Η Ωδή Αμφιπόλεως υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού.
Ο σκοπός είναι να επιτευχθούν βιώσιμα αποτελέσματα στο πλαίσιο του έργου SILC “Silk Road Local Culture” (Τοπικός πολιτισμός του Δρόμου του Μεταξιού)με αριθμό αναφοράς BSB 570 και σύμφωνα με τις αρχές της περιφερειακής συμμετοχής, της ενεργού εταιρικής σχέσης, της διαφάνειας σχετικά με τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα, των κοινών διαβουλεύσεων για την συνδιαμόρφωση στρατηγικών και στρατηγικών εγγράφων, της συμπληρωματικότητας και της αμοιβαίας βοήθειας, της μεταβιβάσιμης αξίας αποτελεσμάτων, της ισότητας και της ενεργού συμμετοχής όλων των μελών του δικτύου SILCNET-Silk Road Entrepreneurship Network (SILCNET-Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δρόμου του Μεταξιού), της κατανομής των δραστηριοτήτων και της αποτελεσματικότητας.
Αυτή η συνεργασία συμφωνήθηκε να επιτευχθεί με: αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών, ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών, με κοινές συμπράξεις και διαβουλεύσεις, με ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, σχεδίων, εκθέσεων, με αμοιβαία οργάνωση και συμμετοχή σε φόρουμ, συνέδρια, σεμινάρια, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδεύσεις, εργαστήρια, προγράμματα και παρόμοιες δραστηριότητες.
Το διακρατικό έργο SILC έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού στις επιλέξιμες περιφέρειες των χωρών- εταίρων Ελλάδας (επικεφαλής εταίρος), Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Γεωργίας και Αρμενίας. Στην Ελλάδα επιλέξιμες είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο έργο συμμετέχουν Πανεπιστήμια και Οργανισμοί από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας Γεωργία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Στόχος του έργου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων Βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και των νέων ευκαιριών που δημιουργούνται για τον κλάδο του τουρισμού από την ανάδειξη και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει εκτενής και σε βάθος μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος του Δρόμου του Μεταξιού στις επιλέξιμες περιοχές του έργου και η διαμόρφωση ενός Σχεδίου ανάπτυξης τουριστικών προορισμών και πολιτιστικών διαδρομών. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα Ψηφιακό Παρατηρητήριο του Δρόμου του Μεταξιού, ένα Επιχειρηματικό Δίκτυο και ένα Σήμα Πιστοποίησης στο έργο.
«Η Ωδή Αμφιπόλεως ευχαριστεί ιδιαιτέρως την κυρία Στυλιανή Κωστοπούλου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού (SILC Lead Partner Coordinator) και καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος στο έργο, για την όλη συνεργασία και την άοκνη δράση της στο πλαίσιο του έργου αυτού αλλά και την αποδοχή της αίτησής μας να συμπεριληφθούμε και να συμμετέχουμε ως ισότιμα μέλη.
Πιστεύουμε ότι η περιοχή της Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου(Δήμος Αμφίπολης και Δήμος Νέας Ζίχνης), όπου δραστηριοποιούμαστε ως Σύλλογος, δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο, ως σταυροδρόμι στον Δρόμο του Μεταξιού, με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα που διαθέτει, πρόσφορα σε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.