Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Καμπανάκι» από τον Σαρηγιάννη: Κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

«Καμπανάκι» από τον Σαρηγιάννη: Κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μετά τις 20 Ιανουαρίου, εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

“Δυστυχώς τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται ήδη στην Αττική και σε κάποιο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα. Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Εάν δεν επανέλθουν στα επίπεδα εφαρμογής του lockdown που επικρατούσε από τις αρχές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ο συνδυασμός με το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις από τις 20 Ιανουαρίου” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους που βασίζεται στις προσομοιώσεις του γνωστού πλέον μοντέλου CORE και δημοσιεύει το enikos.gr.

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 11 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αντίθετα, άνοιγμα στις 20 του μήνα (ή και αργότερα, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου), θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού.

 

Θεσσαλονίκη

Για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι “παρατηρήθηκαν φαινόμενα χαλάρωσης των μέτρων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (~20%), και διπλασιασμός των ενεργών επαφών του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εάν δεν επανέλθει η εφαρμογή των μέτρων στα επίπεδα που ήταν πριν τις 20 Δεκεμβρίου, τότε η πορεία θα γίνει ξανά ανοδική μετά τις 20 Ιανουαρίου”.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα