Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΝέο βροντερό “ΟΧΙ” στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Περιστερά

Νέο βροντερό “ΟΧΙ” στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Περιστερά

Αφορμή να επαναλάβουν, για μία ακόμη φορά, την απόλυτη αντίθεσή τους στην κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, σε βοσκοτόπους, στην περιοχή της Περιστεράς του δήμου Θέρμης, αποτέλεσε το 3ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων το οποίο διεξήχθη στα Βασιλικά, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2023. Αυτή τη φορά, εκτός από τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τη διαφωνία τους διατύπωσαν, με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρζόπουλος, οι βουλευτές Φάνης Παπάς και Λεωνίδας Στολτίδης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

 

Ανοίγοντας την αυλαία του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε «στη σημαντική συμβολή της κτηνοτροφίας αλλά και της γεωργίας στην τοπική οικονομία καθώς μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή των Βασιλικών ασχολείται και βιοπορίζεται από το αίγειο και πρόβειο κρέας όπως και από τα οπωροκηπευτικά τοπικά προϊόντα. Για αυτό”, σημείωσε με έμφαση, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση “ως διοίκηση του δήμου δεν θα επιτρέψουμε το ανεπανόρθωτο πλήγμα που επιχειρείται τελευταία στην κτηνοτροφία της περιοχής με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 500 στρεμμάτων που σχεδιάζουν κάποιοι σε περιοχή βοσκοτόπων στην Περιστερά. Τα τοπικά συμβούλια και ο δήμος Θέρμης ομοφώνως έχουν απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, καθώς στο σημείο υπάρχουν τα βοσκοτόπια για τις οκτώ από τις δέκα κτηνοτροφικές μονάδες της Περιστεράς, δηλαδή για 10.000 αιγοπρόβατα. Η δημοτική αρχή Θέρμης είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εγκατάσταση του τεράστιου αυτού φωτοβολταϊκού πάρκου και θα αγωνιστεί προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτει”.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, αφού συνεχάρη τους συντελεστές της διοργάνωσης του φεστιβάλ, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θέρμης σημείωσε: “αγαπητέ δήμαρχε, προς όφελος όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής και της τοπικής οικονομίας, αλλά και προστασίας του οικοσυστήματος, σε διαβεβαιώ πως στις προθέσεις μας είναι να μη γίνει φωτοτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Περιστεράς”. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις των βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, Φάνη Παπά και Λεωνίδα Στολτίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Γιουτίκα. Άλλωστε ο κ. Γιουτίκας ήταν ο εισηγητής στην απόφαση που έλαβε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Μεγάλη προσέλευση

 

Το 3ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων το οποίο διεξήχθη στα Βασιλικά, προσέλκυσε εκατοντάδες πολίτες από πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, συμμετείχαν σε αυτό, με τα δικά τους προϊόντα και φορείς και σύλλογοι σχεδόν από όλες τις περιοχές του δήμου Θέρμης. Το Φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά να αποτελεί μία σημαντική δράση στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Θέρμης αφού αποτελεί μία γαστρονομική πανδαισία με νοστιμιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων Βασιλικών.

Για μία ακόμη χρονιά ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει συνταγές που επιμελήθηκαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου καθώς και οι γυναίκες της Κοινότητας Βασιλικών, στο πλαίσιο επίδειξης μαγειρικών κατασκευών με βάση το Αίγειο και Πρόβειο κρέας και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Παράλληλα από τις 11 το πρωί στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ και με πρωτοβουλία του Anatoli Greek Honey, τα μικρά παιδιά διασκέδασαν στο χώρο της εξέδρας από την ψυχαγωγική Ομάδα JINXS, για περισσότερες από τρεις ώρες με κλόουν, χορούς, Face painting και άφθονο χορό και τραγούδι. Στα παιδιά μοιράστηκαν επίσης πολλά δωράκια και γλυκίσματα με μέλι!

Η πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Όλγα Γιαννιού αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του Φεστιβάλ που πλέον αποτελεί ένα δυναμικό θεσμό της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών και ευχαρίστησε Επαγγελματίες, Συλλόγους, Εθελοντές και κυρίως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες της περιοχής αφού χωρίς τη δική τους πολύτιμη συνδρομή δεν θα ήταν εφικτή η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Παράλληλα ευχαρίστησε το σύλλογο “Εν Βασιλικοίς” ο οποίος έδωσε διαφορετικό χρώμα στη γιορτή με την ομιλία της προέδρου Ευαγγελίας Κούσα με τίτλο «Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία στην κοιλάδα του Ανθεμούντα», καθώς επίσης και την Πολιτική Προστασία Θέρμης και το Παράρτημα του Λιβαδίου για την πολύτιμη συνδρομή τους στην ομαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Στέλιος Βογιατζής τόνισε πως “η κτηνοτροφία σήμερα βρίσκεται σε ύφεση, με τα κοπάδια να μειώνονται και τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα”. Ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας ώστε “στο μέλλον, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να μη χαθεί και άλλο παραγωγικό ζωικό κεφάλαιο και αυξηθούν οι εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χαθούν θέσεις εργασίας πέραν των κτηνοτρόφων και από την μεταποίηση, ενώ ο τελικός αποδέκτης, ο καταναλωτής δεν θα έχει πρόσβαση σε φθηνά, αγνά, ελληνικά ποιοτικά προϊόντα”. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε “όταν χάνεται ένα κοπάδι, ερημώνει η ύπαιθρος, ενώ η απώλεια του ζωικού πληθυσμού του τόπου μας δύσκολα θα αναπληρωθεί”.

 

Οι πρωταγωνιστές

 

Στις μαγειρικές παρουσιάσεις πρωταγωνίστησαν:

– Γυναίκες του Κ.Α.Π.Η Βασιλικών παρουσιάζοντας το ξακουστό «Βουλοτό».

– Κρεοπώλες των Βασιλικών που έδειξαν την παρασκευή του παραδοσιακού λουκάνικου Βασιλικών, ενώ γυναίκες της Κοινότητας μαγείρεψαν το αιγοπρόβειο κρέας σε διάφορες εκδοχές, με πατάτες, με μελιτζάνες και με κριθαράκι που μοιράστηκε στον κόσμο.

– Το Σωματείο Ποντίων «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης ετοίμασε για όλους την Ποντιακή σούπα «Πορτς» με γίδα και λαχανικά.

– Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δήμου Θέρμης «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έστησε από νωρίς το πρωί σούβλες με κατσίκι και κοντοσούβλι, ενώ παρουσίασε και την παραδοσιακή γαλατόπιτα και στριφτόπιτα με προϊόντα Βασιλικών.

– Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λακκιάς προσέφερε σε όλο τον κόσμο κρεμμυδόπιτα και κρεατόπιτα.

– Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίου μαγείρεψαν και μοίρασαν το «φρικασέ».

Παράλληλα από νωρίς το πρωί στο χώρο του Φεστιβάλ είχαν στηθεί ψησταριές και το γνωστό «κουρμπάνι».

– Οι Κοινότητες Αγίου Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής σε ειδικό stand παρουσίασαν τοπικά προϊόντα, το γνωστό Περέκ και λιχουδιές με βάση το σπανάκι αντίστοιχα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά με πρωτοβουλία της Κοινότητας Βασιλικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Θέρμης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ.Ε Βασιλικών.

Παράλληλα όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς συνοδεία ορχήστρας δημοτικών τραγουδιών και ποντιακής λύρας.

Στην εκδήλωση συνέδραμε και το Συμβούλιο Νέων Βασιλικών.

Ο δήμαρχος Θέρμης συνεχάρη όλους όσους συνέδραμαν στη διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων, τους Συλλόγους, τους Επαγγελματίες, τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τους δεκάδες εθελοντές.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα