Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών, εξέδωσαν ανακοίνωσε εξαπολύοντας τα βάλη του κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναφορικά με την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν : Η αναβάθμιση, η ανάδειξη και η προστασία του περιαστικού δάσους είναι ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και συνολικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποκλειστική και όχι συντρέχουσα. Επίσης, δική τους αποκλειστική ευθύνη είναι και η καταπολέμηση της βλαπτικής πορείας μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου που από το 2017 έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή «πληγώνοντας» το δάσος που όλοι μας αγαπάμε και ειλικρινά απορούμε που εκφράζετε ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής του.»
Αναλυτικά στην ανακοίνωση των τριών δήμων αναφέρεται ότι:
“Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία αδιέξοδων διαλόγων που επί της ουσίας μας καλούν να ….ξανασυστηθούμε. Η πορεία και η προσφορά μας στις τοπικές μας κοινωνίες αλλά και ευρύτερα ως εκλεγμένων στην αυτοδιοίκηση είναι και πολύχρονη και αναγνωρισμένη.
Σε κάθε περίπτωση δεν κατανοούμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και τους σκοπούς που υπηρετεί η επιλεκτική αναφορά στους δήμους μας.
Για να κάνεις κριτική άλλωστε πρέπει προηγούμενα να κάνεις ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ!
Ας μιλήσουμε λοιπόν για αντικειμενικές παραδοχές και για δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
1) Η αναβάθμιση, η ανάδειξη και η προστασία του περιαστικού δάσους είναι ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και συνολικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποκλειστική και όχι συντρέχουσα.
2) Δική τους αποκλειστική ευθύνη είναι και η καταπολέμηση της βλαπτικής πορείας μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου που από το 2017 έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή «πληγώνοντας» το δάσος που όλοι μας αγαπάμε και ειλικρινά απορούμε που εκφράζετε ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής του.
3) Μετά την ξύλευση των άρρωστων δέντρων, προϊόντα υλοτομίας παραμένουν στο δάσος. Πολλά δεν έχουν μαζευτεί με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Η ευθύνη για την απομάκρυνσή τους ανήκει ομοίως αποκλειστικά στις δασικές υπηρεσίες.
4) Από το 2019 με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων ζητάμε να κηρυχθεί το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προστασίας του και να πολλαπλασιαστούν οι οικονομικοί πόροι. Το αρνηθήκατε από τότε και συνεχίζετε μέχρι και σήμερα να το αρνείστε δίχως να καταλαβαίνουμε τον λόγο.
5) Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από το κράτος και των δικών σας υπηρεσιών- όπως παραδέχεστε και στην ανακοίνωσή σας- σας ζητάμε εδώ και χρόνια να ενώσουμε δυνάμεις για να σας βοηθήσουμε, δίχως ουσιαστική ανταπόκριση από μέρους σας.
Δεν υπάρχουν «κινδυνολόγοι» δήμαρχοι, όπως απαξιωτικά αναφέρεσθε στην ανακοίνωσή σας, αλλά δήμαρχοι που δικαιολογημένα ανησυχούν και επισημαίνουν τους κινδύνους. Αντί να τους κατηγορείτε, καλύτερα να τους αξιοποιήσετε. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι φυσικός σας σύμμαχος και σε καμία περίπτωση εχθρός σας. Την ώρα της μάχης για την σωτηρία του περιαστικού πράσινου πνεύμονα που όλοι θεωρούμε πολύτιμο, σας καλούμε να συνεργαστούμε καλοπροαίρετα και με ειλικρίνεια. Να προσθέσουμε δυνάμεις αντί να διαιρούμε. Σε πρώτο σας κάλεσμα να είσαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθούμε .
Το διακύβευμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους της είναι πολύ σημαντικό για να μην το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και με ομοψυχία. Ας παραμερίσουμε τυχόν πρόσκαιρες αντιθέσεις καθώς είναι βέβαιο πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ !!!».
Να σημειώσουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε ανακοίνωσή της, επέρριπτε ευθύνες στους παραπάνω δήμους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν συνεργάζονται για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων αντιπυρικής προστασίας, ότι δεν προέβησαν σε καθαρισμό των δημοτικών δασών, εώ αμφισβητεί το εάν έγινε αξιολόγηση από τα Υπουργεία περί της αποτελεσματικότητας διάθεσης πιστώσεων σε Δήμους για την αντιπυρική προστασία.