Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΜε φόντο την 85η ΔΕΘ δήμαρχοι επιμένουν να πάει... δυτικά

Με φόντο την 85η ΔΕΘ δήμαρχοι επιμένουν να πάει… δυτικά

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημάρχων Χαλκηδόνας Σταύρου Αναγνωστόπουλου, Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, Παύλου Μελά Δημήτρη Δερμουτζίδη, Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού, Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη και εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», με θέμα το συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση της «Διπλής Ανάπλασης», τη δημιουργία δηλαδή Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο της σημερινής ΔΕΘ, που θα ενσωματώνει χώρους για τη διοργάνωση ελαφρών εκθέσεων, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων μιας σύγχρονης Διεθνούς Έκθεσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: ”Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η σημασία που έχει για την ποιότητα ζωής των κατοίκων η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη αέρια ρύπανση λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων.

Υπογραμμίστηκε παράλληλα ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα έχει πολλαπλές θετικές αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο τοπικά, με τη βελτίωση μιας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας που χειμάζεται, όσο και ευρύτερα, καθώς ο εκθεσιακός φορέας, με τη δυναμική που θα αποκτήσει χάρη στις σύγχρονες υποδομές, θα συμβάλει αναπτυξιακά σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η κλιματική κρίση τοποθετεί σε νέα βάση τη χωροθέτηση και την υλοποίηση επενδύσεων, θέτοντας την πράσινη ανάπτυξη ως πρωταρχικό στόχο. Με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Πράσινου Ταμείου, και κάθε άλλου διαθέσιμου δημόσιου πόρου, η «Διπλή Ανάπλαση» είναι απολύτως εφικτή. Το περιβαλλοντικό όφελος από το Μητροπολιτικό Πάρκο στο κέντρο και την εγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο.

Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι της Κίνησης τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα απαιτηθούν για να κάνουν γνωστά τα προβλήματα των περιοχών τους στις πολιτικές ηγεσίες αλλά και στην κοινή γνώμη ευρύτερα. Απαιτούν δίκαιη κατανομή ωφελειών και βαρών στο πλαίσιο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να μειωθούν οι χωρικές ανισότητες”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα