Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία των διανομέων φαγητού το προσεχές Σάββατο

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία των διανομέων φαγητού το προσεχές Σάββατο

Σε 24ωρη απεργία στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να προχωρήσουν Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου οι διανομείς φαγητού.

Πρόκειται για απεργία την οποία προκύρρηξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού και Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής, στηρίζοντας τον αγώνα και τα αιτήματα των διανομέων. Στο πλαίσιο αυτής το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους διανομείς φαγητού της πόλης στις 28 Σεπτέμβρη  καλεί  Θεσσαλονίκης στην απεργιακή μοτοπορεία το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στο Εργατικό Κέντρο επί της οδού Αριστοτέλους 32.

Υπενθυμίζεται ότι οι διανομείς της «Wolt» στη Θεσσαλονίκη, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν πρόσφατα αποφάσισαν απεργία στις 28 Σεπτέμβρη συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας. Ενώ, το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής κήρυξε στάση εργασίας τις ώρες 10.00-14.00 και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην KFC (Αλεξάνδρας και Κηφισίας) την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, για τους εργαζόμενους στην εταιρεία «WOLT».

Αναλυτικότερα στο κάλεσμά του το ΣΕΤΕΠΕ αναφέρονται τα εξής:

“Υπενθυμίζεται το τελευταίο διάστημα διανομείς από τις μεγάλες πλατφόρμες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν αυξήσεις στο εισόδημά τους, προστασία της υγείας τους. Ο αγώνας τους είναι δύσκολος, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαθήρια, τα οποία έχουν με το μέρος τους το κράτος, αλλά είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Και θα τα καταφέρουν! Οι πλατφόρμες διανομής έχουν τεράστια κέρδη. H “efood” κατέγραψε κέρδη άνω των 41 εκατομμυρίων, με τζίρο άνω των 163 εκατ., ενώ η “Wolt”, που πρόσφατα εξαγοράστηκε με 7 δισ. ευρώ, καταγράφει κύκλο εργασιών περίπου 26 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με το καθεστώς freelancing έχουν καταφέρει να “γλιτώσουν” εργοδοτικές εισφορές, δώρα και επιδόματα κλπ. Πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα των διανομέων έχουν βγάλει αυτά τα κέρδη. Η κατάσταση στα καταστήματα είναι χειρότερη για τους διανομείς. Μαύρη και αδήλωτη εργασία, απληρωσιά, μισά ένσημα, εντατικοποίηση. Οι εργοδότες πατάνε και πάνω στο σμπαράλιασμα των ελεγκτικών μηχανισμών για να ξεζουμίζουν τους συναδέλφους μας. Δεν είναι σύγχρονο ένας διανομέας να εργάζεται 10ωρα για να τα βγάλει πέρα, να κινδυνεύει από ατύχημα, να αναγκάζεται μέχρι τα 67 του να είναι πάνω στο μηχανάκι.

Το ΣΕΤΕΠΕ είναι δίπλα στους αγώνες των διανομέων και για αυτό κήρυξε 24ωρη απεργία στη Θεσσαλονίκη για τους διανομείς το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Οι διανομείς έχουν τη δύναμη να πετύχουν τα αιτήματά τους μέσα από τα σωματεία τους. Με την αλληλεγγύη τους, με τον οργανωμένο τους αγώνα, κάνοντας πέρα τις λογικές του μικρότερου κακού, της αναμονής, της ανάθεσης. Το έχουν αποδείξει όσες φορές διεκδίκησαν δεδουλευμένα, όσες φορές διεκδίκησαν και κέρδισαν τη δωρεάν παροχή ΜΑΠ, αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η απεργία της 28ης Σεπτεμβρίου είναι σταθμός κλιμάκωσης για τον αγώνα των διανομέων, μισθωτών κα freelancers, σε πλατφόρμες και καταστήματα. Όποιες απόπειρες γίνονται από διάφορους “καλοθελητές” να χωρίσουν τους διανομείς σε “μεν και δε”, που στόχο έχουν να πλήξουν τις δράσεις τους, θα πέσει στο κενό. Όπως και η επίθεση στο ΣΕΤΕΠΕ που γίνεται από τους ίδιους “καλοθελητές”. Οι διανομείς κάνουν πέρα αυτές τις φωνές και με τη μαχητικότητά τους απαντάνε στον δρόμο!

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μέσα από ΣΣΕ.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ.
  • 5ήμερο – 7ωρο.
  • Παροχή ΜΑΠ, βενζίνες, συντήρηση της μοτοσικλέτας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
  • Ελέγχους από την Τεχνική Επιθεώρηση για τα μέτρα ασφάλειας.
  • Για τους freelancers των πλατφορμών
  • Ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος από τον ΕΦΚΑ.
  • Δυνατότητα μετατροπής του σε μισθωτό όποτε το ζητήσει.
  • Δωρεάν παροχή ΜΑΠ από τις πλατφόρμες.
  • Βενζίνη, συντήρηση με ευθύνη των πλατφορμών.

Καλούμε τους διανομείς της πόλης στην απεργιακή μοτοπορεία το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 14.00 στο Εργατικό Κέντρο, Αριστοτέλους 32. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας”.

Πηγή:902.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα