Την 1η Φεβρουαρίου 2022 συνέβη στην πόλη μας ένα τραγικό γεγονός έξω από το γήπεδο του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης όπου ομάδα ατόμων επιτέθηκαν σε νεαρά παιδιά με λοστούς, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 19χρονος Άλκης Καμπανός.
Μετά το τραγικό συμβάν που συντάραξε όλη την κοινωνία όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της επικράτειας καθώς και τη μεγάλη ευρωπαϊκή αθλητική οικογένεια, ανελήφθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες ακόμα και νομοθετικές, αλλά πρωτίστως δράσεις και εκδηλώσεις με κεντρικό μήνυμα «Όχι άλλος Άλκης, όχι στην οπαδική βία».
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άτυχο νέο, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά, προωθούν τις διαδικασίες για να δοθεί το ονοματεπώνυμό του σε έναν δημοτικό αθλητικό χώρο που προσφάτως αναβαθμίστηκε, έτσι ώστε να μεταφέρουν το ηχηρό μήνυμα ότι «Ο αθλητισμός είναι χρώμα, ζωή, δημιουργία, αλληλεγγύη» και η συμβολική αυτή πρωτοβουλία να αποτελέσει εφαλτήριο για να μην επαναληφθούν φαινόμενα βίας και αυταρχισμού.
Ο προτεινόμενος δημοτικός χώρος που καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά και γονείς είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου των Εργατικών Κατοικιών Ευκαρπίας, στην είσοδο της κεντρικής οδού 25ης Μαρτίου από την περιφερειακή, δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γεώργιος Σπασέγκος.
Η επιγραφή με το όνομα του αδικοχαμένου, θα υπενθυμίζει στους χιλιάδες διερχόμενους της εσωτερικής περιφερειακής, ότι η κοινωνία δεν πρέπει να λησμονήσει τον Άλκη, ο οποίος με τον τραγικό χαμό του θα αποτελέσει ‘’φάρο’’ και ‘’κληρονομιά’’ στις μελλοντικές γενιές για την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων.
Το Τμήμα Αθλητισμού επικοινώνησε με τους γονείς του αδικοχαμένου Άλκη οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τον Δήμο μας για την πρωτοβουλία αυτή συναινν για την εν λόγω ονοματοδοσία.
Η προβλεπόμενη διαδικασία ονομασίας έχει δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ προτείνεται το Σάββατο 2 Απριλίου, ως ημέρα της τελετής με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν και θα υλοποιήσουν η Διεύθυνση και το Τμήμα Αθλητισμού.
Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2022, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού, του χουλιγκανισμού και της τυφλής εγκληματικής βίας σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 22/2022 απόφασή του: «Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά εκφράζεται και αποστέλλει από καρδιάς ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αλκιβιάδη Καμπανού. Η αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του 19χρονου στη Χαριλάου φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την οπαδική βία. Ο φίλαθλος κόσμος όλων των ομάδων χρειάζεται να καταδικάσει και να βάλει στο στόχαστρο τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Η έξαρση των οργανωμένων επεισοδίων, η δημιουργία και η δράση οπαδικών στρατών, που μέσα τους φωλιάζουν φασιστικές συμμορίες, είναι σύμφυτα με τη σήψη και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, καθώς αξιοποιούνται για τις οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Μόνο με την απεμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης από τον αθλητισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους αυτά τα φαινόμενα.
Διαχρονικά οι ευθύνες της Πολιτείας, των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών και των ΜΜΕ, που σπέρνουν και καλλιεργούν το οπαδικό μίσος, τον εθνικισμό και τον φασισμό. Ζητάμε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αποτελεί καθήκον όλων μας μέσα από το ρόλο του γονέα, του δασκάλου, του δημοτικού λειτουργού, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα μιας κοινωνίας που από καιρό εκλιπαρεί και φωνάζει “Σας παρακαλώ μη με χτυπάτε άλλο”. Αναγκαία και η λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο και στη γειτονιά, με ανοιχτούς και δωρεάν αθλητικούς χώρους και την ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας και του φίλαθλου αισθήματος. Ως Δήμος Παύλου Μελά αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμος Παύλου Μελά αποφασίζει και ορίζει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως εβδομάδα κατά του χουλιγκανισμού και της οπαδικής βίας, καθιερώνοντας την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων στη σχολική κοινότητα, με σκοπό την προώθηση της ελεύθερης έκφρασης απόψεων και ιδεών».