Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΟ «Γολγοθάς» ενός ατόμου με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη και η δήλωση -...

Ο «Γολγοθάς» ενός ατόμου με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη και η δήλωση – ειρωνεία του Ζέρβα

Μια πόλη μη φιλική προς άτομα με αναπηρία είναι αναμφίβολα η Θεσσαλονίκη.

Οποιοδήποτε άτομο που αντιμετωπίζει ένα κινητικό πρόβλημα αν ρωτήσει κανείς αυτό θα το επιβεβαιώσει.

Χθες σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό.  Στην οδό Παύλου Μελά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ο Γιάννης Καστούρας ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία, θέλησε να σταθμεύσει σε θέση για ΑμεΑ που ήταν όμως κατειλημμένη από άλλο αυτοκίνητο, με γερμανικές πινακίδες, χωρίς να φέρει την αναγκαία σήμανση αναπηρίας.

«Κόρναρα και περίμενα να βγει ο οδηγός ο οποίος αποδείχθηκε ότι έτρωγε με παρέα σε διπλανό εστιατόριο. Όταν εξήλθε ο 26χρονος οδηγός του σταθμευμένου αυτοκινήτου, στην παρατήρησή μου απάντησε ότι “παρκάρει όπου θέλει”, ενώ όταν αντιλήφθηκε ότι κάλεσα το 100, άρχισε να χτυπάει μαζί με έναν φίλο του το καπό του αυτοκινήτου μου και άρπαξαν και το κινητό μου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καστούρας.

Στο περιστατικό επενέβησαν θαμώνες γειτονικού καφέ οι οποίοι προσέτρεξαν για βοήθεια αλλά, σύμφωνα με τον κ.Καστούρα, οι δυο δράστες επιτέθηκαν και σε αυτούς αρπάζοντας ένα κινητό τηλέφωνο και τραυματίζοντας τον έναν στο πόδι.

Με αφορμή αυτό το περιαστικό ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας « Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά γεγονότα και με την ευκαιρία αυτή στέλνω ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στη βία, μηδενικής ανοχής στην αντικοινωνική συμπεριφορά έναντι των συμπολιτών μας με αναπηρίες.
Η πόλη ανήκει σε όλους, ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς μετακίνησης, της πρόσβασης, της στάθμευσης. Καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, με τα έργα και τις αναπλάσεις να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη φιλική, προσπελάσιμη και προσβάσιμη για όλους. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.
Χρειάζονται όμως και μια ένδειξη στοιχειώδους κοινωνικής συνέπειας, σεβασμός, ενσυναίσθηση από όλους -κατοίκους, δημότες και επισκέπτες. Σεβασμός στην αναπηρία – σεβασμός στον νόμο».

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα απορεί κανείς αν μένει στη Θεσσαλονίκη ή είναι δήμαρχος εξ αποστάσεως. Αν περπατάει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ή αν μετακινείται μόνιμα με κάποιο όχημα.

Η Θεσσαλονίκη, ειδικά το κέντρο, είναι ένα μέρος με ελλιπή προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία. Είτε δεν υπάρχουν ράμπες σε πεζοδρόμια, είτε είναι κακοφτιαγμένες, είτε είναι εγκαταλειμμένες από παράνομα σταθμευμένα ΙΧ στραβστραστρσκαι δίκυκλα. Τρανταχτό παράδειγμα η είσοδος του λιμανιού όπου δεν υπήρχαν ράμπες αποκλείοντας έτσι άτομα με αναπηρία να μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα στο σημείο. Έπρεπε να κάνει σχετικό βίντεο ο Δημήτρης Αντωνίου για να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να προχωρήσουν σε κατασκευή.

Δείτε σχετικά θέματα του seleo.gr για προβλήματα ράμπες και οδηγούς τυφλών στο δήμο Θεσσαλονίκης:

Χωρίς ράμπες για ΑμεΑ η είσοδος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Απίστευτη ταλαιπωρία (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

Η «Οδύσσεια» ενός… πεζού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

 

Θεσσαλονίκη: Τα δίκυκλα στο πεζοδρόμιο και οι πεζοί στον δρόμο – Άφαντη η Δημοτική Αστυνομία

 

Μετά τα φώτα η… εγκατάλειψη – Γεμάτο ακαθαρσίες το πρώτο Πάρκο Τσέπης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

 

Θεσσαλονίκη: Έστησαν οδοφράγματα – τραπεζοκαθίσματα στη Λ. Νίκης! (ΦΩΤΟ)

 

Τριτοκοσμική εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ράμπα οδηγεί σε…λακκούβα (ΦΩΤΟ)

 

Επικίνδυνη τρύπα σε οδηγό τυφλών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα