Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Καμπανάκι» Δανιηλίδη: «Σέιχ Σου: “Μπαρουταποθήκη’’ που κινδυνεύει να ανατιναχθεί»

«Καμπανάκι» Δανιηλίδη: «Σέιχ Σου: “Μπαρουταποθήκη’’ που κινδυνεύει να ανατιναχθεί»

.

Την παρέμβαση και κάθε δυνατή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρμόδιων Υπουργών, των αρχηγών των κομμάτων, των βουλευτών της πόλης, αλλά και κάθε αρμόδιου φορέα για την προστασία και διάσωση του μοναδικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης.


Συγκεκριμένα, «μπαρουταποθήκη» η οποία κινδυνεύει να ανατιναχθεί, χαρακτηρίζει το δάσος του Σειχ Σου ο κ. Δανιηλίδης, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την «άμεση απομάκρυνση των ξερών κλαδιών και τον καθαρισμό των υπολειμμάτων της υλοτομίας», υπογραμμίζοντας ότι «κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά, υπό αυτές τις συνθήκες» και ζητώντας «επείγουσα και γενναία χρηματοδότηση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία του δάσους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προώθησης των έργων καθαρισμού». Όπως, δραματικά τονίζει ο δήμαρχος «Θα είναι κρίμα αντί να προλάβουμε τον κίνδυνο, να τρέχουμε πίσω από αυτόν και την δύσκολη ώρα να παρακολουθούμε την καταστροφή αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουμε», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες προχώρησαν με πολύ αργά βήματα, ελάχιστα συνεργεία, περιορισμένη χρηματοδότηση και πολλές καθυστερήσεις (…) τη στιγμή που η παραμονή όλου αυτού του εύφλεκτου υλικού στο δάσος, συνιστά εγκληματική ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα, Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο – Ευάγγελο Αραβώση, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στον Προϊστάμενο Δ/νσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, στην Προϊσταμένη Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δημάρχους Ν. Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Προς
Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι γνωστό ότι εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο δάσος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Καθημερινά παρατηρούμε χιλιάδες κυβικά μέτρα ξερών κλαδιών, κομμένων κορμών δένδρων, πευκοβελόνων και υπολειμμάτων της υλοτόμησης των άρρωστων πεύκων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και σκορπισμένα σε διαφορά σημεία. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και σε καταγγελίες πολιτών που δέχεται ο δήμος, στις οποίες περιγράφεται η τραγική κατάσταση του δάσους.

Από το 2017, οπότε και εμφανίστηκε το φαινόμενο της καταστροφής μεγάλου μέρους του δάσους από το φλοιοφάγο έντομο, είχαμε ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων και την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος και αναζωογόνησης του δάσους.
Γνωρίζαμε από τότε ότι η μόνη μέθοδος ανακοπής της καταστροφής είναι η άμεση
υλοτόμηση των άρρωστων δένδρων. Απαιτήσαμε λοιπόν την οργάνωση μιας επιχείρησης με πολλά συνεργεία κοπής των ξερών δένδρων, μεταφοράς των κορμών και καθαρισμού των υπολειμμάτων.

Ταυτόχρονα προτείναμε να υιοθετηθεί η πρόταση της επιστημονικής κοινότητας για την επεξεργασία ενός σχεδίου αναδάσωσης με άλλου είδους δένδρα τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις προσβολές και φυσικά λιγότερο ευπαθή από τα πεύκα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.
Δυστυχώς όλες οι ενέργειες προχώρησαν με πολύ αργά βήματα, ελάχιστα συνεργεία, περιορισμένη χρηματοδότηση και πολλές καθυστερήσεις. Τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής ολιγωρίας τις ζούμε σήμερα.

Η υλοτόμηση των δένδρων που έχουν ξεραθεί εξαιτίας του φλοιοφάγου εντόμου, γίνεται με αργούς ρυθμούς με συνέπεια να σωρεύονται μεγάλοι όγκοι ξερών κλαδιών και να προστίθενται στο έδαφος στρώματα των υπολειμμάτων της υλοτόμησης, τα οποία αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη, ιδιαίτερα στην περίοδο της αντιπυρικής προστασίας.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραμονή των κομμένων άρρωστων, ξερών κλαδιών στο χώρο, δίπλα σε υγιή δένδρα διευκολύνει την αναπαραγωγή του φλοιοφάγου εντόμου και εγκυμονεί τον κίνδυνο να πληγούν κι άλλα υγιή δένδρα.
Επομένως η ύπαρξη όλων αυτών των υπολειμμάτων στο δάσος αποτελεί πηγή πολλαπλών κινδύνων.

Το δάσος σήμερα είναι μια «μπαρουταποθήκη» η οποία κινδυνεύει να ανατιναχθεί. Κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά, υπό αυτές τις συνθήκες.

Η παραμονή όλου αυτού του εύφλεκτου υλικού στο δάσος, συνιστά εγκληματική ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι τεράστιος.

Το περιαστικό δάσος πρέπει να προφυλαχθεί με κάθε τρόπο και η άμεση απομάκρυνση των ξερών κλαδιών καθώς και ο καθαρισμός των υπολειμμάτων της υλοτομίας, είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Σήμερα είναι απαραίτητη η επείγουσα και γενναία χρηματοδότηση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία του δάσους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προώθησης των έργων καθαρισμού.

Θα είναι κρίμα αντί να προλάβουμε τον κίνδυνο, να τρέχουμε πίσω από αυτόν και την δύσκολη ώρα να παρακολουθούμε την καταστροφή αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουμε.

Είμαι βέβαιος πως κατανοείτε απόλυτα το πρόβλημα γι’ αυτό παρακαλώ να αναλάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση προστασίας του δάσους και διάσωσης του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας.

Με βαθύ σεβασμό
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης
Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα