Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟι Ναυτοπρόσκοποι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη του Ναυάρχου Βότση (ΦΩΤΟ)

Οι Ναυτοπρόσκοποι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη του Ναυάρχου Βότση (ΦΩΤΟ)

Οι Ναυτοπρόσκοποι της Θεσσαλονίκης τίμησαν σήμερα τη μνήμη του Ναυάρχου Βότση.
Δεκάδες φαλαινίδες ξεκίνησαν από την Καλαμαριά και έφτασαν με κουπί, στο ύψος του Λευκού Πύργου, όπου βρίσκεται o ανδριάντας του Ναυάρχου Βότση και πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής.

Δείτε φωτογραφίες του seleo.gr:

 

Εδώ και 76 χρόνια, οι Ναυτοπρόσκοποι της πόλης μας τιμούν με κάθε επισημότητα τη μνήμη του Ναυάρχου Βότση, που σαν σήμερα πριν 109 χρόνια, τορπίλισε το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ», σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στον ελληνικό λαό, όντας η πρώτη μεγάλη ναυτική επιτυχία των Βαλκανικών Πολέμων.

Ποιος ήταν όμως ο Ναύαρχος Βότσης;

Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1877 και ήταν γιος του Ιωάννη Βότση και της Μαρίας Κουντουριώτη.
Καταγόταν από παλιές οικογένειες και ήταν ανιψιός του Παύλου και του Ιωάννη Κουντουριώτη καθώς και δισέγγονος του Γεωργίου Κουντουριώτη. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τοποθετήθηκε στο Θ/Κ ΥΔΡΑ όπου και έλαβε μέρος στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Κρήτης στις αρχές 1897.

Ήταν 18 Οκτωβρίου 1912, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο υποπλοίαρχος (τότε) Νικόλαος Βότσης, με το “Τορπιλοβόλο 11” και με πλοηγούς το Νικόλαο Βλαχόπουλο και το Μιχαήλ Κουφό κατάφερε να περάσει μέσα από το εχθρικό ναρκοπέδιο και τις εχθρικές φρουρές της πόλης και να τορπιλίσει το τουρκικό θωρηκτό “Φετίχ Μπουλέντ” μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κλονίζοντας το ηθικό του εχθρού και δίνοντας το έναυσμα για την απελευθέρωση της πόλης, 8 ημέρες αργότερα.

Μετά την κακοκαιρία Μπάλλος που σάρωσε και τη Θεσσαλονίκη οι Ναυτοπρόσκοποι έδωσαν μια διαφορετική πινελιά στην Παραλία της πόλης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα