Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΟ δήμος Θέρμης συμμετέχει στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής

Ο δήμος Θέρμης συμμετέχει στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής

Ο δήμος Θέρμης συμμετέχει στη διεξαγωγή του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής, διάρκειας έως 15 λεπτών, τον οποίο διοργανώνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ), με την υποστήριξη του θεατρικού τμήματος «Τέχνης Πολιτεία-Λόφος Κολωνού», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Έπειτα από σχετική πρόσκληση της ΕΣΕ, ο δήμος Θέρμης προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μία από τις προκριματικές διαδικασίες του διαγωνισμού οι οποίες θα γίνουν στο διάστημα από 7 έως 17 Απριλίου 2022. Η παρουσίαση των διαγωνιζομένων προτάσεων θα γίνει στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών περιορισμών για την προστασία από την πανδημία, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτόν οι υποψήφιοι δημιουργοί οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν στο διαγωνισμό αποφεύγοντας το κόστος και την ταλαιπωρία που θα απαιτούσε ενδεχόμενη μετακίνησή τους στην Αθήνα.

Μέσω του διαγωνισμού δίνεται η ευκαιρία σε νέους συγγραφείς και συγγραφείς/ερμηνευτές να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους δημιουργικές ανησυχίες υπό μορφή θεατρικών μονολόγων. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στην προκριματική φάση θα πρέπει να υποβάλλουν συμμετοχή, όπου θα αναφέρουν και τον τόπο διαμονής τους, πραγματοποιώντας κατοχύρωση του μονολόγου τους στην ΕΣΕ (τύπος έργου: Μονόλογος επί σκηνής), στη διεύθυνση:https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Με την κατοχύρωση του μονολόγου, ο κάθε ενδιαφερόμενος εξασφαλίζει αυτομάτως τη συμμετοχή του στην προκριματική φάση του διαγωνισμού ενώπιον μιας επιτροπής.

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και σε δημιουργούς απ’ όλη την επικράτεια η ΕΣΕ απευθύνθηκε σε διάφορους δήμους ζητώντας να φιλοξενήσουν τις παραστάσεις. Έτσι, προκριματικοί θα λάβουν χώρα, πέραν του δήμου Θέρμης και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άργος, Βόλο, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Μεσολόγγι, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Δράμα, Λάρισα, Χαλκίδα, Άρτα, Βαθύ Σάμου, Χανιά, Έδεσσα, Πύργο, Φλώρινα, Κόρινθο, Κομοτηνή, Τέμπη, Αλεξανδρούπολη και Τρίκαλα. Οι διακριθέντες σε κάθε τοπική προκριματική φάση (7-17 Απριλίου 2022) θα προκριθούν στον ημιτελικό που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μετά το Πάσχα 2022.

Η επιτροπή του ημιτελικού θα επιλέξει τουλάχιστον έξι μονολόγους οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην τελική φάση η οποία θα πραγματοποιηθεί ενώπιον διαφορετικής επιτροπής και κοινού, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στις 25 και 26 Ιουνίου 2022. Οι μονόλογοι θα βαθμολογηθούν ως εξής: Πρωτοτυπία θέματος, ανάπτυξη θέματος, χρήση γλώσσας, ερμηνεία, από πέντε βαθμούς το καθένα, σύνολο 20 βαθμοί (άριστα).

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν μετάλλιο. Επί πλέον, ο πρώτος θα λάβει συμβολικό έπαθλο 500 ευρώ, ο δεύτερος 300 και ο τρίτος 200 ευρώ. Μετάλλιο, μαζί και έπαθλο 250 ευρώ, θα λάβουν επίσης η καλλίτερη ερμηνεία και το καλλίτερο κείμενο. Οι βραβευμένοι μονόλογοι θα παρουσιασθούν επί σκηνής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θεατρικού έργου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, το επόμενο έτος. Θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι στον 4ο, 5ο και 6ο καθώς και συμβολικό έπαθλο.

Μόνη υποχρέωση των ενδιαφερομένων να μετάσχουν στο διαγωνισμό αποτελεί η κατοχύρωση του μονολόγου τους στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (20 + 24% Φ.Π.Α. 4,80 = 24,80 ευρώ τελικό πληρωτέο ποσό) στο site www.senariografoi.gr
Τον μονόλογο μπορεί να ερμηνεύσει άλλος ή άλλη από τον συγγραφέα, όμως όποιος ερμηνεύσει ενώπιον της προκριματικής επιτροπής είναι υποχρεωτικό να ερμηνεύσει και ενώπιον της κριτικής επιτροπής.

Λεπτομερείς πληροφορίες και οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στη διεύθυνση https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1389/

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα