Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα“Καμπανάκι” από Λέκκα: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι...

“Καμπανάκι” από Λέκκα: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 6 ρίχτερ

Σεισμό μέχρι και 6 ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα του Χορτιάτη, που πρόσφατα έδωσε το σεισμό 3,4 που ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Μιλώντας στον Real Fm 107,1 ανέφερε πως είναι μικρότερο από το ρήγμα της Βόλβης που ευθύνεται για τον ισχυρό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη- μπορεί να «δώσει» σεισμούς «μεγέθους 5 έως 5,5 Ρίχτερ και ενδεχομένως και 6 Ρίχτερ» σε «ακραία περίπτωση», καθώς κάθε ρήγμα αποτελείται από μικρότερα.

Όπως εξήγησε «στην ακραία παραδοχή σχεδιασμού το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αλλά γι’ αυτή την ακραία περίπτωση οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις κατασκευές». Συνήθως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ρήγματα δεν ενεργοποιούνται σε όλο το μήκος τους, αλλά κατά τμήματα δίνοντας έτσι μικρότερους σεισμούς σε σχέση με τα ακραία σενάρια που εξετάζονται.

 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί έξι με επτά αξιόλογα ρήγματα.

Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται «σε απόσταση 50 χλμ γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δόνηση που σήκωσε στο πόδι τους Θεσσαλονικείς ο κ. Λέκκας είπε πως με τέτοιες δονήσεις «πιο πολύ ανακουφιζόμαστε παρά προβληματιζόμαστε».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα