Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΚινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών αύριο στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών αύριο στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί η χθεσινή συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης να αναβλήθηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής, δεν ματαιώθηκε όμως η ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα είναι τέτοιας έντασης που δεν χωρούν αναβολές. Η κινητοποίηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) –που θα έχει συνέχεια αύριο Πέμπτη έξω από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»– είχε αφετηρία τα περιστατικά με την έκτακτη διακομιδή παιδιών που ασθενούσαν βαριά σε Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα και η μεταφορά τους έθεσε τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Το πρόβλημα αφορά άμεσα και τη Θεσσαλονίκη καθώς τα νοσοκομεία της πόλης διαθέτουν ως γνωστόν μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά –όλες στο Ιπποκράτειο– για την κάλυψη των αναγκών από τη Θεσσαλία μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ ταυτοχρόνως είναι πολύ μεγάλες οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και καλύπτονται από επικουρικούς οι οποίοι ζουν σε μόνιμο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το ΕΣΥ. Ούτε κουβέντα φυσικά για ειδικότητες όπως παιδοκαρδιολόγοι, παιδονευρολόγοι ή ψυχίατροι.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε κενά οργανικών θέσεων πάνω από 30% και, όπως σχολίασε, «ακούμε διάφορα ευχολόγια το τελευταίο διάστημα και πολλά κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν υπάρχουν γιατροί, εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές και το αφήνουν στις καλένδες για το πότε και αν θα δημιουργηθεί το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, το οποίο και θα είναι μία σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, που το είδαμε πώς λειτουργεί στην υγεία, αλλά ακόμα περισσότερο δεν μπορεί ένα κτίριο να λύσει τα τεράστια προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, αν τώρα δεν προβλεφθούν οι αναγκαίες προσλήψεις».

Ο κ. Καραχρήστος στιγμάτισε το γεγονός των ελάχιστων κλινών ΜΕΘ για παιδιά, σημειώνοντας πως το πρόβλημα οξύνθηκε με την έξαρση των λοιμώξεων, παρά την προειδοποίηση των ειδικών ότι αυτό θα συνέβαινε έπειτα από δύο χρόνια καραντίνας ολόκληρης της κοινωνίας. Σχολιάζοντας το θέμα συνεφημέρευσης δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές κλινικές, που πρότεινε το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημείωσε ότι αυτό είναι καθαρό κέρδος για τους ιδιώτες που θα παίρνουν διπλό νοσήλιο και επιπλέον δεν λύνεται το πρόβλημα, «δεν είναι πραγματική βοήθεια στο ΕΣΥ. Κρύβεται κάτω από το χαλάκι για να μη ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».

Αναφερόμενος και στο παράλληλο ζήτημα εξειδίκευσης των παιδιάτρων, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ παρατήρησε πως εκτός από τη νεογνολογία, την εντατικολογία και την παιδιατρική λοιμωξιολογία, δεν υπάρχει στη χώρα μας άλλη αναγνωρισμένη εξειδίκευση στην οποία μπορούν να κατευθυνθούν οι παιδίατροι για εκπαίδευση, οπότε ή οι ειδικότητες σπανίζουν ή οι γιατροί εξαναγκάζονται ουσιαστικά να φύγουν στο εξωτερικό. Η ΕΝΙΘ ζητά άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, εδώ και τώρα ενίσχυση των ΜΕΘ παίδων και νεογνών, ανάπτυξη ολοκληρωμένου και επαρκούς κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία.

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα