, έτσι θα εμπλουτιζόταν και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που προς το παρόν προβλέπει απλά τη διαμόρφωση δρόμων και πεζοδρομίων,
Εφαρμογή, με αφορμή τους σταθμούς του μετρό, σχεδίων αναζωογόνησης των γειτονιών των στάσεων του μετρό που θα διαχέονταν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή τους,
Έξυπνη, γρήγορη και καινοτόμα σκέψη, ανατροπή της αίσθησης της τσιμεντοποίησης και των έργων με τη νοοτροπία και σύλληψη του περασμένου αιώνα που διέπει ακόμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου,
Ουσιαστική συμβολή στον αγώνα της ΚΕΔΕ που κάνει συλλογικά, για αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το τέλος της διοικητικής και οικονομικής απαξίωσής της, αντί για επαιτεία σημειακών και ατομικών χρηματοδοτήσεων από το Μαξίμου, προκαλώντας και τις σχετικές πολιτικές εξαρτήσεις».