Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Τραγικές οι ελλείψεις σε αίμα λόγω πανδημίας

Θεσσαλονίκη: Τραγικές οι ελλείψεις σε αίμα λόγω πανδημίας

Την τραγική έλλειψη αίματος, περιέγραψε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον «μπλοκάρει» την προσέλευση των αιμοδοτών. Κάθε φορά που εμφανίζεται πανδημικό κύμα, η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών μειώνεται κατά 17-18%, ενώ, αυτή την στιγμή, το εθελοντικό αίμα καλύπτει το 56% των συνολικών αναγκών, είπε ο κ. Κατσίβελας.

Το νέο πανδημικό κύμα φαίνεται πως έχει χτυπήσει την πόρτα και των εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι, εφόσον νοσήσουν, αποκλείονται από την αιμοδοσία για έναν μήνα, όπως εξηγεί ο κ. Κατσίβελας. Πέρα από τις συνήθεις ελλείψεις την περίοδο των εορτών, η προσέλευση αυτή την χρονιά ήταν πάρα πολύ μειωμένη, καθώς, μόνο στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν καθημερινά 3.000 και 5.000 κρούσματα. «Βγαίνουν εκατοντάδες αιμοδότες σε καραντίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, οπότε και δεν μπορούσαν στην συνέχεια να αιμοδοτήσουν για έναν μήνα. Εκτός αυτού, στη δίνη της πανδημίας έχουν αποδεκατιστεί εκατοντάδες αιμοδότες.

Σημειώνεται πως η μία φιάλη καλύπτει τις ανάγκες μόνο για πέντε- επτά ημέρες από τις 15 ημέρες μίας κανονικής μετάγγισης, όπως περιγράφει ο κ. Κατσίβελας.

Ήδη εκκλήσεις σε όσους θέλουν να προσφέρουν αίμα, κάνουν σύλλογοι από την Καρδίτσα, τον Βόλο και την Αθήνα, καθώς καθημερινά νοσούν υγιείς εθελοντές, τόνισε ο κ. Κατσίβελας. Ακόμη, από τον φόβο της πανδημίας, ο κόσμος είναι συγκρατημένος και ως προς τις αιμοδοσίες στα νοσοκομεία, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές διοργανώνονται σε εξωτερικό χώρο και αφετέρου στον αύλιο χώρο σε αρκετά νοσοκομεία. Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται στη ΔΕΘ την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα