Τρία ντοκιμαντέρ, τα «Χαρακώματα» του Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, το «Σπίτι από θραύσματα» του Δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ και το «F@ck this Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια, που θα προβληθούν στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης -θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά- υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα. Μάλιστα, η Βέρα Κριτσέφσκαγια που ζει στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες του Φεστιβάλ.
«Η λογική μένει άφωνη. Ως Φεστιβάλ αφήνουμε τα ντοκιμαντέρ να μιλήσουν. Έχουν και θα έχουν -ευτυχώς ή δυστυχώς- να πουν πολλά», τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, η οποία αναφέρθηκε και στη σκιά της πανδημίας.
«Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» του Ντέιβιντ Φρανς είναι, εξάλλου, και ο τίτλος της ταινίας, μια παραγωγή του ΗΒΟ, που θα ανοίξει τη φετινή διοργάνωση, σε πρώτη παγκόσμια προβολή. To 24o ΦΝΘ θα κλείσει με την ταινία «Τυφλή φιλοδοξία» των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.
Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, στην ιστορική έδρα του θεσμού στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και διαδικτυακά.
Το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος MEDIA.
«Τα διαγωνιστικά τμήματα του 24ου ΦΝΘ»
Για «περισσότερες παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες από ποτέ», έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης Τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ -το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward- φιλοξενούν μια σειρά από ταινίες, που πραγματεύονται τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής, μέσα από μια κριτική και οξυδερκή ματιά. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του ΦΝΘ, τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.
«Κεντρικό θέμα η μετα-πραγματικότητα»
Το κεντρικό θέμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναζητά τη νέα μορφή της μετα-πραγματικότητας, Post Reality. «Ο πόλεμος που μόλις ξέσπασε είναι μια ακόμη εκδοχή αυτής της μεταπραγματικότητας», σημείωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Τα δέκα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο κεντρικό αφιέρωμα χαρτογραφούν έναν ρευστό κόσμο και ανοίγουν την πόρτα μιας νέας πραγματικότητας που καταργεί κάθε παλιά βεβαιότητα. Από αυτό το θέμα εμπνεύστηκε και ο δημιουργός κόμικ και εικονογράφος Kanellos Cob, ο οποίος υπογράφει την αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Τα τρία σποτ της διοργάνωσης υπογράφει η κινηματογραφίστρια Αγγελική Αριστομενοπούλου.
«Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 24ου ΦΝΘ»
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχουν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ
Στο 24ο ΦΝΘ, 93 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικά ντοκιμαντέρ προβάλλονται στα τρία διαγνωστικά τμήματα –στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, καθώς και στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς προγράμματος, «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη».
Πορτρέτα καλλιτεχνών, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα, ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στον συλλογικό ψυχισμό, ο αθέατος αντίκτυπος της πανδημίας, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης βίας, καθώς και λησμονημένες παραδόσεις και έθιμα της ελληνικής λαογραφικής κληρονομιάς, είναι ορισμένες από τις θεματικές που απασχόλησαν τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Τη γνωμοδοτική επιτροπή, που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών για το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συγκρότησαν η σκηνοθέτιδα και δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας και ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Τάσος Χατζηευφραιμίδης.
Για πρώτη φορά θα επεκταθεί φέτος στις φυσικές προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ο θεσμός των καθολικά προσβάσιμων προβολών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε καθολικά προσβάσιμη προβολή την ταινία «Ο μανάβης» (2013) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που είχε αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο 15ο ΦΝΘ.
«Ειδικές προβολές»
Στο πρόγραμμα ειδικών προβολών περιλαμβάνονται η κινηματογραφική ταινία «Η πόλη και η πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή και το ντοκιμαντέρ «Tραγωδία του Αιγαίου» (1961) του Βασίλη Μάρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά», που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν 12 κινηματογραφικά διαμάντια από το χρυσό παρελθόν του ελληνικού ντοκιμαντέρ.
«Αφιερώματα»
Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει το έργο της auteur από τη Λετονία Λάιλα Πακάλνινα με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της. Επίσης, το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιεί spotlight στη Φινλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι προβάλλοντας 6 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.
«Η Αγορά του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης»
Από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2022 στην Αποθήκη Γ’, αλλά και διαδικτυακά, θα διεξαχθεί η «Αγορά Ντοκιμαντέρ», η σημαντικότερη κινηματογραφική Αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στην «Αγορά Ντοκιμαντέρ», που στηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα ύψους 200.000 ευρώ.
Επτά από τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα φέτος στα διεθνή τμήματα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχουν υποστηριχθεί από την «Αγορά Ντοκιμαντέρ» του Φεστιβάλ.
«Εύβοια Film Project»
Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της Εύβοιας, έχει συμπεριληφθεί η δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT». Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και καθιστά την Εύβοια κέντρο του «Green Cinema» εγκαινιάζοντας την «πράσινη» δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αποτελεί ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό πρόγραμμα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό και έχει ως στόχο να αναγεννήσει πολιτισμικά την Εύβοια μέσα από τη δημιουργία ενός Κινηματογραφικού Πόλου Διεθνούς Ενδιαφέροντος για την Ανταλλαγή Ιδεών και Αγοράς Ταινιών με επίκεντρο το Περιβάλλον, την Κλιματική κρίση και τις καταστροφικές συνέπειές της.
«Τμήμα podcast»
Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 19 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts, ενώ θα μεταδοθούν και 15 podcasts εκτός συναγωνισμού.
Στη φετινή διοργάνωση θα δοθεί βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumiere και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.
Η προπώληση των εισιτηρίων θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr