Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜητρόπολη Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν την Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του...

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν την Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονικης

Ανακοίνωση μεσώ της οποίας γνωστοποιεί την έναρξη κατά την προσεχή Κυριακή 13 Οκτωβρίου των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου εξέδωσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτή μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, η λάρνακα των ιερών Λειψάνων του αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί από το κιβώριο όπου φυλάσσονται στον Σολέα, σηματοδοτώντας με αυτο τον τρόπο την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου, των λοιπών λατρευτικών εκδηλώσεων, καθώς και των ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται με αφορμή τόσο της εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όσο  και των Ελευθερίων αυτής.

Ακολούθως, θα λάβει χώρα η υποδοχή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, της τιμίας Κάρας του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου (προστάτου των καρκινοπαθών), από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Μακρυμάλλη Χαλκίδος.
Η τιμία Κάρα θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Πολιούχου μέχρι την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Το απόγευμα της ημέρας αυτής, Δευτέρας 21ης Οκτωβρίου, στις 18:00, μπροστά στο ΥΜΑΘ, θα πραγματοποιηθεί Προϋπάντηση της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης, από τον ομώνυμο ιερό ναό Νέας Αρτάκης-Χαλκίδος. Την ιερά Εικόνα, που θα κομίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος θα υποδεχθεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Κλήρος της πόλεώς μας, στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές, ο ευσεβής Λαός και θα πραγματοποιηθεί Δέηση. Εν συνεχεία, η ιερά Εικόνα, θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του πολιούχου αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεσθούν η επίσημη Δοξολογία, η ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς αυτή και ιερά Αγρυπνία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αναρτηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα και των λοιπών λατρευτικών εκδηλώσεων που θα τελούνται καθημερινά από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό του πολιούχου. Αναλυτικότερα αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία (7:30 π.μ.),
  • Η Ακολουθία (Εσπερινός και Όρθρος) κατά το τυπικό της Μεγάλης Εβδομάδος του αγίου Δημητρίου και η Ιερά Παράκληση (6.30 μ.μ.),
  • Ιερά Αγρυπνία (9.00 μ.μ.).
  • Ιδιαιτέρως επισημαίνεται, ότι την Τετάρτη 16η Οκτωβρίου και την Τετάρτη, 30η Οκτωβρίου, προ της ακολουθίας του Εσπερινού και της ιεράς Παρακλήσεως θα τελεσθεί το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου και θα τίθενται σε προσκύνηση τα φυλασσόμενα στον Ναό ιερά Λείψανα.
  • Την Τετάρτη, 23η Οκτωβρίου στις 18:30 το απόγευμα θα τελεσθεί η ιερά Ακολουθία του Επιταφίου του αγίου Δημητρίου και θα ψαλούν τα εγκώμια προς τον Μεγαλομάρτυρα και Πολιούχο μας, ενώπιον της λάρνακας των ιερών του Λειψάνων.
  • Ο ιερός Ναός παραμένει ανοιχτός για την διευκόλυνση των προσκυνητών από τις 6.00 π.μ. έως τις 12:30 τα μεσάνυκτα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα