Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Ψήφισμα Δ.Σ. Παύλου Μελά για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στα...

Θεσσαλονίκη: Ψήφισμα Δ.Σ. Παύλου Μελά για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στα Μετέωρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά στη συνεδρίασή του, στις 27 Ιουνίου  του έτους 2022, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον οικισμό Μετεώρων σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 163/2022 απόφασή του.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε οικοδομή που βρίσκεται στον οικισμό Μετεώρων και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κηφισίας 55 με Παπαφλέσσα. Το εν λόγω σημείο βρίσκεται εντός του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού των Μετεώρων, σε πολύ μικρή απόσταση από δημοτικές δομές με συχνή και τακτική επισκεψιμότητα από παιδιά, μεταξύ άλλων, περίπου 50 μέτρα από παιδική χαρά και μόλις 100 μέτρα από τον δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό «Παιδική Στέγη Ιωάννη και Αναστασίας Λαδένη». Μάλιστα, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η συνειδητή και μεθοδευμένη απόκρυψη δύο (2) βρεφονηπιακών σταθμών, που βρίσκονται εντός μικρής εμβέλειας από το σημείο τοποθέτησης της κεραίας και δυστυχώς δεν εμφανίζονται στα νομιμοποιητικά έγγραφα που υπεβλήθησαν για την έκδοση της άδειας.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού βάσης – κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ως άνω σημείο, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, γήπεδα και παιδικές χαρές υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, ειδικά των παιδιών, που ανήκουν σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες ως προς την έκθεση σε ακτινοβολία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4635/2019 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, ενώ υφιστάμενες κατασκευές κεραιών επί των εν λόγω κτιρίων απομακρύνονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ως άνω νόμου.

Ο Δήμος Παύλου Μελά στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να μεριμνά για τη διαφύλαξη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, οφείλει να αποτρέπει κάθε επιβαρυντικό παράγοντα. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους κατοίκους της περιοχής και στηρίζουμε τα αιτήματά τους και τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη λειτουργία της συγκεκριμένης, αλλά και κάθε κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ανεξαρτήτως εάν για την τοποθέτησή τους τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Κατόπιν των παραπάνω:

➢ Καλούμε την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που προέβη στην τοποθέτηση να προβεί οικειοθελώς και με ίδια μέσα στην άμεση απενεργοποίηση, απεγκατάσταση και απομάκρυνση της κεραίας.

➢ Ζητούμε από κάθε αρμόδια αρχή αδειοδότησης να ανακαλέσει οποιαδήποτε χορηγηθείσα άδεια.

➢ Ζητούμε από την Πολιτεία να μεταρρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης αδειών τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την ασυδοσία των εταιρειών τηλεφωνίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) οφείλει να ενημερώνει εκ των προτέρων τους Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις τους και κατόπιν να προβαίνει ή όχι στην αδειοδότηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Δήμος μας θα προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο, με την προσφυγή ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, προκειμένου να διαταχθεί η άμεση απομάκρυνση και παύση της λειτουργίας της επίμαχης κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, είναι αναγκαίο να αναδειχθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά-πειθαρχικά όργανα οι ευθύνες των μηχανικών που συνέταξαν και υπέγραψαν τα τοπογραφικά των αδειών, αποκρύπτοντας συνειδητά την ύπαρξη δύο (2) βρεφονηπιακών σταθμών.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αποκομίζουν ποσά από τη φιλοξενία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και μάλιστα όταν αυτή επηρεάζει την υγεία των συμπολιτών μας.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα