Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΚινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση μπροστά από το ΥΜΑΘ προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

“Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ καταδικάζει την εισήγηση της Ολομέλειας του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας, της 2/11, που αφοράτη θεσμοθέτηση “Προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης”, το λεγόμενο «foundationyear», ενός έτους μεταξύ της αποφοίτησης από την Ιατρική Σχολή και την έναρξη ειδικότητας, το οποίο θα είναι προϋπόθεση για το αγροτικό. Πρόκειται για τον γνωστό σχεδιασμό της πρώην Προέδρου του ΚΕΣΥ και νυν αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, που ήταν ήδη γνωστός και γνώρισε την άμεση καταδίκη από την ΟΕΝΓΕ, καθώς αποτελούσε και αποτελεί σχεδιασμό για την προώθηση περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση των νέων γιατρών και την αποσύνδεση του πτυχίου από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το πρόγραμμα της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει δύο φάσεις,  η πρώτη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/Κέντρα Υγείας (6 μήνες). Ουσιαστικά αποτελεί το προκάλυμμα για την δημιουργία μιας νέας “κατηγορίας” ανειδίκευτων γιατρών-αποφοίτων, που θα καλύπτουν τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς στο ΕΣΥ. Καμιά σχέση δεν έχει με την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής όπως προκλητικά ισχυρίζονται.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που εμποδίζει το να αναβαθμιστούν οι προπτυχιακές σπουδές ώστε οι φοιτητές της ιατρικής να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα μέσω της κλινικής άσκησης; Πως μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες συνολικής διάρκειας μόλις 12(!) διδακτικών ωρών στο διάστημα του έτους της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης, μπορούν να αναπληρώσουν τα διδακτικά κενά της προπτυχιακής εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια; Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται όχι μόνο δε θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση, απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο. Όσα περιλαμβάνονται στην εισήγηση είναι αποκαλυπτικά:

  • Κλινικός εκπαιδευτής των αποφοίτων της ιατρικής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας (φαρμακοποιός, νοσηλευτής κλπ) ανεξαρτήτως ειδικότητας και όχι μόνο γιατροί. Μοναδική προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για να πάρει την πιστοποίηση του εκπαιδευτή.
  • Δίνεται η δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση του «foundationcourse» ο εκπαιδευόμενος να αναγνωρίσει 6 μήνες άσκησης σε όποια ειδικότητα ακολουθήσει. Δηλαδή θυσιάζουν 6 μήνες εκπαίδευσης στο κυρίως γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας για την απόκτηση δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποκτηθούν το πολύ μέσα σε 2-3 μέρες.

Πρόκειται για αλλαγή που συνδέεται άρρηκτα με την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των Ιατρικών Σχολών και των ειδικευόμενων, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Συνδέεται με την θέσπιση βαθμού στον τίτλο ειδικότητας που δεν εφαρμόστηκε γιατί γνώρισε την καθολική αντίθεση του ιατρικού κόσμου.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ καταδικάζει τις προωθούμενες αλλαγές και καλεί όλους τους φοιτητές να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για:

  • Απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης. Καμία σκέψη για δημιουργία “foundationyear”.
  • Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο.
  • Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
  • Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
  • Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των γιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Καλούμε σε κινητοποίηση τους φοιτητές Ιατρικής όλων των ετών στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Παρασκευή 26/11, ημέρα πανελλαδικής δράσης των φοιτητικών συλλόγων Ιατρικής, στις 12:00.”

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα