Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΝέο χαράτσι στην εστίαση μόλις άνοιξε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Νέο χαράτσι στην εστίαση μόλις άνοιξε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

- Advertisement -

Ρεπορτάζ Κωστής Ουζούνογλου

Μετά από αρκετούς μήνες αναστολής της λειτουργίας τους, λόγω του lockdown, τα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει από αρχές Μαΐου να προσπαθούν να σταθούν στα «πόδια» τους μετά το οικονομικό πλήγμα μηνών που έχουν υποστεί, όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τώρα έναν νόμο που είχε ψηφιστεί πριν από τρία χρόνια και να επιβάλει την καταβολή των 50 ευρώ ανά μέτρο στα καταστήματα που θέλουν να τοποθετήσουν υαλοπετάσματα στους εξωτερικούς χώρους τους.

Με τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των επιχειρηματιών, εξαιτίας του «λουκέτου» λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, αυτό είναι ένα ακόμη βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν. Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να βάλουν υαλοπετάσματα, αφού μέχρι στιγμής επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτή η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης.

Όπως εξηγεί στο seleo.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης «είχαμε έρθει σε τηλεδιάσκεψη με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου, τον κ. Κούπκα, μαζί με τον πρόεδρο της ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, για να πάρουν πίσω το μέτρο της χρέωσης των υαλοπετασμάτων ανά τρέχων μέτρο. Αυτός είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν τρία χρόνια και τον ενεργοποιούν τώρα. Από ότι μας είπαν το κάνουν για να αποφύγουν τα μεγάλα πρόστιμα που ρίχνουν γιατί είναι παράνομοι όλοι».

Ουσιαστικά το τέλος που θα πρέπει να πληρώσουν είναι για την ζημιά που θα προκαλέσουν τα υαλοπετάσματα στο πεζοδρόμιο. Όμως όπως εξηγεί ο κ.Επιτροπίδης «εμείς αυτό που ζητήσαμε είναι να είναι το ελάχιστο, δηλαδή να κατέβει στα 10€ από τα 50€, και να είναι για όλο το διάστημα που υπάρχει η άδεια ενός καταστήματος. Γιατί κάθε χρόνο δε ξηλώνουν τα πλακάκια και τα ξανατοποθετούν! Από τη στιγμή που θα πάρει κάποιος άδεια για το πεζοδρόμιο και θα βάλει τα υαλοπετάσματα όταν θα αποχωρήσει τότε ο δήμος θα μπορέσει να κάνει την αντικατάσταση των πλακιδίων».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης, ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο seleo.gr, ότι διαφωνούν με την χρέωση των υαλοπετασμάτων.

«Στο Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης εκτός Δημοσίου. Τα υαλοπετάσματα ξέρετε μπαίνουν για να προστατέψουν τους πολίτες, να οριοθετήσουν το χώρο, για να στηρίξουν την επιχείρηση δεδομένου πως η χρήση του εσωτερικού χώρου απαγορεύεται. Είμαι σίγουρος άλλωστε και μετά το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων ο κόσμος θα προτιμά το έξω», τονίζει.

Η στήριξη προς τους επιχειρηματίες που δεν δόθηκε

Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της εστίασης από το συνεχόμενο lockdown, ο κ.Νυφούδης αναφέρει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να αυστηροποιήσει τους κανόνες, σε συνδυασμό με έμπρακτη στήριξη με δωρεάν παροχές, με στόχο να στηρίξει τους επιχειρηματίες. «Είναι πρόβλημα εθνικό. Ελάχιστοι δήμοι της χώρας -σε σύγκριση με το εξωτερικό- έχουν αντιληφθεί το τί έχει συμβεί. Και είναι κρίμα. Δεν νομίζω πως υπάρχει κακή διάθεση, απλά μονόπλευρη αντιμετώπιση και άγνοια», δηλώνει.

«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε πάγωμα των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων για το 2020 και το 2021. Αυτό έγινε σε πολλές πόλεις όπως το Λονδίνο. Υπήρξε πολύ συζήτηση αλλά μικρότερα βήματα προόδου. Αυτή τη χρονική στιγμή θα θέλαμε ο Δήμος να δείξει γενναιότητα και να τολμήσει. Δεν το είδαμε», υπογραμμίζει ο κ.Νυφούδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Επιτροπίδη, εκτός από τους ελέγχους της δημοτικής αστυνομίας που έγιναν για τα τραπεζοκαθίσματα και αυτό «γιατί δεν είχαν άδεια τα καταστήματα εστίασης λόγω της μεγάλης αργοπορίας της κανονιστικής του δήμου, ο Δ.Θεσσαλονίκης δεν μας έχει στηρίξει».

Ο ίδιος γνωστοποιεί ότι η «η απαλλαγή των δημοτικών τελών έγινε με κρατική εντολή και σε ότι αφορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου 100% είχε ξεκινήσει από εδώ Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ.   Καϊτεζίδη, σε ένα ΔΣ που είχαμε παραβρεθεί και είχαμε θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Το συνυπέγραψαν και οι 38 δήμαρχοι και το έστειλαν στην κυβέρνηση για να πάρουμε την επιδότηση του 100%. Ήταν μία μεγάλη βοήθεια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη από όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα